ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații europeni cer judecarea lui Vladimir Putin după invazia Ucrainei. Solidaritate cu colegii ucrainieni și înțelegere pentru avocații ruși ‘care tac fiindcă se tem pentru viețile lor’

03 Martie 2022   |   BizLawyer

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

 
 
Un grup care reprezintă peste un milion de avocați din 45 de țări din Europa a cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi” în urma invaziei Ucraina, notează publicația THE IRISH TIMES. Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga (Olanda). Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război sau crime împotriva umanității.


Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

Toate statele trebuie să respecte obligațiile fundamentale, valorile, principiile și libertățile stabilite în Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte instrumente și principii generale ale dreptului internațional, a declarat președintele CCBE, James MacGuill, avocat și fost președinte al Societății de Drept din Irlanda.

CCBE, care reprezintă barourile și societățile juridice din 45 de țări, a susținut cererile instituțiilor UE și comunității internaționale ca Rusia să „înceteze imediat invazia ilegală a Ucrainei”. Invazia nejustificată a unui stat suveran reprezintă un „atac flagrant” la adresa statului de drept, a spus acesta.

Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa a salutat declarația procurorului CPI conform căreia instanța își poate exercita jurisdicția asupra și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Procurorul a spus că orice persoană care comite astfel de infracțiuni, inclusiv prin ordonarea, incitarea sau contribuția în alt mod la comiterea acestora, poate fi pasibilă de urmărire penală în fața CPI.

CCBE a cerut procurorului să demareze imediat o anchetă în acest sens „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi”. „Poporul ucrainean merită protecția ordinii juridice internaționale”, a subliniat CCBE.

Solidaritate


Avocații europeni și-au exprimat solidaritatea cu colegii lor ucraineni și au spus că țin cont, de asemenea, de poziția acelor colegi ruși „care nu pot să se pronunțe împotriva acestui război ilegal pentru că se tem pentru vieții lor”.

Dreptul la azil ar trebui respectat și asigurat în acest context, iar asistența umanitară ar trebui să fie oferită celor aflați în nevoie, se arată în comunicatul p. Acesta a încurajat UE și alte state europene să ia măsurile necesare în acest sens pentru a ajuta persoanele care fug de conflicte și violență.

De asemenea, Consiliul a încurajat avocații să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională și a spus că salută faptul că mulți profesioniști din domeniul juridic sunt deja implicați în astfel de acțiuni.

În România, pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară au pus la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...