
Ciolacu: Este prima oară în istoria României când s-a creat un echilibru între cheltuieli şi investiţii
30 Octombrie 2023
AgerpresŞeful Executivului a efectuat luni, alături de vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, o vizită de lucru la Autostrada Sibiu - Piteşti, Secţiunea 4 (Tigveni - Curtea de Argeş).
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că, pentru prima oară în istoria României, s-a creat un echilibru între cheltuieli şi investiţii, iar, în acest moment, ţara noastră are un deficit de 56 de miliarde de lei şi cheltuieli pe investiţii de 57 de miliarde de lei.
Şeful Executivului a efectuat luni, alături de vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, o vizită de lucru la Autostrada Sibiu - Piteşti, Secţiunea 4 (Tigveni - Curtea de Argeş).
"Cred că e prima străpungere după perioada comunistă şi nu este o lucrare întinsă, dar este foarte dificilă. Este evident că, deja, constructorul este în avans cu lucrările şi aş dori să-l felicit. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen aţi fost şi mai în avans, lucrurile ar fi mers mult mai uşor. În acest moment, România are, că tot vorbim şi ne place de acest deficit, cu toţii devenim experţi în deficite, are un deficit de 56 de miliarde şi cheltuieli pe investiţii de 57 de miliarde. Este prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între cheltuieli şi investiţii. Cunoaştem cu toţii situaţia, când am venit prim-ministru. Înţeleg, anumite persoane sunt supărate pentru că direcţionăm, în primul şi în primul rând, banii către investiţii", a afirmat Ciolacu.
Potrivit acestuia, sumele alocate către Transporturi sunt cele mai importante, având în vedere, între altele, că astfel de lucrări au şi cea mai mare importanţă strategică.
"Unii sunt supăraţi că direcţionăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor. Lucrările în Transporturi se multiplică cel mai repede şi au cea mai mare importanţă strategică. Sunt marile lucrări de infrastructură, aşteptate, să ştiţi, nu numai de români, cred că şi de noi. Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucrări. Sorin Grindeanu, chiar dacă îmi este coleg, nu am nicio reţinere să spun, aceste trei tronsoane de la Piteşti spre Sibiu care sunt încă în lucru au fost ocolite de toţi miniştrii Transporturilor, de 30 şi ceva de ani. E primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanţa. Şi o să închidem, la fel, din Moldova până în Constanţa. E prima oară când avem un plan şi acest plan prinde contur. Dacă vom avea noroc să avem constructori la fel de buni cum îi avem pe cei de aici, sunt ferm convins că lucrurile vor intra într-o dinamică şi mai mare", a transmis premierul.
El a indicat că vor exista bani pentru infrastructură. "Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură. Nimeni nu a pus la socoteală acum şase luni sau opt luni faptul că România este la sfârşitul unui exerciţiu financiar. Şi în primul şi în primul rând, trebuiau să se gândească că trebuie să venim cu cofinanţările, astfel încât aceşti bani să nu-i pierdem. Asta face în acest moment Guvernul. Cu adevărat, cei mai mulţi bani s-au dus la Transporturi, fiindcă sunt cei mai avansaţi", a susţinut Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a adăugat că sunt multe programe încă blocate, dar există speranţa unei absorbţii de 95% pe fondurile din exerciţiul financiar trecut.
"Sunt multe programe încă blocate şi sperăm ca prin POIM-ul de la Transporturi să nu pierdem bani la sfârşitul anului. Am sărit la 85%, ultimele plăţi absorţia cu exerciţiul financiar. Este prima oară atât de mare. Avem la decontare încă 1,5 miliarde. O să mai dau în următoarea şedinţă de Guvern cofinanţarea pentru MIPE, astfel încât să ajungem peste 95% cu absorbţia de exerciţiu financiar trecut", a explicat Ciolacu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1791 / 9759 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...