ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații europeni cer judecarea lui Vladimir Putin după invazia Ucrainei. Solidaritate cu colegii ucrainieni și înțelegere pentru avocații ruși ‘care tac fiindcă se tem pentru viețile lor’

03 Martie 2022   |   BizLawyer

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

 
 
Un grup care reprezintă peste un milion de avocați din 45 de țări din Europa a cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi” în urma invaziei Ucraina, notează publicația THE IRISH TIMES. Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga (Olanda). Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război sau crime împotriva umanității.


Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa ( The Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), din care face parte și UNBR, a arărat că acțiunile Rusiei „încalcă principiile fundamentale și general acceptate ale dreptului internațional”.

Toate statele trebuie să respecte obligațiile fundamentale, valorile, principiile și libertățile stabilite în Carta Națiunilor Unite, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte instrumente și principii generale ale dreptului internațional, a declarat președintele CCBE, James MacGuill, avocat și fost președinte al Societății de Drept din Irlanda.

CCBE, care reprezintă barourile și societățile juridice din 45 de țări, a susținut cererile instituțiilor UE și comunității internaționale ca Rusia să „înceteze imediat invazia ilegală a Ucrainei”. Invazia nejustificată a unui stat suveran reprezintă un „atac flagrant” la adresa statului de drept, a spus acesta.

Curtea Penală Internațională va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Consiliul Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa a salutat declarația procurorului CPI conform căreia instanța își poate exercita jurisdicția asupra și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Procurorul a spus că orice persoană care comite astfel de infracțiuni, inclusiv prin ordonarea, incitarea sau contribuția în alt mod la comiterea acestora, poate fi pasibilă de urmărire penală în fața CPI.

CCBE a cerut procurorului să demareze imediat o anchetă în acest sens „în vederea judecării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a complicilor săi”. „Poporul ucrainean merită protecția ordinii juridice internaționale”, a subliniat CCBE.

Solidaritate


Avocații europeni și-au exprimat solidaritatea cu colegii lor ucraineni și au spus că țin cont, de asemenea, de poziția acelor colegi ruși „care nu pot să se pronunțe împotriva acestui război ilegal pentru că se tem pentru vieții lor”.

Dreptul la azil ar trebui respectat și asigurat în acest context, iar asistența umanitară ar trebui să fie oferită celor aflați în nevoie, se arată în comunicatul p. Acesta a încurajat UE și alte state europene să ia măsurile necesare în acest sens pentru a ajuta persoanele care fug de conflicte și violență.

De asemenea, Consiliul a încurajat avocații să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională și a spus că salută faptul că mulți profesioniști din domeniul juridic sunt deja implicați în astfel de acțiuni.

În România, pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară au pus la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...