ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații europeni cer judecarea lui Vladimir Putin după invazia Ucrainei. Solidaritate cu colegii ucrainieni și înțelegere pentru avocații ruși ‘care tac fiindcă se tem pentru viețile lor’

03 Martie 2022   |   BizLawyer

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

 
 
Un grup care reprezintă peste un milion de avocați din 45 de țări din Europa a cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi” în urma invaziei Ucraina, notează publicația THE IRISH TIMES. Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga (Olanda). Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război sau crime împotriva umanității.


Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

Toate statele trebuie să respecte obligațiile fundamentale, valorile, principiile și libertățile stabilite în Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte instrumente și principii generale ale dreptului internațional, a declarat președintele CCBE, James MacGuill, avocat și fost președinte al Societății de Drept din Irlanda.

CCBE, care reprezintă barourile și societățile juridice din 45 de țări, a susținut cererile instituțiilor UE și comunității internaționale ca Rusia să „înceteze imediat invazia ilegală a Ucrainei”. Invazia nejustificată a unui stat suveran reprezintă un „atac flagrant” la adresa statului de drept, a spus acesta.

Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa a salutat declarația procurorului CPI conform căreia instanța își poate exercita jurisdicția asupra și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Procurorul a spus că orice persoană care comite astfel de infracțiuni, inclusiv prin ordonarea, incitarea sau contribuția în alt mod la comiterea acestora, poate fi pasibilă de urmărire penală în fața CPI.

CCBE a cerut procurorului să demareze imediat o anchetă în acest sens „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi”. „Poporul ucrainean merită protecția ordinii juridice internaționale”, a subliniat CCBE.

Solidaritate


Avocații europeni și-au exprimat solidaritatea cu colegii lor ucraineni și au spus că țin cont, de asemenea, de poziția acelor colegi ruși „care nu pot să se pronunțe împotriva acestui război ilegal pentru că se tem pentru vieții lor”.

Dreptul la azil ar trebui respectat și asigurat în acest context, iar asistența umanitară ar trebui să fie oferită celor aflați în nevoie, se arată în comunicatul p. Acesta a încurajat UE și alte state europene să ia măsurile necesare în acest sens pentru a ajuta persoanele care fug de conflicte și violență.

De asemenea, Consiliul a încurajat avocații să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională și a spus că salută faptul că mulți profesioniști din domeniul juridic sunt deja implicați în astfel de acțiuni.

În România, pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară au pus la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 15
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...