ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

29 Aprilie 2025   |   Agerpres

El a subliniat că este importantă eliminarea subvenţiilor la energie în perioada următoare, iar în opinia sa "în esenţă lucrurile merg în direcţia bună".

 
 
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate.

"Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că va fi energia şi ieftină. Pentru competitivitate economică trebuie să ai o energie mai ieftină decât avem în momentul de faţă în Europa, şi atunci ajungem la politica industrială. Vom vedea ce va face noua Comisie pe zona asta, văd noul Guvern german care...evident, Germania, fiind principala putere economică, principala putere manufacturieră a Europei, are nevoie de o energie mai ieftină ca să fie competitivă pe pieţele internaţionale şi, repet, noi lucrăm pentru ei, deci dacă ei nu sunt competitivi, nici noi nu vom avea de lucru. Asta e o problemă care depăşeşte într-adevăr zona de autoritate de concurenţă, dar şi noi, măcar prin atributul nostru de ajutor de stat, vom fi implicaţi în subiectul ăsta", a afirmat Chiriţoiu.


El a subliniat că este importantă eliminarea subvenţiilor la energie în perioada următoare, iar în opinia sa "în esenţă lucrurile merg în direcţia bună".

"Importantă va fi liberalizarea pe energie în perioada următoare. Să avem o piaţă care funcţionează bine e important - şi am văzut declaraţiile de ieri ale preşedintelui ANRE, cred că e un lucru bun (...) că nu poţi să intri şi să ieşi din contracte cu uşurinţă. Ca o piaţă să funcţioneze bine, contractele trebuie să fie respectate. Dacă nu ai mecanisme care să asigure respectarea contractului, n-ai cum să ai o piaţă funcţională şi cred că ceea ce pregăteşte ANRE-ul - e în consultare publică, deci detaliile se pot schimba -, dar în esenţă lucrurile merg în direcţia bună", a susţinut şeful autorităţii de concurenţă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat în consultare publică un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie electrică a unei garanţii sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanţie fie de 30%, a declarat, pe 10 aprilie, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu.

"Al doilea lucru despre care vreau să vorbim este Ordinul publicat astăzi în consultare publică pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare. Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie a unei garanţii, sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorităţii de reglementare este ca această garanţie să aibă o valoare de 30% din valoarea contractelor', a spus George Niculescu.

Acesta a subliniat că, din anul 2018, pe partea de gaze naturale, această garanţie pentru contracte există sub forma scrisorilor de garanţie bancară sau a sumelor de bani depuse de către cei care tranzacţionează.

''Încercăm prin această măsură să îmbunătăţim modalitatea de tranzacţionare în sensul în care, cred eu, piaţa de energie din România este într-un proces de maturizare, iar introducerea acestor garanţii nu face altceva decât să stabilească reguli mai clare, mai ferme în piaţa de energie electrică. De obicei, lipsa garanţiilor, evident că poate să ducă poate, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanţii până la urmă poate reprezenta şi o formă de nerespectare a contractelor agreate de către părţi. Credem noi că este o măsură care va duce, repet, sau va contribui la procesul de maturizare a pieţei de energie', a explicat preşedintele ANRE.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 9444
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...