ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom începe lucrările de construcţie a unităţii de carburanţi sustenabili de la Petrobrazi

19 Februarie 2025   |   Agerpres

Din investiţia totală de 750 de milioane de euro, 560 de milioane de euro sunt pentru construcţia unităţii SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalaţii de producţie de hidrogen verde.

 
 
OMV Petrom demarează lucrările de construcţie a unităţii de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) de la Petrobrazi, o investiţie de 750 de milioane de euro şi o capacitate de 250.000 de tone pe an, din 2028, a anunţat, miercuri, compania petrolieră.

"Investiţia în producţia de carburanţi sustenabili este parte din strategia noastră pentru 2030 şi reflectă angajamentul OMV Petrom faţă de tranziţia energetică şi reducerea emisiilor de carbon. Combustibilii sustenabili sunt esenţiali pentru decarbonizarea transporturilor, în special în sectoarele unde electrificarea este dificil de implementat, cum este aviaţia. În perioada 2022-2030, vom direcţiona 35% din bugetul de investiţii către proiecte care susţin tranziţia energetică, în România şi în regiune", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicatul companiei.


Noua unitate va permite OMV Petrom să integreze producţia de SAF şi HVO cu infrastructura existentă de producţie, depozitare şi distribuţie a combustibililor, răspunzând astfel nevoilor de mobilitate sustenabilă ale regiunii.

Din investiţia totală de 750 de milioane de euro, 560 de milioane de euro sunt pentru construcţia unităţii SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalaţii de producţie de hidrogen verde.

"Această investiţie consolidează rolul rafinăriei Petrobrazi de a asigura carburanţii necesari mobilităţii - atât astăzi, cât şi în viitor. Rafinăria se transformă pentru a acomoda producţia de carburanţi sustenabili, precum SAF şi HVO, păstrând lunga tradiţie de excelenţă operaţională. Suntem mândri să deschidem calea cu prima instalaţie de acest fel din regiunea în care operăm, prin începerea acestui proiect foarte complex, care foloseşte tehnologii noi şi inovatoare. Această realizare este posibilă datorită colegilor noştri foarte calificaţi, a căror expertiză şi dedicare sunt esenţiale pentru succesul nostru", a afirmat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de activitatea de Rafinare şi Marketing.

SAF şi HVO sunt carburanţi sustenabili produşi prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri vegetale uzate şi grăsimi animale. Prin procese avansate de rafinare, utilizând hidrogen verde, aceste materii sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul şi motorina convenţionale. Utilizarea acestor carburanţi permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 faţă de combustibilii fosili tradiţionali (spre exemplu cu minimum 65% în cazul SAF şi HVO).

Flexibilitatea noii instalaţii permite ajustarea tipului de materii prime utilizate (ulei uzat, grăsimi animale) şi a mixului de produse finite (SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL), în funcţie de cerinţele pieţei şi disponibilitatea materiilor prime.

În paralel cu dezvoltarea producţiei de combustibili sustenabili, OMV Petrom extinde reţeaua de încărcare pentru vehicule electrice, având ca obiectiv peste 5.000 de puncte până în 2030 în România, faţă de aproximativ 900 existente în prezent.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 45 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2024. În aceeaşi perioadă, a investit aproximativ 20 miliarde de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 8536
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...