ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica a afişat un profit net consolidat de 109 mil. lei, 90% din valoarea anuală bugetată, în S1

14 August 2019   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, pierderea din primul trimestru, în sumă de 41 milioane lei, a fost acoperită printr-un profit net de 150 milioane lei înregistrat în trimestrul doi.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane lei, cifră care reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, informează compania printr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pierderea din primul trimestru, în sumă de 41 milioane lei, a fost acoperită printr-un profit net de 150 milioane lei înregistrat în trimestrul doi.

Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este în sumă de 121 milioane lei, astfel încât profitul net consolidat la finalul S1 2019 reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, se arată în comunicat.

"Profitul operaţional al Grupului a scăzut cu 138 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor modificări semnificative ale cadrului de reglementare, îndeosebi cu efect advers. Astfel, la evoluţia EBITDA s-au adăugat atât impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o creştere de 25 milioane lei - ca urmare a aplicării unui nou standard de raportare financiară începând cu 1 ianuarie 2019 şi a volumului de investiţii puse în funcţiune, cât şi impactul pozitiv al ajustărilor de valoare a activelor", se precizează în comunicat.


Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în primul semestru din 2019, s-au ridicat la 3,180 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de 16,6% sau 452 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite totale cu 0,3% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării semnificative a valorii investiţiilor în reţea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în S1 2019, comparativ cu S1 2018.

În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 3,2% la SDTN (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice 'Transilvania Nord', n.r.), 7,2% la SDMN (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, n.r.) şi 5,8% la SDTS (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, n.r.), iar de la 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către ANRE, stabilită prin OUG nr. 114/2018. De asemenea, începând cu 1 iulie 2019, au fost aprobate prin ordine ANRE noi tarife de distribuţie, majorate în medie cu 2,3% pentru cei trei operatori de distribuţie ai Grupului Electrica, ce reflectă creşterea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (RRR) la valoarea de 6,9%.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au consemnat un avans de 20,5%, ca rezultat al creşterii cu 7,7% a cantităţii de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul, al majorării preţurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1,683 miliarde lei în S1 2019, în principal ca urmare a creşterii preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de uşoara scădere a cantităţii necesare pentru acoperirea pierderilor în reţea, comparativ cu S1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", menţionează sursa citată.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 35,6%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată.

Potrivit comunicatului Electrica, marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022", explică Electrica.

În primele şase luni din acest an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,86 TWh (în creştere cu 0,3% faţă de S1 2018) către un număr de aproximativ 3,79 milioane de utilizatori. Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,84%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 50,53%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 10,97% (conform raportului ANRE din mai 2019). Compania a furnizat către un număr de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultimă instanţă, cât şi de pe piaţa concurenţială) 4,6 TWh de energie electrică.

"Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reuşit să surmonteze o parte din condiţiile negative ale pieţei de energie şi cadrului de reglementare, şi să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane RON în primele 6 luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019. Este de remarcat şi creşterea veniturilor operaţionale, o consecinţă firească atât a creşterii consumului din această perioadă, cât şi a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie şi în îmbunătăţirea serviciilor prestate. Mai mult decât atât, ne aflăm în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii în viitorul apropiat. Avem planuri ambiţioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activităţii Grupului, includ îmbunătăţirea ofertei de produse şi servicii pe segmentul de furnizare, precum şi întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri, atât prin dezvoltarea de noi soluţii şi servicii, cât şi prin investiţii susţinute în reţele şi tehnologi", a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7841 / 8789
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...