ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Criza de lichiditate ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol (opinie)

17 Septembrie 2024   |   Agerpres

În opinia lui Jabbar Kanani, criza actuală "ne obligă" să regândim abordarea, pentru că fermierii nu vor putea absorbi rapid aceste şocuri dacă în perioada unui ciclu agricol apar schimbări majore de preţuri sau condiţii climaterice.

 
 
Agricultura românească se află într-un punct critic, principala provocare fiind criza de lichiditate care ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol, iar fermierii vor fi "primii loviţi" pentru că nu pot absorbi rapid aceste şocuri, susţine fondatorul grupului de companii Agricover Holding, Jabbar Kanani.

"Agricultura românească se află, astăzi, într-un punct critic. Nu este prima oară când ne confruntăm cu secetă, dar provocările din acest an se adaugă unor probleme mult mai complexe care s-au acumulat de-a lungul ultimilor trei ani. Acest cumul de factori, de la volatilitatea preţurilor la perturbările lanţurilor de aprovizionare, a dus la o criză de lichiditate care ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol", afirmă Kanani într-un comunicat.


În opinia sa, criza actuală "ne obligă" să regândim abordarea, pentru că fermierii nu vor putea absorbi rapid aceste şocuri dacă în perioada unui ciclu agricol apar schimbări majore de preţuri sau condiţii climaterice.

"Dacă privim agricultura ca pe un ecosistem complex, observăm că fiecare jucător - fermier, bancă, furnizor de inputuri, instituţie de leasing sau chiar statul - joacă un rol esenţial. Nu putem discuta despre redresarea agriculturii fără să ţinem cont de toţi aceşti actori. Fără inputuri, fără finanţare, fără utilaje moderne, fermierul nu poate lucra pământul. Iar furnizorii de inputuri agricole nu îşi pot continua activitatea fără plata fermierilor. Este un sistem în lanţ, iar orice blocaj are consecinţe grave asupra tuturor. Seceta este, de fapt, doar un factor agravant. Principala noastră provocare este lipsa de lichiditate. Este esenţial să înţelegem că fermierii nu au mecanismele de protecţie şi de hedging specifice altor industrii. Ciclul agricol este lung, de un an, şi dacă în această perioadă apar schimbări majore de preţuri sau condiţii climaterice, fermierii sunt primii loviţi. Ei nu pot absorbi aceste şocuri rapid", avertizează antreprenorul în agricultură.

Potrivit sursei citate, intervenţiile punctuale dezechilibrează ecosistemul agricol. Prima vizează ajutoarele pentru secetă şi crearea unui fond de risc, care reprezintă o soluţie necesară, dar insuficientă fără un sistem naţional de asigurare împotriva secetei. În ultimii 10 ani, banii alocaţi pentru despăgubiri ar fi putut construi un astfel de fond, capabil să gestioneze riscurile climatice, precum în alte ţări dezvoltate, consideră el.

O altă măsură discutată este suspendarea plăţii datoriilor şi dobânzilor cu rată de peste 2% + ROBOR până la sfârşitul lui 2025. "Aceasta oferă un răgaz, dar adună penalităţi şi datorii, împingând fermierii într-o situaţie financiară mai dificilă la finalul perioadei. În loc să echilibreze, această amânare creează un blocaj major în 2025, când fermierii vor trebui să facă faţă unor datorii cumulate. De asemenea, suspendarea datoriilor poate ajuta pe termen scurt, dar nu rezolvă problema esenţială: lipsa de lichiditate şi necesitatea de a menţine ciclul agricol în funcţiune, avertizează Jabbar Kanani.

Expunerea totală în agricultură este de aproximativ 54 miliarde de lei, din care 58% sunt datorii bancare, 30% provin de la IFN-uri şi leasinguri, iar doar 12% sunt furnizorii de seminţe şi produse fitosanitare. Majoritatea creditelor cu dobândă ROBOR + 2% sunt garantate de stat sau acordate grupurilor mari de ferme şi firme din agricultură. La prima vedere, măsura în discuţie ar proteja doar băncile care creditează în baza garanţiilor oferite de către stat, restul creditorilor şi furnizorilor fiind blocaţi în recuperarea datoriei, subliniază fondatorul grupului de companii Agricover Holding.

"Acest blocaj poate avea două efecte negative: pământul va rămâne nelucrat, iar fermierii vor fi loviţi de un tsunami la sfârşitul anului 2025. Fermierii vor fi in imposibilitatea de a începe un nou ciclu agricol, deoarece nici băncile, nici furnizorii nu vor putea oferi credite noi, peste cele restante. Credeţi că 2025 va fi un an atât de bun încât fermierul va face producţie de 3 ori mai mare decât într-un an normal, pentru a putea să îşi acopere toate datoriile şi toate penalităţile?", atrage atenţia antreprenorul în agricultură.

De asemenea, Kanani consideră că soluţia care ar putea debloca ecosistemul agricol ar fi implementarea unui instrument clasic de scontare a facturilor cu implicarea băncilor, respectiv "tăierea masivă a datoriilor fermelor şi injectarea de lichiditate".

"Nu vom ajuta fermierii dacă le blocăm capacitatea de a continua ciclul agricol. Abordările simpliste, care vizează doar una dintre verigile lanţului agricol, vor transfera problema la furnizorii de inputuri agricole, care trebuie să asigure seminţe şi produse fitosanitare fermierilor pentru noul ciclu de producţie. Propunerea mea este să implementăm un instrument clasic de scontare a facturilor, cu implicarea băncilor. Acestea ar putea cumpăra facturile furnizorilor de inputuri cu un discount de 50%, generând lichiditatea necesară în piaţă. Fermierii ar rămâne să plătească doar jumătate din datorii, eşalonate pe o perioadă de 5 ani, cu o dobândă rezonabilă. Pentru fermieri această soluţie vine să scadă povara la jumătate şi să eşaloneze datoria rămasă pe termen lung. Pentru furnizorii de inputuri, încasarea imediată a facturilor, chiar şi cu un discount de 50%, le permite să reia activitatea, pornind noul ciclu agricol. Pentru bănci este o oportunitate de finanţare şi un instrument normal prin care plasează în piaţă o sumă de maxim 3 miliarde de lei, pe 5 ani, cu dobândă", subliniază fondatorul grupului de companii Agricover Holding.

Acesta a adăugat că pieţele din întreaga lume apelează la astfel de măsuri atunci când contextul economic o impune, iar statul poate avea rolul de mediator în discuţiile dintre părţile implicate, pentru a pregăti şi implementa soluţia.

"Cred că singura cale de ieşire din această situaţie dificilă este colaborarea între toţi jucătorii din ecosistem. Fiecare are un rol important, şi trebuie respectat, indiferent de dimensiunea lui. Cea mai bună soluţie este ca toate părţile - fermierii, furnizorii, băncile şi autorităţile - să se aşeze la aceeaşi masa pentru a găsi o rezolvare. Deciziile impuse fără consultare nu vor rezolva problemele, ba chiar le-ar putea agrava. Agricultura românească nu poate fi privită izolat, este un ecosistem complex, interdependent, care necesită o abordare integrată, este un motor esenţial al economiei, iar deblocarea acestui motor este crucială pentru siguranţa alimentară a tuturor", concluzionează fondatorul grupului de companii Agricover Holding, antreprenor în agricultură de peste 25 de ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 214 / 9092
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...