ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Atac dur la Consiliul Concurenței | Ciolacu (PSD): Chiriţoiu are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? Dacă e aşa deştept, de ce nu vine el să conducă România? Consiliul Concurenţei - o instituţie anchilozată

23 Martie 2023   |   Agerpres

"Dacă e aşa deştept preşedintele Consiliului Concurenţei, de ce nu vine el să conducă România?", s-a întrebat retoric, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM, liderul PSD.

 
 
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reproşat, miercuri, Consiliului Concurenţei că a permis unei companii să ocupe 80% din piaţa asigurărilor RCA, practicând preţuri reduse.

Chestionat, la Europa FM, ce părere are despre opinia Consiliului Concurenţei conform căruia o plafonare a preţurilor RCA ar trebui acompaniată şi de o limitare în ceea ce priveşte preţul reparaţiilor, Ciolacu s-a întrebat cum de preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, "are tupeul să mai vină" să îşi dea cu părerea.

"Dacă e aşa deştept preşedintele Consiliului Concurenţei, de ce nu vine el să conducă România? Domnul Chiriţoiu are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea? E o instituţie anchilozată. Cum e posibil - şi pentru ASF, şi pentru Consiliul Concurenţei - să ai patru falimente, pe acelaşi domeniu, şi după al patrulea faliment să facem aceleaşi greşeli şi să nu ai nimic pregătit să intervii rapid? Primul a ocupat cât mai mult din piaţă. A venit cu un preţ mic, era clar că la un moment dat va intra în faliment. E nesustenabil. A mers un faliment. Al doilea a ocupat 80% din piaţă, a dat faliment. Nici Consiliul Concurenţei, nici ASF nu au făcut modificările. Măcar ASF a avut bunul simţ să vină în Parlament, forul care l-a votat, şi să dea explicaţii", a spus liderul PSD.


El a menţionat că o firmă de asigurări nu ar trebui să ajungă să ocupe 80% din piaţă şi să facă preţul.

"Nu ai voie să ocupi atât din piaţă. Aici e rostul Consiliului Concurenţei. Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă, având un preţ redus? Pe urmă, când a ocupat 80% din piaţă, a făcut preţul pieţei. De aceea există Consiliul Concurenţei - să nu existe aşa ceva", a explicat preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, CEC sau EximBank nu trebuie să dezechilibreze piaţa, ci vor fi necesare în contextul unui posibil faliment.

"CEC-ul şi Exim-ul trebuie să îşi asume. Statul român nu mai are această pârghie într-o zonă atât de sensibilă şi într-un serviciu public, astfel încât să transferi imediat când, Doamne fereşte, se întâmplă un faliment. Nu când a devenit o practică şi nimeni nu a venit cu modificări. (...) Firma de stat, în primul rând, nu e nevoie ca statul să o impună pe piaţă, pentru că dezechilibrezi piaţa. Îţi trebuie firma de stat când, din greşeală sau... ceva excepţional, cineva a intrat în faliment", a completat Ciolacu.

El a precizat că ASF, în calitate de reglementator, trebuie să facă propuneri de modificări legislative, pentru a rezolva problemele din sistem.

"Avem acest dar de a reinventa apa caldă. Trebuie să vedem care e legislaţia şi practica europeană. Şi să venim, exact cum este acolo, să creăm acel sistem concurenţial şi să nu se mai întâmple. (...) În momentul în care există o emoţie, întotdeauna preţurile cresc. Şi ştim lucrul acesta. Şi cred că nu ne dorim acest lucru. Toată lumea care este asigurată în acest moment, este despăgubită şi vom vedea unde trebuie găsit echilibrul între costurile de reparaţii şi preţul asigurărilor", a indicat Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, că dorinţa Cabinetului, exprimată şi de premier, este ca statul român să aibă o prezenţă activă în domeniul asigurărilor, menţionând că există un demers cel mai probabil legat de CEC prin intermediul căruia să poată intra pe piaţa asigurărilor auto.

