Cât de adaptabil este sectorul imobiliar din România?
18 Martie 2021
SchoenherrCe e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.
Sebastian Gutiu - managing partner Schoenherr si Asocia?ii SCA si coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale si de Est/ Europei de Sud-Est |
Legislația care reglementează sectorul imobiliar și al construcțiilor a fost modificată de nu mai puțin de 320 de ori de la intrarea în vigoare a diverselor acte normative, fără a pune la socoteală modificările structurale introduse de noul Cod civil în urmă cu un deceniu, care au avut de asemenea o influență majoră asupra acestui domeniu.
În acest context, flexibilitatea a fost întotdeauna un factor vital pentru toți jucătorii din această piață. Criza economică din 2008 a crescut nevoia de adaptabilitate, generând o atitudine mai precaută din partea investitorilor. Apoi, anul 2020 a venit cu noi provocări, care au pus la încercare această capacitate de adaptare.
La o primă vedere, pe măsură ce efectele economice ale pandemiei COVID-19 au început să se manifeste, a devenit vizibilă o demarcație între „câștigătorii″ (spațiile logistice) și „învinșii″ (spațiile de birouri) pe care criza sanitară i-a generat în sectorul imobiliar, în timp ce în retail soarta magazinelor de sine stătătoare a părut incomparabil mai bună decât a spațiilor situate în centre comerciale.
În acest context, flexibilitatea a fost întotdeauna un factor vital pentru toți jucătorii din această piață. Criza economică din 2008 a crescut nevoia de adaptabilitate, generând o atitudine mai precaută din partea investitorilor. Apoi, anul 2020 a venit cu noi provocări, care au pus la încercare această capacitate de adaptare.
La o primă vedere, pe măsură ce efectele economice ale pandemiei COVID-19 au început să se manifeste, a devenit vizibilă o demarcație între „câștigătorii″ (spațiile logistice) și „învinșii″ (spațiile de birouri) pe care criza sanitară i-a generat în sectorul imobiliar, în timp ce în retail soarta magazinelor de sine stătătoare a părut incomparabil mai bună decât a spațiilor situate în centre comerciale.
Într-adevăr, sectorul logistic pare a fi cel mai puțin afectat din piața imobiliară, inclusiv pe fondul scurtării lanțurilor de livrare la nivel mondial, generată de pandemie. Stocul de spații industriale și logistice moderne din România, unul dintre cele mai dinamice din Europa, s-a triplat între 2015 și 2020 și, în ciuda provocărilor anului trecut, ratele de ocupare și nivelul chiriilor au rămas la un nivel similar cu perioada pre-pandemică.
La polul opus, lovitura suferită de sectorul spațiilor de birouri a fost evidentă și a continuat să fie resimțită și după încetarea stării de urgență, lucrul de acasă devenind o soluție larg răspândită. Astfel, avocații s-au confruntat cu valuri de solicitări din partea proprietarilor și chiriașilor cu privire la analiza impactului imediat și pe termen lung asupra contractelor de închiriere, iar cuvintele de ordine au fost forța majoră și impreviziunea.
Rămâne de văzut cum vor influența noile realități investițiile și închirierile pe termen mediu și lung, indiferent de sectorul imobiliar. Acest lucru este valabil și în privința conceptelor juridice pe care va trebui să le folosim în mod creativ în viitor pentru a-i proteja de neprevăzut pe clienții implicați în tranzacții imobiliare.
Ce e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.
Notă: Materialul de mai sus este un extras din dialogul dintre Sebastian Guțiu (managing partner Schoenherr și Asociații SCA și coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale și de Est/ Europei de Sud-Est) și Horațiu Florescu (CEO Knight Frank România și Ungaria), publicat în ediția 2021 a anuarului roadmap, editat de Schoenherr la nivel regional. Varianta integrală a materialului este disponibilă, în limba engleză, pe website-ul Schoenherr (www.schoenherr.eu), de unde poate fi comandată, gratuit, și în versiunea tipărită.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 6952 / 9051 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...