
Avertizorii în interes public din perspectiva ESG: De ce este importantă pentru companii implementarea unor proceduri interne de raportare?
27 Iulie 2023
Daniel Vinerean, Avocat Senior Coordonator, D&B David și Baias și Ecaterina Boca, ESG Manager, PwC RomâniaPe lângă nevoia de respectare a unor obligații legale exprese, implementarea unei proceduri de protejare a avertizorilor în interes public are rolul de a asigura un mediu de lucru transparent și etic, de a proteja angajații care semnalează încălcări ale legii sau încălcări ale politicilor organizației și de a preveni și chiar de a reduce riscul de expunere la amenzi, litigii și efecte reputaționale negative.
![]() |
Protecția celor care semnalează încălcări ale legii într-un context profesional a devenit, începând cu luna decembrie 2022, o obligație legală reglementată prin Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public (Legea) care transpune la nivel național Directiva Europeană 1937/2019. Deși importanța acestui act normativ în contextul asigurării securității relațiilor sociale este evidentă, impactul este cu atât mai semnificativ din perspectiva sustenabilității (politici de mediu, sociale și de guvernanță - ESG).
Fără îndoială, implementarea unei proceduri interne care să cuprindă modalitatea de gestionare și soluționare a raportărilor avertizorilor în interes public este inclus în factorul de guvernanță al ESG. Cu toate acestea, din motive legate de caracteristicile faptelor din diferitele domenii de activitate care pot fi denunțate, raportarea lor poate avea un impact semnificativ atât asupra aspectelor de mediu, cât și asupra celor sociale.
Fără îndoială, implementarea unei proceduri interne care să cuprindă modalitatea de gestionare și soluționare a raportărilor avertizorilor în interes public este inclus în factorul de guvernanță al ESG. Cu toate acestea, din motive legate de caracteristicile faptelor din diferitele domenii de activitate care pot fi denunțate, raportarea lor poate avea un impact semnificativ atât asupra aspectelor de mediu, cât și asupra celor sociale.
Legea intenționează să asigure protecția avertizorilor în interes public, conferindu-le sentimentul de siguranță necesar pentru a semnala, fără teama de repercusiuni, situații care reprezintă încălcări ale legii și care altfel ar rămâne neobservate.
Prin urmare, Legea creează premisele unei contribuții semnificative la reducerea corupției, a fraudelor și a altor practici nelegale. În plus, poate încuraja încrederea în instituțiile statului și în capacitatea organelor statului de a gestiona încălcările legii și a aplica sancțiuni adecvate.
Mergând mai departe, implementarea unei proceduri care să asigure protecția avertizorilor în interes public ca parte a factorului de guvernanță din cadrul ESG poate fi privită din două perspective.
Pe de o parte, ar putea fi considerată drept o măsură reactivă menită să asigure transparența și responsabilitatea angajaților și colaboratorilor. Instituirea unor canale interne de raportare eficiente creează un mediu de lucru sigur și de încredere. Totodată, ar putea limita efectele negative pe care entitatea le-ar putea resimți în urma unor încălcări ale legii în activitatea obișnuită. Pe termen lung, beneficiile se reflectă în crearea unei culturi organizaționale orientate spre protejarea valorilor morale și etice, ceea ce reprezintă și un factor important de transparență și responsabilitate.
Pe de altă parte, implementarea unei proceduri care să asigure protecția avertizorilor în interes public poate avea un rol preventiv, fapt ce poate conduce la reducerea riscurilor de integritate asociate încălcărilor legii. Începând cu pregătirea angajaților și colaboratorilor pentru astfel de cazuri și continuând cu instruirea necesară pentru a recunoaște și raporta faptele nelegale, o astfel de procedură poate avea ca efect reducerea timpurie a riscurilor de comportament imoral sau ilegal.
Având în vedere faptul că Legea impune obligația conceperii și implementării, în anumite condiții, a unor canale interne de raportare a faptelor nelegale, dar și a unei proceduri care să reglementeze modalitatea de gestionare a raportărilor primite, impactul din perspectiva sustenabilității vine din nevoia de asigurare a unui climat care să încurajeze respectarea normelor legale și etice, dar și o bună conduită în cadrul entității. Susținerea transparenței și responsabilității întărește mediul social și de lucru prin protejarea angajaților, dar și prin promovarea unei culturi organizaționale transparente, lipsită de hărțuire sau discriminare. Astfel de beneficii contribuie la alinierea strategiei organizaționale la valorile și factorii ESG.
Concluzii
Pe lângă nevoia de respectare a unor obligații legale exprese, implementarea unei proceduri de protejare a avertizorilor în interes public are rolul de a asigura un mediu de lucru transparent și etic, de a proteja angajații care semnalează încălcări ale legii sau încălcări ale politicilor organizației și de a preveni și chiar de a reduce riscul de expunere la amenzi, litigii și efecte reputaționale negative.
În plus, o astfel de procedură poate contribui la îmbunătățirea culturii organizaționale prin promovarea valorilor acesteia, precum integritatea, responsabilitatea și transparența. Mai mult decât atât, instituirea unui canal intern de raportare, reglementat printr-o procedură care să permită și raportarea anonimă, poate ajuta la identificarea rapidă a faptelor nelegale, astfel încât să poată fi evitate efectele negative ulterioare, efecte care sunt de cele mai multe ori și costisitoare.
Așadar, implementarea unei proceduri care să asigure protecția avertizorilor în interes public poate susține conformarea atât cu reglementările legale, dar și cu politicile interne, și poate contribui la îmbunătățirea reputației organizației și la creșterea încrederii angajaților, colaboratorilor și clienților în valorile și serviciile acesteia, elemente esențiale în contextul ESG.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1899 / 9448 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...