
Borbely: Vom avea 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026
27 Iulie 2022
AgerpresÎn viziunea demnitarului, la momentul actual în România, în baza Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, s-a finalizat relaţia inter-instituţională la nivel naţional.
România va avea 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026, iar primii 160 absolvenţi ai acestui curs vor fi în septembrie, a declarat, miercuri, în cadrul unui workshop de specialitate, Laszlo Borbely - consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României.
"Suntem la sfârşitul unui proces şi la începutul unui alt proces. În 2017 am început să discutăm despre cum ar trebui făcut în România pe dezvoltare durabilă. Avem anul de excepţie 2015 când toţi cei mari ai lumii au spus că doresc dezvoltare durabilă, a fost adoptată Agenda 2030, doresc să se facă mai mult pe schimbările climatice. Apoi, la Addis Abeba s-a pus problema banilor. Au trecut aproape opt ani şi s-a făcut foarte puţin. De ce? După părerea mea, era un fel de meniu şi au spus fiecare, voluntar, ce să facă. Totuşi, politicienii şi cei care condus acest domeniu şi-au dat seama că trebuie să ai o relaţie inter-instituţională coerentă. Noi trebuie să spunem cu mândrie că suntem o familie a celor care doresc o dezvoltare durabilă. Nu întâmplător avem în România meseria de expert în dezvoltare durabilă. Vreau să vă anunţ că vom avea 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026. Primii 160 vor termina acest curs în septembrie 2022. Ce faci după aceea? Depinde de acel şef dacă se va implementa Agenda 2030 şi această Strategie pe care am conceput-o. Depinde de noi şi niciodată nu am fost de acord cu fraza Noi nu putem face acest lucru, pentru că'", a susţinut Borbely.
În viziunea demnitarului, la momentul actual în România, în baza Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, s-a finalizat relaţia inter-instituţională la nivel naţional.
"Avem două Hotărâri de Guvern încă din luna martie care să vedem cum se aplică sau nu: una referitoare la strategii - cum să faci strategiile de acum încolo în România, iar cea de-a doua despre studiile de impact. Sunt curios să se facă o analiză dacă cele două Hotărâri se aplică sau nu. Haideţi să privim în viitor: ceea ce am făcut până acum este extraordinar. Avem Strategie şi avem împreună treabă până în 2030. Avem relaţia inter-instituţională finalizată la nivelul României, printr-un proiect SIPOCA, avem Consiliul Consultativ cu 34 de oameni minunaţi, care au avizat şi finalizat, în februarie, indicatorii Strategiei. Nu întâmplător am primit premiul cel mare al ONU, în decembrie 2021. Un singur premiu de acest fel acordă în Europa, în fiecare an. De ce l-am primit? Pentru eficientizarea administraţiei publice în ceea ce priveşte implementarea Agendei 2030, dar şi pentru inovaţie. Atunci, avem responsabilitatea să mergem mai departe", a spus Laszlo Borbely.
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) reprezintă documentul-cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan naţional, în perioada 2022-2030.
INS şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului, au organizat miercuri workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.
Evenimentul a fost o acţiune sprijinită prin proiectul "România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030", cod SIPOCA 613 MySMIS 127545.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3559 / 9441 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...