ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Busuioc (Curtea de Conturi): Utilizată strategic, datoria publică poate deveni un instrument eficient de finanţare a investiţiilor

18 Iunie 2025   |   Agerpres

Referindu-se la situaţia din România, el a subliniat că datoria publică reprezintă o provocare complexă, care impune o abordare integrată şi sustenabilă.

 
 
Datoria publică, atunci când este utilizată în mod strategic, poate deveni un instrument eficient de finanţare a investiţiilor în infrastructură, educaţie, sănătate sau în alte domenii prioritare pentru cetăţeni, a susţinut preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, în deschiderea Reuniunii Anuale a Grupului de Lucru INTOSAI privind Datoria Publică.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis miercuri AGERPRES, în perioada 18-19 iunie 2025, Curtea de Conturi a României găzduieşte, alături de Comisia de Audit din Filipine, Reuniunea Anuală a Grupului de Lucru INTOSAI privind Datoria Publică (Working Group on Public Debt - WGPD).


Evenimentul are loc la Bucureşti şi reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor supreme de audit (SAI) din întreaga lume, tema din acest an fiind: "Tendinţe globale în practicile de management ale datoriei publice şi rolul SAI-urilor".

Pe agenda reuniunii se află subiecte esenţiale pentru consolidarea capacităţii instituţiilor supreme de audit, precum utilizarea tehnologiilor avansate în auditarea datoriei publice, evaluarea strategiilor de gestionare a datoriilor pe termen mediu şi rolul auditului în sprijinirea acestora.

În deschiderea reuniunii, preşedintele Curţii de Conturi a României a subliniat rolul multidimensional al datoriei publice în dezvoltarea economică şi socială a unui stat. Acesta a evidenţiat faptul că, atunci când este utilizată în mod strategic, datoria publică poate deveni un instrument eficient de finanţare a investiţiilor în infrastructură, educaţie, sănătate sau în alte domenii prioritare pentru cetăţeni. În acelaşi timp, a atras atenţia asupra riscurilor pe care le implică un management neadecvat al datoriei publice, evidenţiind rolul esenţial al instituţiilor supreme de audit în monitorizarea şi evaluarea acestui domeniu.

"Creşterea constantă a deficitului conduce inevitabil la acumularea de datorii, iar în lipsa unei gestiuni prudente, acestea pot deveni o povară pentru generaţiile viitoare. În acest context, auditul datoriei publice devine o funcţie critică a instituţiilor supreme de audit. Prin audituri independente şi bine fundamentate, putem avertiza din timp asupra dezechilibrelor, putem contribui la îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi la creşterea disciplinei fiscale", a declarat Busuioc, citat în comunicat.

Referindu-se la situaţia din România, el a subliniat că datoria publică reprezintă o provocare complexă, care impune o abordare integrată şi sustenabilă.

"Curtea de Conturi a României, în baza prevederilor constituţionale şi ale Legii de organizare şi funcţionare, efectuează anual acţiuni de audit financiar la nivelul Ministerului Finanţelor, inclusiv asupra Contului general anual al datoriei publice. Prin rezultatele acţiunilor pe care le întreprindem, considerăm că o gestionare solidă, prudentă a datoriei publice este importantă pentru economia românească, pentru reducerea riscului financiar cu care se confruntă guvernul şi, nu în ultimul rând, pentru reducerea vulnerabilităţii economiei la şocurile financiare", a adăugat acesta.

Lucrările grupului de lucru reflectă o problematică de actualitate, cu impact direct asupra echilibrului macroeconomic şi asupra încrederii publice în administraţia statului. Prin implicarea activă în astfel de reuniuni internaţionale, instituţiile supreme de audit contribuie la creşterea transparenţei în gestionarea finanţelor publice, la dezvoltarea capacităţii de reacţie în faţa riscurilor economice şi la promovarea unei discipline fiscale solide în beneficiul cetăţenilor.

"Această întâlnire reprezintă o oportunitate valoroasă pentru Instituţiile Supreme de Audit membre şi pentru factorii interesaţi de a se reuni şi de a aborda împreună provocările globale din domeniul datoriei publice. Este, totodată, o ocazie de a reflecta asupra realizărilor noastre din ultimul an şi de a contura împreună o direcţie de acţiune pentru viitor. Ne propunem să sporim gradul de conştientizare asupra noilor practici, să încurajăm schimbul de cunoştinţe şi să consolidăm cooperarea atât în cadrul comunităţii SAI, cât şi dincolo de aceasta", a spus, la rândul său, preşedintele Comisiei de Audit din Republica Filipine şi al Grupului de Lucru INTOSAI privind Datoria Publică, Gamaliel A. Cordoba.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 97 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...