ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un start-up local lansează o platformă integrată pentru soluţii de identitate digitală descentralizată din România

08 Decembrie 2020   |   Agerpres

Platforma este construită pe tehnologii de ultimă generaţie şi oferă acces atât companiilor cât şi instituţiilor guvernamentale, iar lansarea acesteia are loc în contextul creşterii interesului la nivel european pentru dezvoltarea şi adopţia tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID), se precizează într-un comunicat al fondatorilor acestei platforme transmis AGERPRES.

 
 
Un start-up local lansează prima platformă integrată pentru soluţii de identitate digitală descentralizată din România - selfd.id, prin care persoane fizice, organizaţii şi instituţii îşi pot reglementa interacţiunea prin intermediul unor acreditări digitale care validează elemente de identificare.
 
Platforma este construită pe tehnologii de ultimă generaţie şi oferă acces atât companiilor cât şi instituţiilor guvernamentale, iar lansarea acesteia are loc în contextul creşterii interesului la nivel european pentru dezvoltarea şi adopţia tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID), se precizează într-un comunicat al fondatorilor acestei platforme.
 
"Platforma selfd.id facilitează accesul oricărei instituţii sau organizaţii din spaţiul public şi privat din România pentru a emite acreditări digitale verificabile, care sunt acceptate în funcţie de nivelul de încredere furnizat de emitent. Tehnologia permite integrarea unui număr vast de utilizatori, fără a centraliza calitatea de emitent la nivelul unei singure entităţi. Prin intermediul acesteia pot fi prezentate şi verificate instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, autorizaţii de construcţie şi printre altele, foarte important în contextul actual, certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19. Utilizatorii pot folosi acreditările prin intermediul portofelului digital asociat platformei - verificabil.eu, care este compatibil şi cu alte sisteme folosite în plan global", se arată în comunicat.
 
Acesta este primul demers din piaţă care răspunde în mod funcţional şi integrat atât nevoilor organizaţiilor de a-şi crea propriile comunităţi cât şi ale persoanelor fizice, prin intermediul portofelului digital.
 
"Lansarea platformei integrate de identitate digitală reprezintă primul pas spre dezvoltarea unei pieţe libere de acreditări digitale, unde mai multe ecosisteme naţionale şi regionale se pot dezvolta şi interacţiona în mod organic. Dorim să aducem România în prima linie a adopţiei noilor standarde de identitate digitală si să promovăm un standard coerent şi funcţional de e-ID. Acreditările digitale vor deveni în scurt timp un standard pentru o multitudine de interacţiuni: de la validarea unei adeverinţe de angajat, la accesarea unui credit, semnarea unui contract de vânzare-cumpărare sau confirmarea unei certificări. Folosirea acestora va simplifica şi eficientiza interacţiunile companiilor şi instituţiilor guvernamentale cu publicul lor", a menţionat Radu Chirilă, Co-founder & Managing Partner.
 
Platforma vizează o gamă variată de utilizatori, companii de orice dimensiune şi instituiţii publice, deoarece permite integrarea rapidă cu soluţii de software existente, cum ar fi cele utilizate pentru procesul de autentificare a utilizatorilor, interacţiuni complexe de solicitare/emitere acreditări digitale sau schimb de mesaje criptate. În plus, identitatea digitală emisă de organizaţii guvernamentale poate funcţiona paralel şi complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverinţe de angajat, certificări profesionale, licenţe de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat.
 
Pentru dezvoltarea platformei, au fost implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI - Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials - VC).
 
Fondatorii platformei de identitate digitală integrată Cristian Talle, Radu Chirilă şi Cătălin Talle au experienţă vastă în proiectare, implementare şi integrare de software-uri pentru companii internaţionale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum şi în marketing şi publicitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4872 / 8125
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...