
Costin (BNS): Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este mult dezechilibrat, în favoarea componentei economice
21 Decembrie 2020
Agerpres"Vrem să vedem şi noi care este acea strategie de dezvoltare a României pentru că, din modul în care este articulat acest program constatăm că, din păcate, lucrurile merg într-o direcţie greşită", a spus Dumitru Costin.
Blocul Naţional Sindical consideră că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este mult dezechilibrat în favoarea componentei economice şi nu are o contribuţie la coeziunea economică, socială şi teritorială, a declarat, duminică, preşedintele BNS, Dumitru Costin.
"PNRR trebuie să aibă o contribuţie semnificativă la coeziunea economică, socială şi teritorială. Comisia Europeană insistă pe aceste teze şi cere tuturor statelor membre ca abordările acestor planuri naţionale să atingă aceste obiective. Nu trebuie să utilizăm aceste resurse doar pentru a genera creştere economică, ci trebuie să corectăm modul în care creştem, pentru că în ultimii ani România a crescut în mod nesustenabil. Pachetul de resurse trebuie să ducă în aşa fel încât să discutăm de o creştere incluzivă, care să diminueze inegalităţile economice şi sociale. E nevoie de o mai bună echilibrare a acestor investiţii. În opinia noastră, PNRR este mult dezechilibrat în favoarea componentei economice", a declarat Dumitru Costin cu ocazia prezentării unei analize efectuate de BNS asupra proiectului de Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prezentat în urmă cu câteva săptămâni.
Liderul BNS a subliniat că, deşi România se laudă că este prima ţară are a trimis proiectul de PNRR la Comisia Europeană, mult mai important este ca planul să fie făcut corect şi asumat la nivelul societăţii româneşti. În plus, Dumitru Costin a apreciat că PNRR trebui să fie centrat pe o strategie de dezvoltare a României.
"Vrem să vedem şi noi care este acea strategie de dezvoltare a României pentru că, din modul în care este articulat acest program constatăm că, din păcate, lucrurile merg într-o direcţie greşită", a spus Dumitru Costin.
Referindu-se la modul în care au fost alocate resursele financiare în plan teritorial, datele prezentate de preşedintele BNS arată că există câştigători cu privire la modul în care vor fi investiţi cele 30 de miliarde de euro, regiunea nord-vest, regiunea vest şi Bucureşti-Ilfov, şi o sub-alocare în regiunile sărace şi mai ales în mediul rural. Sunt diferenţe semnificative în modul în care sunt alocate resursele în condiţiile în care regiunea nord-vest are 6,1 miliarde euro, regiunea vest 2,89 miliarde euro, în timp ce regiunea sud-vest are 1,47 miliarde, iar regiunea nord-est are 1,67 miliarde euro.
"Ce îşi propune România în ceea ce priveşte coeziunea economică, socială şi teritorială? Aproape nimic. Este clar că vom adânci decalajele de dezvoltare economică şi socială între regiuni", consideră Dumitru Costin.
De asemenea, pe zona de educaţie, Dumitru Costin a arătat că România are în prezent 5.400 de unităţi şcolare, cu excepţia creşelor şi grădiniţelor, şi doar 98 vor beneficia de investiţii prin PNRR.
"Considerăm că alocarea pentru educaţie este mult subdimensionată având în vedere situaţia existentă", a semnalat Costin.
În ceea ce priveşte sănătatea publică, intenţiile sunt extrem de scăzute. Sunt 368 de spitale în proprietate publică şi doar 44 ar urma să beneficieze de investiţii prin PNRR, adică aproximativ 11%.
"Însă infrastructura de sănătate nu este formată doar din spitale, şi restul componentelor sunt importante, dispensare, cabinete, policlinici. Sunt comunităţi care nu au acces la servicii de sănătate. România nu îşi propune din păcate să rezolve această problemă", a afirmat liderul de sindicat.
Una dintre concluziile principale rezultate din analiza BNS este lipsa investiţiilor în capitalul uman în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"În PNRR în zona de capital uman, la capitolul investiţii în capital uman, avem o cifră rotundă şi frumoasă: zero la sută investiţii în capitalul uman. Banii se duc către investiţii în capitalul fizic şi investiţii care merg către capitalul natural. Concluzia este simplă: forţa de muncă nu reprezintă o prioritate nici la nivel de obiectiv şi nici la nivel de investiţii directe. Aşa că să nu mire pe nimeni din clasa politică dacă exodul, migraţia cetăţenilor români către alte pieţe de muncă va continua în ritm accelerat", a subliniat Dumitru Costin.
În plus, nu există un interes cu privire la impactul investiţiilor din PNRR asupra locurilor de muncă, fiind prevăzută doar o estimare generală, adică o creştere a numărului de locuri de muncă cu aproximativ 20.000 în fiecare an, a adăugat el.
"În opinia noastră, locurile de muncă create prin PNRR, ţinând cont de faptul că multe dintre proiectele menţionate în PNRR vizează sectorul construcţiilor, şi ţinând cont şi de faptul că am mai adăugat 25.000 de lucrători extracomunitari pentru viitorul pieţei muncii din România, ţinând cont că nu există preocupări pentru proprii cetăţeni, pentru a le facilita reinserţia, recalificarea pe piaţa muncii, reintegrarea pe piaţa muncii din România, probabil că multe din aceste locuri de muncă, mai ales cele care sunt generate de construcţii, vor fi adresate lucrătorilor extracomunitari", a concluzionat Dumitru Costin.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7781 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...