ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul TeraPlast a încheiat un acord pentru achiziţia a 70% din compania croată Optiplast

09 Octombrie 2024   |   Agerpres

Preţul total de achiziţie al companiei croate va fi determinat la data finalizării tranzacţiei pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar şi datoriile de la data finalizării.

 
 
Grupul TeraPlast a semnat un acord de achiziţie prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croaţia, a anunţat grupul printr-un comunicat.

Optiplast este o companie similară ca şi gamă de produse şi tehnologie cu TeraBio Pack.

"Prin achiziţia Optiplast ne extindem amprenta geografică, iar capacităţile noastre de producţie depăşesc 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. Vom fi şi mai aproape de clienţii din ţări precum Italia, Grecia sau Austria şi ne vom putea concentra mai bine pe pieţele din Balcanii de vest, pieţe dinamice şi mature. Sinergiile dintre Optiplast şi TeraBio Pack înseamnă accesul la clienţi care plătesc preţul corect pentru ambalaje de calitate, ceea ce va duce la o mai bună încărcare a capacităţilor de producţie. Mai mult, vom deservi mai uşor pieţele vest-europene care până acum au fost mai greu de acoperit din Bistriţa din cauza costurilor logistice. Astfel, creştem profitabilitatea în timp ce oferim în piaţă soluţii complete şi sustenabile.

Am făcut încă un pas în dezvoltarea Grupului TeraPlast la nivel european, pas care a fost posibil şi cu susţinerea acţionarilor noştri în cadrul majorării de capital de 20 de milioane de euro, încheiată recent cu succes", a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast, în comunicat.

Preţul total de achiziţie al companiei croate va fi determinat la data finalizării tranzacţiei pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar şi datoriile de la data finalizării. În baza acestei formule de calcul se va stabili preţul final pentru participaţia de 70% din părţile sociale pe care TeraPlast SA le va achiziţiona la Optiplast d.o.o.

"Acordul prevede o proiecţie a preţului final de achiziţie cu luarea în considerare a elementelor de ajustare din situaţiile financiare ale Optiplast d.o.o. la 30 iunie 2024. Astfel, dacă preţul final s-ar fi determinat la 30 iunie 2024, acesta ar fi fost de 9,5 milioane de euro. Acordul prevede, de asemenea, un mecanism de ajustare a preţului în funcţie de subvenţiile viitoare pe care urmează să le încaseze Optiplast pentru un proiect de instalare panouri fotovoltaice aflat în curs de implementare", explică documentul citat.

Tranzacţia va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor TeraPlast, iar în contextul aprobării, tranzacţia va fi finalizată în perioada imediat următoare hotărârii AGEA.

"Sunt extrem de mândru de ceea ce am construit în cei 35 de ani pe piaţa din Croaţia şi în ţările vecine. Consider că Optiplast a ajuns într-un punct de maturitate în care este pregătită să evolueze spre următorul nivel, iar acest pas îl facem prin unirea forţelor cu Grupul TeraPlast. Împreună, sunt sigur că vom creşte un lider regional puternic, care va oferi produse de cea mai bună calitate pe piaţa regională a ambalajelor", a declarat Danijel Drcic, proprietarul şi directorul general al Optiplast.

Acţionarul actual al Optiplast rămâne activ în executivul companiei, ca director general, asigurând continuitatea strategiei de afaceri şi, de asemenea, implementarea modelului de succes al Optiplast la nivelul TeraBio Pack alături de echipa de management locală, se mai arată în comunicat.

Fondată în 1989, Optiplast deţine o capacitate anuală de producţie de aproximativ 5.000 de tone şi operează într-un spaţiu de peste 17.000 mp˛, având 81 de angajaţi. Compania dispune de o capacitate internă de reciclare de circa 1.200 de tone pe an şi, totodată, utilizează între 60% şi 70% materiale reciclate. Optiplast produce saci menajeri, sacoşe pentru cumpărături şi alte confecţii şi folii pentru ambalare.

Cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023 şi o EBITDA ajustată de 2,2 milioane de euro, Optiplast exportă aproximativ 25% din producţie pe pieţele europene. Portofoliul de clienţi cuprinde atât distribuitori, cât şi mari reţele de retail la nivel internaţional.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est şi este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler şi Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell şi în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 61 / 8347
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...