ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații europeni cer judecarea lui Vladimir Putin după invazia Ucrainei. Solidaritate cu colegii ucrainieni și înțelegere pentru avocații ruși ‘care tac fiindcă se tem pentru viețile lor’

03 Martie 2022   |   BizLawyer

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

 
 
Un grup care reprezintă peste un milion de avocați din 45 de țări din Europa a cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi” în urma invaziei Ucraina, notează publicația THE IRISH TIMES. Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga (Olanda). Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război sau crime împotriva umanității.


Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

Toate statele trebuie să respecte obligațiile fundamentale, valorile, principiile și libertățile stabilite în Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte instrumente și principii generale ale dreptului internațional, a declarat președintele CCBE, James MacGuill, avocat și fost președinte al Societății de Drept din Irlanda.

CCBE, care reprezintă barourile și societățile juridice din 45 de țări, a susținut cererile instituțiilor UE și comunității internaționale ca Rusia să „înceteze imediat invazia ilegală a Ucrainei”. Invazia nejustificată a unui stat suveran reprezintă un „atac flagrant” la adresa statului de drept, a spus acesta.

Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa a salutat declarația procurorului CPI conform căreia instanța își poate exercita jurisdicția asupra și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Procurorul a spus că orice persoană care comite astfel de infracțiuni, inclusiv prin ordonarea, incitarea sau contribuția în alt mod la comiterea acestora, poate fi pasibilă de urmărire penală în fața CPI.

CCBE a cerut procurorului să demareze imediat o anchetă în acest sens „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi”. „Poporul ucrainean merită protecția ordinii juridice internaționale”, a subliniat CCBE.

Solidaritate


Avocații europeni și-au exprimat solidaritatea cu colegii lor ucraineni și au spus că țin cont, de asemenea, de poziția acelor colegi ruși „care nu pot să se pronunțe împotriva acestui război ilegal pentru că se tem pentru vieții lor”.

Dreptul la azil ar trebui respectat și asigurat în acest context, iar asistența umanitară ar trebui să fie oferită celor aflați în nevoie, se arată în comunicatul p. Acesta a încurajat UE și alte state europene să ia măsurile necesare în acest sens pentru a ajuta persoanele care fug de conflicte și violență.

De asemenea, Consiliul a încurajat avocații să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională și a spus că salută faptul că mulți profesioniști din domeniul juridic sunt deja implicați în astfel de acțiuni.

În România, pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară au pus la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4 / 12
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...