ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Am discutat cu conducerea E.ON; a spus că nu a luat o decizie,dacă vând sau nu divizia de furnizare din România

02 Octombrie 2024   |   Agerpres

La finele lunii mai, directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum, declara că grupul german analizează opţiunile pe care le are pentru a lua o decizie în legătură cu afacerea de furnizare din România, motivul fiind raportul risc/randament.

 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că a discutat cu conducerea E.ON în legătură cu vânzarea diviziei care se ocupă cu furnizarea de energie şi gaze din România şi că nu există o decizie, la nivelul grupului, de vânzare în acest moment.

Ministrul a fost întrebat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, dacă are informaţii privind achiziţia părţii a furnizare a E.ON România de către compania ungară MVM.

"Am discutat şi eu cu conducerea E.ON. Au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Deci, am văzut anumite articole de presă. Eu le consider premature în acest moment. Dacă vom avea o decizie finală de vânzare, staţi să câştige respectiva companie, şi cu siguranţă că vom analiza cu mare atenţie orice tranzacţie, atât noi, cât şi Consiliul Concurenţei, Comisia pentru Investiţii Străine Directe, dacă este cazul, sau alte instituţii ale statului român.(...) Haideţi să ajungem acolo şi vom vedea", a răspuns ministrul Energiei.


Totodată, el a subliniat că, pe analiza de risc, ar putea fi vorba doar de partea de furnizare şi nu despre infrastructura critică.

"O companie de furnizare este ca o fabrică de facturi. Ei au nişte call-center-uri, nişte operatori, nişte calculatoare şi vă trimit dumneavoastră factura acasă. Nu gestionează reţele de distribuţie, nu gestionează infrastructură critică. Deci este o chestiune aşa, comercială, de interacţiune cu clientul final. Asta e, ca o analiză preliminară, doar să ştim de ce ne temem şi dacă avem motive să ne temem. Dar, vă zic, nu suntem în acest scenariu. Dacă vom fi, vom vedea, dar preliminar nu putem discuta de infrastructură critică", a explicat Sebastian Burduja.

El a reiterat că în acest moment nu există o decizie de vânzare la nivelul grupului, care explorează oportunităţi.

"Din ceea ce am discutat cu compania E.ON, vă repet, inclusiv ieri, nu există o decizie la nivelul grupului de vânzare în acest moment. Ei explorează oportunităţi. Au făcut-o şi acum nişte ani de zile, doi-trei ani de zile. Nu este prima dată când se gândesc la asta ca parte a unei strategii corporative de grup, din Germania. Nu are legătură strict cu cazul României, dar vom vedea, s-ar putea să nu vândă", a punctat Burduja.

Pe de altă parte, întrebat dacă se gândeşte România, prin Romgaz, să cumpere această divizie în cazul în care va fi vândută, Sebastian Burduja a subliniat că Ministerul Energiei susţine producătorul de gaze să intre şi pe piaţa de furnizare.

"Depinde de fiecare companie în parte să-şi facă această evaluare. Eu încurajez Romgaz să se gândească inclusiv la partea de furnizare, pe care nu o acoperă în prezent. Avem precedentul: Hidroelectrica, mare producător de energie electrică, a intrat pe piaţa de furnizare, are un portofoliu mare de clienţi, a avut şi probleme în zona de facturare, a mai rezolvat din ele, dar per total cred că este un succes. Deci, şi Romgaz, din perspectiva Ministerului Energiei, are toată susţinerea de a intra pe piaţa de furnizare, că înseamnă o achiziţie a unei companii existente, că înseamnă dezvoltarea unei capacităţi proprii, e o chestiune de oportunitate comercială. Să vedem şi cât costă", a precizat ministrul.

La finele lunii mai, directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum, declara că grupul german analizează opţiunile pe care le are pentru a lua o decizie în legătură cu afacerea de furnizare din România, motivul fiind raportul risc/randament.

"Vom explora opţiunile noastre. Până când nu vom explora opţiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament", a afirmat Birnbaum.

Întrebat, la momentul respectiv, dacă ar lua în calcul vânzarea atât a furnizării, cât şi a distribuţiei, dacă va exista o ofertă în acest sens, el a răspuns că se va lua o decizie doar când va exista o ofertă, până atunci nu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 8927
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
PeliPartners a asistat Alfa Group în procesul de achiziție IRIDE Business Park. Echipa, coordonată de Francisc Peli (Managing Partner) și Alexandra Ioniță (Managing Associate)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...