
ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din SAF-T: Ce trebuie să știe contribuabilii
25 August 2024
Anca Macovei (Director) și Izabela Stoicescu (Senior Manager) - PwC RomâniaPentru a valida corectitudinea datelor, pe lângă testele de consistență publicate de ANAF în martie 2023, contribuabilii au acum la dispoziție o listă extinsă de teste care sunt aplicate asupra datelor din Registrul Jurnal cuprinse în secțiunea 3 a fișierului SAF-T.
![]() |
ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), oferind contribuabililor un prim feedback asupra calității datelor raportate.
Astfel, s-a trecut la o nouă etapă în implementarea SAF-T, care înseamnă verificarea corectitudinii datelor raportate, și nu doar îndeplinirea obligației de raportare. Aceste acțiuni erau așteptate de mediul de afaceri abia în 2025, când ultimul val de contribuabili (mici contribuabili și contribuabili nerezidenți) ar trebui să înceapă raportarea SAF-T. Peste 15.000 de notificări au fost transmise recent de ANAF cu privire la nedepunere sau probleme în datele raportate prin SAF-T. În multe cazuri, contribuabilii au fost informați că trebuie să corecteze erorile din declarația pentru luna iunie 2024 până la sfârșitul lunii septembrie.
Astfel, s-a trecut la o nouă etapă în implementarea SAF-T, care înseamnă verificarea corectitudinii datelor raportate, și nu doar îndeplinirea obligației de raportare. Aceste acțiuni erau așteptate de mediul de afaceri abia în 2025, când ultimul val de contribuabili (mici contribuabili și contribuabili nerezidenți) ar trebui să înceapă raportarea SAF-T. Peste 15.000 de notificări au fost transmise recent de ANAF cu privire la nedepunere sau probleme în datele raportate prin SAF-T. În multe cazuri, contribuabilii au fost informați că trebuie să corecteze erorile din declarația pentru luna iunie 2024 până la sfârșitul lunii septembrie.
Reacția mai rapidă din partea autorităților decât se anticipa, chiar dacă parțială sau punctuală, este binevenită dat fiind că oferă detalii suplimentare companiilor care își îmbunătățesc constant datele raportate sau care sunt în curs de finalizare a implementării SAF-T.
Pentru a valida corectitudinea datelor, pe lângă testele de consistență publicate de ANAF în martie 2023, contribuabilii au acum la dispoziție o listă extinsă de teste care sunt aplicate asupra datelor din Registrul Jurnal cuprinse în secțiunea 3 a fișierului SAF-T.
De exemplu, companiile ar trebui să mai aibă în vedere și următoarele aspecte tehnice:
● Codul de taxă (Tax Code) 000000 nu poate fi utilizat atunci când Tax Type este 300 și Tax Amount este diferit de 0.
● Tax Amount nu poate fi diferit de 0, atunci când Tax Type este 000 și Tax Code este 000000.
● Tax Amount trebuie să fie 0 pentru liniile aferente conturilor de TVA (4426, 4427, 4428).
● Tax Amount trebuie să fie 0 pentru codurile de taxă (Tax Code) pentru operațiuni scutite sau neimpozabile
● Tax Amount nu poate fi 0 pentru codurile de taxă (Tax Code) aferente operațiunilor în taxare inversă
În acest moment, nu au apărut informații noi despre testele care vor fi aplicate asupra datelor raportate în secțiunile privind facturile emise, facturile primite sau plățile. Desigur, ar fi utilă publicarea anticipată a acestor teste calitative, înainte de a trimite notificări către contribuabili pentru corectarea datelor. Având în vedere volumul și complexitatea datelor din fișierul SAF-T, modificările asupra implementărilor deja finalizate nu sunt ușor de realizat.
În același timp, contribuabilii ar trebui să adopte o rutină corectă pentru depunerea fișierului SAF-T, care include verificarea fișierului XML înainte sau imediat după transmiterea către ANAF, pentru a permite corectarea rapidă și a asigura conformitatea cu cele mai importante teste calitative. Contribuabilii trebuie să se asigure că datele pe care le raportează în aceste declarații sunt corecte și complete și dacă apar diferențe să le documenteze în mod corespunzător. În acest sens, există softuri care pot verifica automat declarația după ce aceasta a fost exportată și validată și care pot fi folosite în rutina de lucru lunară a departamentului financiar contabil.
Totodată, cei care încă nu au depus fișierul SAF-T sau au efectuat depuneri incomplete ar trebui să prioritizeze acest proiect în următoarele luni, pentru a evita amenzile prevăzute de lege și creșterea riscului fiscal.
Merită amintit că datele incluse în aceste raportări vor fi utilizate și în cadrul inspecțiilor fiscale, în cadrul analizelor de risc și în cadrul proiectului în curs de desfășurare e-TVA. Ca urmare a raportării SAF-T, autoritățile fiscale au cunoștință de toate informațiile cu privire la contabilitatea societății și pot analiza mult mai ușor riscul fiscal pe care un contribuabil îl prezintă. De aceea, asigurarea calității ridicate a datelor raportate în SAF-T va deveni o cerință de bază din ce în ce mai importantă pentru o conduită fiscală corectă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 881 / 9714 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...