ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autoritățile de concurență iau în vizor utilizarea inteligenței artificiale care riscă să genereze noi comportamente anticoncurențiale

01 Februarie 2024   |   Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias

Este de așteptat ca IA să remodeleze și dinamica concurențială pe piețe și să genereze noi forme de comportamente anticoncurențiale, ceea ce determină autoritățile de reglementare să investigheze tot mai mult acest sector.

 
 
Inteligența artificială (IA) generativă este cel mai căutat subiect al anului 2023 pe enciclopedia online Wikipedia și tehnologia considerată ca având cel mai mare potențial de a transforma și a duce la un alt nivel de dezvoltare majoritatea industriilor. În același timp însă, este de așteptat ca IA să remodeleze și dinamica concurențială pe piețe și să genereze noi forme de comportamente anticoncurențiale, ceea ce determină autoritățile de reglementare să investigheze tot mai mult acest sector.

În prezent, numeroase autorități de concurență, cum ar fi cele din în SUA, Marea Britanie și Portugalia, investighează deja impactul modelelor de limbaj și al aplicațiilor IA (cum ar fi chatboții) asupra concurenței în sectorul digital.

Studiile efectuate de autoritatea de concurență din Portugalia, de pildă, relevă că piața dezvoltării aplicațiilor de IA se lovește de bariere semnificative la intrare, datorate efectelor de scalare și costurilor mari de schimbare a furnizorilor, printre care:



  1. Bariere la nivelul modelelor de limbaj - dezvoltatorii de modele de limbaj se confruntă cu importante constrângeri financiare atunci când antrenează, verifică și rulează modele noi de limbaj; în plus, un număr semnificativ de furnizori de modele de limbaj au început să investească în capacități GPU (unități de procesare) pentru a-și asigura puterea de calcul, și astfel, o mai bună integrare verticală;

 

  1. Bariere la nivelul datelor colectate - necesitatea de a colecta un volum și o varietate mare de date reprezintă o altă barieră semnificativă la intrarea pe piață. Unii dezvoltatori de aplicații IA, precum Google sau Microsoft, beneficiază de avantajul datelor care sunt deja în proprietatea lor și pe care le rulează pe alte aplicații deținute. Din perspectiva caracterului actual al datelor, este cert faptul că doar furnizorii care dețin baze de date care se actualizează periodic vor reuși să antreneze aplicații de inteligență artificială generativă care să fie relevante pentru o perioadă mai lungă de timp;

 

  1. Bariere impuse de puterea de calcul - dezvoltatorii de aplicații de inteligență artificială generativă se bazează pe câteva companii producătoare de procesoare pentru accesarea puterii de calcul. Costurile pentru intrarea pe piețele hardware sunt ridicate, din cauza investițiilor semnificative necesare în cercetare și dezvoltare, singura soluție mai accesibilă rămânând crearea unor aplicații IA noi fără a apela la resurse de calcul semnificative, prin intermediul furnizorilor de servicii cloud.

În pofida barierelor semnificative la intrarea pe piață amintite mai sus, concurența pe piața dezvoltării aplicațiilor de inteligență artificială generativă se manifestă pe două paliere: (1) în amonte, la nivelul furnizorilor de modele de limbaj, respectiv (2) în aval, la nivelul întreprinderilor care solicită acces la modelele de limbaj existente pentru a-și dezvolta propriile aplicații derivate, cum ar fi plug-in-urile (componente software care vin să extindă aplicabilitatea și caracteristicile unui model de limbaj existent).

Din perspectiva potențialelor încălcări ale regulilor impuse de dreptul concurenței, se poate  estima, în baza experienței avute până în prezent cu alte piețe digitale, că dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială generativă poate ridica probleme, în special din zona abuzului de poziție dominantă, astfel:

- Risc de abuz de poziție dominantă prin legare sau grupare (tying/bundling): Ca prim exemplu, un jucător care are o cotă de piață dominantă pe piața unui serviciu digital poate să valorifice numărul mare de utilizatori ai acelui serviciu digital, redirecționându-i către propria sa aplicație de inteligență artificială generativă și oferind tarife preferențiale pentru utilizarea unui pachet de servicii digitale combinate;

- Risc de abuz de poziție dominantă prin discriminarea terților în favoarea subsidiarei proprii: În acest exemplu, un jucător care are o cotă de piață dominantă pe piața unui serviciu digital poate să își folosească poziția de lider pentru a-și favoriza produse și servicii, integrând aplicațiile existente în alte servicii IA inovative (proprii sau furnizate de subsidiarele sale), în scopul excluderii concurenților săi.

- Risc de abuz de poziție dominantă prin refuzul accesului la facilități considerate esențiale: În acest exemplu, un jucător care are o cotă de piață dominantă pe piața unui serviciu digital deține, în multe situații, baze de date importante care sunt greu de replicat de către concurenți. Astfel, crearea unor ecosisteme de produse și servicii interconectate poate facilita, în mare măsură, dezvoltarea de baze de date care ar putea fi considerate esențiale pentru crearea unor aplicații noi de inteligență artificială generativă sau a unor modele noi de limbaj. Dacă aceste baze de date deținute de o întreprindere dominantă joacă un rol-cheie în crearea de conținut pentru aplicații de inteligență artificială generativă dezvoltate de concurenți, refuzul de a acorda acces la aceste baze de date poate constitui un abuz de poziție dominantă sancționabil.

Ca o scurtă concluzie, recomandăm tuturor dezvoltatorilor de soluții de inteligență artificială generativă să fie foarte prudenți, în special în situațiile în care au cote de piață din zona de dominanță, asigurându-se astfel că au un comportament responsabil care nu distorsionează concurența. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1318 / 9718
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
    Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...