Grupul TeraPlast a încheiat un acord pentru achiziţia a 70% din compania croată Optiplast
09 Octombrie 2024
AgerpresPreţul total de achiziţie al companiei croate va fi determinat la data finalizării tranzacţiei pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar şi datoriile de la data finalizării.
Grupul TeraPlast a semnat un acord de achiziţie prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croaţia, a anunţat grupul printr-un comunicat.
Optiplast este o companie similară ca şi gamă de produse şi tehnologie cu TeraBio Pack.
"Prin achiziţia Optiplast ne extindem amprenta geografică, iar capacităţile noastre de producţie depăşesc 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. Vom fi şi mai aproape de clienţii din ţări precum Italia, Grecia sau Austria şi ne vom putea concentra mai bine pe pieţele din Balcanii de vest, pieţe dinamice şi mature. Sinergiile dintre Optiplast şi TeraBio Pack înseamnă accesul la clienţi care plătesc preţul corect pentru ambalaje de calitate, ceea ce va duce la o mai bună încărcare a capacităţilor de producţie. Mai mult, vom deservi mai uşor pieţele vest-europene care până acum au fost mai greu de acoperit din Bistriţa din cauza costurilor logistice. Astfel, creştem profitabilitatea în timp ce oferim în piaţă soluţii complete şi sustenabile.
Optiplast este o companie similară ca şi gamă de produse şi tehnologie cu TeraBio Pack.
"Prin achiziţia Optiplast ne extindem amprenta geografică, iar capacităţile noastre de producţie depăşesc 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. Vom fi şi mai aproape de clienţii din ţări precum Italia, Grecia sau Austria şi ne vom putea concentra mai bine pe pieţele din Balcanii de vest, pieţe dinamice şi mature. Sinergiile dintre Optiplast şi TeraBio Pack înseamnă accesul la clienţi care plătesc preţul corect pentru ambalaje de calitate, ceea ce va duce la o mai bună încărcare a capacităţilor de producţie. Mai mult, vom deservi mai uşor pieţele vest-europene care până acum au fost mai greu de acoperit din Bistriţa din cauza costurilor logistice. Astfel, creştem profitabilitatea în timp ce oferim în piaţă soluţii complete şi sustenabile.
Am făcut încă un pas în dezvoltarea Grupului TeraPlast la nivel european, pas care a fost posibil şi cu susţinerea acţionarilor noştri în cadrul majorării de capital de 20 de milioane de euro, încheiată recent cu succes", a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast, în comunicat.
Preţul total de achiziţie al companiei croate va fi determinat la data finalizării tranzacţiei pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar şi datoriile de la data finalizării. În baza acestei formule de calcul se va stabili preţul final pentru participaţia de 70% din părţile sociale pe care TeraPlast SA le va achiziţiona la Optiplast d.o.o.
"Acordul prevede o proiecţie a preţului final de achiziţie cu luarea în considerare a elementelor de ajustare din situaţiile financiare ale Optiplast d.o.o. la 30 iunie 2024. Astfel, dacă preţul final s-ar fi determinat la 30 iunie 2024, acesta ar fi fost de 9,5 milioane de euro. Acordul prevede, de asemenea, un mecanism de ajustare a preţului în funcţie de subvenţiile viitoare pe care urmează să le încaseze Optiplast pentru un proiect de instalare panouri fotovoltaice aflat în curs de implementare", explică documentul citat.
Tranzacţia va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor TeraPlast, iar în contextul aprobării, tranzacţia va fi finalizată în perioada imediat următoare hotărârii AGEA.
"Sunt extrem de mândru de ceea ce am construit în cei 35 de ani pe piaţa din Croaţia şi în ţările vecine. Consider că Optiplast a ajuns într-un punct de maturitate în care este pregătită să evolueze spre următorul nivel, iar acest pas îl facem prin unirea forţelor cu Grupul TeraPlast. Împreună, sunt sigur că vom creşte un lider regional puternic, care va oferi produse de cea mai bună calitate pe piaţa regională a ambalajelor", a declarat Danijel Drcic, proprietarul şi directorul general al Optiplast.
Acţionarul actual al Optiplast rămâne activ în executivul companiei, ca director general, asigurând continuitatea strategiei de afaceri şi, de asemenea, implementarea modelului de succes al Optiplast la nivelul TeraBio Pack alături de echipa de management locală, se mai arată în comunicat.
Fondată în 1989, Optiplast deţine o capacitate anuală de producţie de aproximativ 5.000 de tone şi operează într-un spaţiu de peste 17.000 mp˛, având 81 de angajaţi. Compania dispune de o capacitate internă de reciclare de circa 1.200 de tone pe an şi, totodată, utilizează între 60% şi 70% materiale reciclate. Optiplast produce saci menajeri, sacoşe pentru cumpărături şi alte confecţii şi folii pentru ambalare.
Cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023 şi o EBITDA ajustată de 2,2 milioane de euro, Optiplast exportă aproximativ 25% din producţie pe pieţele europene. Portofoliul de clienţi cuprinde atât distribuitori, cât şi mari reţele de retail la nivel internaţional.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est şi este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler şi Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell şi în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 87 / 8373 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...