ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații europeni cer judecarea lui Vladimir Putin după invazia Ucrainei. Solidaritate cu colegii ucrainieni și înțelegere pentru avocații ruși ‘care tac fiindcă se tem pentru viețile lor’

03 Martie 2022   |   BizLawyer

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

 
 
Un grup care reprezintă peste un milion de avocați din 45 de țări din Europa a cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi” în urma invaziei Ucraina, notează publicația THE IRISH TIMES. Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga (Olanda). Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război sau crime împotriva umanității.


Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

Toate statele trebuie să respecte obligațiile fundamentale, valorile, principiile și libertățile stabilite în Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte instrumente și principii generale ale dreptului internațional, a declarat președintele CCBE, James MacGuill, avocat și fost președinte al Societății de Drept din Irlanda.

CCBE, care reprezintă barourile și societățile juridice din 45 de țări, a susținut cererile instituțiilor UE și comunității internaționale ca Rusia să „înceteze imediat invazia ilegală a Ucrainei”. Invazia nejustificată a unui stat suveran reprezintă un „atac flagrant” la adresa statului de drept, a spus acesta.

Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa a salutat declarația procurorului CPI conform căreia instanța își poate exercita jurisdicția asupra și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Procurorul a spus că orice persoană care comite astfel de infracțiuni, inclusiv prin ordonarea, incitarea sau contribuția în alt mod la comiterea acestora, poate fi pasibilă de urmărire penală în fața CPI.

CCBE a cerut procurorului să demareze imediat o anchetă în acest sens „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi”. „Poporul ucrainean merită protecția ordinii juridice internaționale”, a subliniat CCBE.

Solidaritate


Avocații europeni și-au exprimat solidaritatea cu colegii lor ucraineni și au spus că țin cont, de asemenea, de poziția acelor colegi ruși „care nu pot să se pronunțe împotriva acestui război ilegal pentru că se tem pentru vieții lor”.

Dreptul la azil ar trebui respectat și asigurat în acest context, iar asistența umanitară ar trebui să fie oferită celor aflați în nevoie, se arată în comunicatul p. Acesta a încurajat UE și alte state europene să ia măsurile necesare în acest sens pentru a ajuta persoanele care fug de conflicte și violență.

De asemenea, Consiliul a încurajat avocații să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională și a spus că salută faptul că mulți profesioniști din domeniul juridic sunt deja implicați în astfel de acțiuni.

În România, pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară au pus la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 16
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...