Senat/Comisia economică - Zamfir: Audierea lui Chiriţoiu, reprogramată pentru luni; nu ţinem cont de deplasările exotice

În cursul zilei de ieri,
preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunţat că va reprograma audierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru lunea viitoare, la ora 12,00, pentru a prezenta măsurile întreprinse cu privire la concentrarea de pe piaţa asigurărilor RCA.

Chiriţoiu şi-a motivat absenţa de miercuri prin faptul că se află într-o deplasare la Praga, iar la Comisia economică s-a prezentat la audieri vicepreşedintele Dan Virgil Pascu.

"Constat că nu e prima dată când domnul Chiriţoiu sfidează Parlamentul. I-am transmis să nu se joace cu focul. Este obligat să vină la audieri la Parlament. Motivul bizar pe care l-a invocat şi anume că este plecat într-o deplasare la Praga, timp de 14 zile, este absolut revoltător. Comisia economică a Senatului doreşte să facă cât mai curând audieri şi la Consiliul Concurenţei tocmai pentru că am fost sesizaţi de către preşedintele ASF că a existat o concentrare în piaţă de peste 80% a celor două companii de asigurări City şi Euroins. Se pare că aceste două companii nu întâmplător au intrat în faliment. Am reiterat invitaţia către preşedintele Consiliului Concurenţei pentru luni, la ora 12,00. Situaţia este deosebit de complexă şi Consiliul Concurenţei trebuie să vină la Senat să dea explicaţii", a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.

El a susţinut că vicepreşedintele Consiliului Concurenţei Dan Virgil Pascu "nu cunoaşte suficient de bine" istoricul pieţei asigurărilor fiind în funcţie de mai puţin de doi ani.

"Domnului vicepreşedinte care a venit i-am transmis că dorim să vorbim cu preşedintele instituţiei tocmai pentru că această instituţie este implicată de multă vreme. Au fost şi alte două falimente răsunătoare - Astra şi Carpatica, când tot domnul Chiriţoiu era preşedinte la Consiliul Concurenţei. Aşadar, era bine cunoscută situaţia şi cred că domnia sa este cel mai în măsură să dea explicaţiile necesare. Domnul vicepreşedinte este nou în funcţie, are mai puţin de doi ani, nu cunoaşte suficient de bine istoricul despre care v-am vorbit. Înţeleg foarte bine tertipurile pe care preşedintele Consiliului Concurenţei le foloseşte ca să scape de aceste audieri. I-am transmis, repet, să nu se joace cu focul. Luni trebuie să vină. (...) Nu poţi să inventezi această minciună sfruntată că stai plecat 14 zile. Chiar cerem socoteală să vedem ce face preşedinte Consiliului Concurenţei într-o deplasare de 14 zile la Praga", a transmis senatorul PSD.

Zamfir a menţionat că decizia de a-l invita miercuri pe Bogdan Chiriţoiu la Comisia economică a fost luată luni, după ce preşedintele ASF a precizat în cadrul audierii sale de către parlamentari că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la concentrarea în piaţa asigurărilor.

"Nu a răspuns solicitărilor noastre. Trimite astăzi pe altcineva, spunându-ne că este două săptămâni plecat. Spune că se va întoarce în ţară pe 4 aprilie. Exclus! Nu am să accept vreodată ca Senatul să îşi facă programul de audieri în funcţie de deplasările mai mult sau mai puţin exotice ale domnului Chiriţoiu", a menţionat Daniel Zamfir.

Potrivit site-ului Senatului, "în contextul evoluţiei şi situaţiei actuale a pieţei asigurărilor RCA din România şi, totodată, având în vedere gradul ridicat de concentare pe piaţa asigurărilor RCA din România pe care l-a deţinut atât City Insurance S.A, cât şi Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A, Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului a invitat conducerea Consiliului Concurentei pentru a prezenta măsurile întreprinse de către autoritate cu privire la stabilirea compatibilităţii unei asemenea concentrări cu un mediu concurenţial normal".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2013 / 9017
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...