Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti | Itochu va participa la revizuirea documentaţiei tehnice şi la etapele următoare
04 Noiembrie 2024
AgerpresPotrivit ministrului Energiei, captarea şi stocarea dioxidului de carbon este o temă strategică de mare interes pentru Romgaz, dar şi pentru Conpet. Conform ministrului, anul viitor vom avea prima schemă de ajutor de stat pentru captarea şi stocarea bioxidului de carbon.
Compania japoneză Itochu va participa la revizuirea documentaţiei tehnice pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, dar şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja,
"Astăzi am reuşit să facem şi câţiva paşi concreţi, dincolo de discuţiile foarte bune pentru viitor. În primul rând, am semnat un Memorandum de înţelegere cu marea companie japoneză Itochu. Ea vizează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de până la 1.000 de megawaţi putere instalată, o mare baterie verde, cu cele două lacuri, un proiect vital pentru echilibrul sistemului energetic naţional şi chiar regional, cu atât mai mult în contextul în care ponderea producţiei de energie regenerabilă energie verde- solar, eolian- creşte. Şi atunci avem cu atât mai mare nevoie de stocare în baterii şi în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Este un prim pas. Compania Itochu ne va fi alături în revizuirea documentaţiei tehnice şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, etape care vor parcurge toate rigorile legale din perspectiva competitivităţii. Deci, va fi o procedură deschisă pentru toate firmele care sunt dornice să participe, dar am constatat, încercând să repornim acest proiect, că în România nu mai avem expertiză pentru o lucrare de asemenea complexitate", a spus Sebastian-Ioan Burduja, la finalul Forumului România - Japonia.
De asemenea, el a afirmat că ELCEN şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producţie de hidrogen verde.
"În perioada imediat următoare se va semna şi acordul între ELCEN şi Panasonic şi cred că este un pas simbolic în ceea ce numim tranziţia verde a sectorului energetic. O companie care a început să se modernizeze în ritm accelerat. De altfel, luna aceasta vom semna şi cele trei contracte pentru modernizarea CET Sud, CET Progresul şi CET Grozăveşti, cele rămase nemodernizate din anii 60-70, Ministerul Energiei obţinând cu succes 361.000.000 euro nerambursabil din Fondul pentru modernizare, la sesiunea care s-a încheiat recent, pe 22 octombrie", a spus Sebastian Burduja.
El a menţionat că s-au discutat "o mulţime de alte posibilităţi pentru viitor". Potrivit ministrului Energiei, captarea şi stocarea dioxidului de carbon este o temă strategică de mare interes pentru Romgaz, dar şi pentru Conpet. Conform ministrului, anul viitor vom avea prima schemă de ajutor de stat pentru captarea şi stocarea bioxidului de carbon.
"Nu în ultimul rând, programul civil nuclear românesc va beneficia de sprijin din partea partenerului strategic nipon. Japonia, de altfel, este implicată şi în proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti, pentru că prin Banca Japoneză de Dezvoltare ei deţin o cotă din compania NuScale, compania americană. Deci este un proiect de mare interes şi pentru Japonia şi în care vor contribui, cum sunt şi reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, un proiect despre care v-am dat recent o veste foarte bună şi care cu siguranţă va putea acomoda şi parteneri din Japonia. Nu în ultimul rând, s-a discutat şi de o eventuală colaborare în producţia de amoniac albastru, unde, de asemenea, Romgaz ar putea fi un partener şi sunt mai multe posibilităţi şi pe partea niponă. Toate acestea ne spun că e nevoie de acest forum energetic aflat la prima ediţie. Anul viitor va fi a 2-a ediţie în Japonia", a declarat Sebastian Burduja.
Întrebat de presă despre suma rezultată în urma colaborării în sectorul energetic, el a menţionat că în acest moment nu pot fi vehiculate sume, iar cea apărută în presa niponă, de" trilioane de dolari", se referă la efortul de reconstrucţie din Ucraina.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 54 / 8390 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...