ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO va soluţiona mai repede cazurile ‘de impact’, precum cele de mediu sau legate de libertatea de expresie

25 Ianuarie 2022   |   Agerpres

CEDO, care nu poate fi sesizată împotriva uneia dintre cele 47 de ţări din Consiliul Europei decât după ce toate recursurile juridice naţionale au fost epuizate şi într-un termen redus deja la patru luni, are în general nevoie de mai mulţi ani înainte de a da un verdict şi aceasta în cazul în care plângerea a fost admisă.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va acorda prioritate cazurilor considerate "de impact", în special asupra unor problematici noi precum mediul sau pandemia de COVID-19, asupra cărora vrea să se pronunţe mai repede, a declarat marţi preşedintele său Robert Spano, informează AFP.

Dincolo de prioritizarea pusă în aplicare din 2009 pentru plângerile "cele mai grave şi urgente", de exemplu cu privire la persoane aflate în detenţie sau în pericol, "noi am introdus o nouă strategie de abordare a cazurilor care vor fi denumite de acum încolo 'de impact' şi care 'necesită o abordare pe cât de ţintită pe atât de rapidă" din cauza problemelor mai generale pe care le ridică, a explicat judecătorul islandez în timpul unei conferinţe de presă asupra bilanţului anual al CEDO.


Astfel, aceasta a identificat deja peste 500 de asemenea cazuri care ridică probleme societale sau tehnologice care nu au mai fost abordate de CEDO sau problematici noi, a căror judecare ar putea avea un impact asupra legislaţiei ţării sau practicii internaţionale.

Poate fi vorba, de exemplu, de probleme în materie de mediu, de cazuri legate de pandemia de COVID-19, de libertatea de expresie sau de discriminare la adresa minorităţilor sexuale.

Preşedinte al instituţiei judiciare a Consiliului Europei din primăvara lui 2020, Robert Spano şi-a exprimat speranţa că "primele decizii procedurale vor fi luate în următoarele luni" cu privire la opt plângeri depuse în materie de justiţie climatică.

"Scopul nostru este, pentru aceste probleme care interesează toată Europa, ca CEDO să poată răspunde în timp util la problemele puse", a subliniat la rândul său Marialena Tsirli, grefieră a Curţii.

CEDO, care nu poate fi sesizată împotriva uneia dintre cele 47 de ţări din Consiliul Europei decât după ce toate recursurile juridice naţionale au fost epuizate şi într-un termen redus deja la patru luni, are în general nevoie de mai mulţi ani înainte de a da un verdict şi aceasta în cazul în care plângerea a fost admisă.

Curtea de la Strasbourg, gardian al Convenţiei europene a drepturilor omului, analizează în prezent 70.000 de plângeri (comparativ cu 160.000 la sfârşitul lui 2011, însă în creştere cu 13% într-un an). Aceste plângeri în aşteptare vizează în principal Rusia (24,2%), Turcia (21,7%), Ucraina (16,2%) şi România (8,1%).

În 2021, au fost judecate peste 36.000 de plângeri, cifră în scădere cu 8% într-un an, dar cu o creştere puternică (de 65%, până la 3.131) a celor asupra cărora judecători au pronunţat decizii, în special datorită unui tratament grupat al plângerilor. Toate celelalte au fost respinse ca inadmisibile sau radiate, uneori ca urmare a unei soluţionări amiabile între ţară şi reclamant.

Rusia a rămas de departe ţara cu cele mai multe condamnări, cu 219 hotărâri ce au constatat o încălcare de către Moscova a Convenţiei, în principal pentru încălcarea "dreptului la libertate şi la siguranţă" şi pentru tratament inuman.

Ucraina se clasează pe locul doi, cu 194 de condamnări, urmată de Turcia şi de România, fiecare cu 76 de condamnări.

Franţa a făcut obiectul unui număr de 14 decizii ale CEDO în 2021, dintre care jumătate o condamnă, mai menţionează AFP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 6
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...