ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti | Itochu va participa la revizuirea documentaţiei tehnice şi la etapele următoare

04 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit ministrului Energiei, captarea şi stocarea dioxidului de carbon este o temă strategică de mare interes pentru Romgaz, dar şi pentru Conpet. Conform ministrului, anul viitor vom avea prima schemă de ajutor de stat pentru captarea şi stocarea bioxidului de carbon.

 
 

Compania japoneză Itochu va participa la revizuirea documentaţiei tehnice pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, dar şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja,

"Astăzi am reuşit să facem şi câţiva paşi concreţi, dincolo de discuţiile foarte bune pentru viitor. În primul rând, am semnat un Memorandum de înţelegere cu marea companie japoneză Itochu. Ea vizează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de până la 1.000 de megawaţi putere instalată, o mare baterie verde, cu cele două lacuri, un proiect vital pentru echilibrul sistemului energetic naţional şi chiar regional, cu atât mai mult în contextul în care ponderea producţiei de energie regenerabilă energie verde- solar, eolian- creşte. Şi atunci avem cu atât mai mare nevoie de stocare în baterii şi în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Este un prim pas. Compania Itochu ne va fi alături în revizuirea documentaţiei tehnice şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, etape care vor parcurge toate rigorile legale din perspectiva competitivităţii. Deci, va fi o procedură deschisă pentru toate firmele care sunt dornice să participe, dar am constatat, încercând să repornim acest proiect, că în România nu mai avem expertiză pentru o lucrare de asemenea complexitate", a spus Sebastian-Ioan Burduja, la finalul Forumului România - Japonia.



De asemenea, el a afirmat că ELCEN şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producţie de hidrogen verde.

"În perioada imediat următoare se va semna şi acordul între ELCEN şi Panasonic şi cred că este un pas simbolic în ceea ce numim tranziţia verde a sectorului energetic. O companie care a început să se modernizeze în ritm accelerat. De altfel, luna aceasta vom semna şi cele trei contracte pentru modernizarea CET Sud, CET Progresul şi CET Grozăveşti, cele rămase nemodernizate din anii 60-70, Ministerul Energiei obţinând cu succes 361.000.000 euro nerambursabil din Fondul pentru modernizare, la sesiunea care s-a încheiat recent, pe 22 octombrie", a spus Sebastian Burduja.

El a menţionat că s-au discutat "o mulţime de alte posibilităţi pentru viitor". Potrivit ministrului Energiei, captarea şi stocarea dioxidului de carbon este o temă strategică de mare interes pentru Romgaz, dar şi pentru Conpet. Conform ministrului, anul viitor vom avea prima schemă de ajutor de stat pentru captarea şi stocarea bioxidului de carbon.


"Nu în ultimul rând, programul civil nuclear românesc va beneficia de sprijin din partea partenerului strategic nipon. Japonia, de altfel, este implicată şi în proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti, pentru că prin Banca Japoneză de Dezvoltare ei deţin o cotă din compania NuScale, compania americană. Deci este un proiect de mare interes şi pentru Japonia şi în care vor contribui, cum sunt şi reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, un proiect despre care v-am dat recent o veste foarte bună şi care cu siguranţă va putea acomoda şi parteneri din Japonia. Nu în ultimul rând, s-a discutat şi de o eventuală colaborare în producţia de amoniac albastru, unde, de asemenea, Romgaz ar putea fi un partener şi sunt mai multe posibilităţi şi pe partea niponă. Toate acestea ne spun că e nevoie de acest forum energetic aflat la prima ediţie. Anul viitor va fi a 2-a ediţie în Japonia", a declarat Sebastian Burduja.

Întrebat de presă despre suma rezultată în urma colaborării în sectorul energetic, el a menţionat că în acest moment nu pot fi vehiculate sume, iar cea apărută în presa niponă, de" trilioane de dolari", se referă la efortul de reconstrucţie din Ucraina.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 8338
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Prime Label, companie din portofoliul european al fondului de private equity Innova Capital, achiziționează tipografia românească Grafoprint. Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat vânzătorul, avocații Stratulat Albulescu au lucrat pentru cumpărători
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
IAM Global Leaders 2025 | 12 români, printre care Ana-Maria Baciu (Baciu Partners), Sorina Olaru și Florina Firaru (NNDKP), Alina Tugearu (ZRVP) și Răzvan Dincă (RD&A) au intrat în liga celor mai apreciați specialiști în domeniul brevetelor, la nivel global. Prin ce s-au remarcat aceștia și cum îi văd clienții
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul unei proceduri de achiziție publică de produse militare
Schoenherr a asistat Trans-Oil Group în tranzacția de preluare a Terminalului Frial | Echipa, coordonată de Mădălina Neagu (partner)
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...