ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dana Tănase(ARC):Pierderile în cifra de afaceri cauzate de pandemie şi de rectricţiile impuse industriei cărnii vor fi foarte mari

22 Decembrie 2020   |   Agerpres

În ceea ce priveşte vânzările de carne de porc şi produse din carne de porc estimate pentru perioada sărbătorilor de iarnă din acest an, directorul executiv al ARC a subliniat că se aşteaptă la o creştere, însă a avertizat asupra comerţului cu porci din locuri neautorizate în contextul evoluţiei pestei porcine africane pe teritorului României.

 
 
Industria cărnii din România a suferit mult în acest an dificil, plin de incertitudini, fiind obligată să se adapteze din mers pentru a putea face faţă tuturor provocărilor, a declarat pentru AGERPRES directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
 
"Pierderile în cifra de afaceri cauzate de pandemie şi de restricţiile impuse industriei cărnii vor fi foarte mari. Cu toate acestea, există antreprenori care au mizat pe continuarea tradiţiei brandurilor româneşti şi care în aceste vremuri tulburi din punct de vedere socio-economic au depus eforturi substanţiale pentru a fi prezenţi în casele noastre cu produse de calitate, aşa cum ne-am obişnuit de-a lungul anilor. Fie ca vorbim de magazine locale de retail, tip Gourmet, care pot livra şi la domiciliu, fie că vorbim de expansiunea fără precedent a vânzărilor online, sau de mari jucători pe piaţa cărnii care şi-au asumat riscul şi au investit în dezvoltarea business-ului în pofida pandemiei, cuvântul de ordine a fost şi rămâne "siguranţa". Siguranţa angajaţilor şi siguranţa produselor comercializate", a precizat Dana Tănase.
 
În ceea ce priveşte vânzările de carne de porc şi produse din carne de porc estimate pentru perioada sărbătorilor de iarnă din acest an, directorul executiv al ARC a subliniat că se aşteaptă la o creştere, însă a avertizat asupra comerţului cu porci din locuri neautorizate în contextul evoluţiei pestei porcine africane pe teritorului României.
 
"În perioada sărbătorilor de iarnă vânzările de carne de porc şi produse din carne de porc sperăm să aibă un reviriment. Încurajăm consumatorii să cumpere carne şi produse din carne din locurile autorizate, iar autorităţile de control să-şi facă treaba şi să nu tolereze anunţuri de genul "avem porc de casă" afişate discret pe geamurile unor comercianţi, sau vânzările mascate de carne de porc pe internet în condiţiile în care pesta porcină africană continuă să evolueze la noi", a afirmat reprezentantul ARC.
 
Ea a precizat că, într-un an atipic cum a fost 2020, preţul cărnii de porc a fost influenţat de cele două pandemii, pesta porcină africană şi Sars-Cov-2. Odată cu închiderea HORECA, o cantitate importantă de carne proaspătă de porc provenită din producţia internă nu a mai fost preluată de restaurante şi nici nu a putut fi atrasă în întregime de către retail, unde vânzările au oscilat foarte mult, observându-se "peak-uri", "când cererea creştea haotic pentru câteva zile, urmate de scăderi abrupte".
 
"Apariţia în Germania a cazurilor de pestă porcină africană la mistreţi în luna septembrie a condus la blocarea exporturilor de carne proaspătă către ţările asiatice, în special China, ceea ce a determinat apariţia unor stocuri importante în Uniunea Europeană. Este cunoscut faptul că Germania este cel mai mare producător european de carne de porc, asigurând 23% din producţia la nivel UE. Ultimele date primite de la Comisia Europeană în 9 decembrie a.c indică în continuare scăderea preţului carcasei de porc cu 7,3% faţă de luna noiembrie şi cu 30,2% faţă de anul 2019. La nivel mondial, datele arată că preţul cărnii de porc cel mai scăzut per 100 kg carcasă este în SUA, apoi în Canada şi Uniunea Europeană. Brazilia are în prezent cea mai scumpă carcasă de porc. La noi, conform datelor Comisiei de Clasificare a Carcaselor, în săptămâna 30 noiembrie - 6 decembrie, preţul de piaţă al carcaselor de porc a crescut cu aproximativ 5% faţă de ultima lună, fiind în jur de 720 lei/100 kg", a subliniat Dana Tănase.
 
În ceea ce priveşte procesarea cărnii, preţul mediu de vânzare al produselor din carne conform raportului recent publicat de Consiliul Concurentei a crescut cu 11,8% faţă de ianuarie - iulie 2019. "Trebuie să menţionăm faptul că în condiţiile vitrege în care ne-am desfăşurat activitatea în acest an, creşterea se datorează în special măsurilor suplimentare de siguranţă care au fost luate de antreprenori pentru apărarea sănătăţii angajaţilor. Dacă luăm în considerare faptul că la nivelul fiecărei companii costurile pe angajat în condiţiile pandemiei au crescut cu peste 30%, iar eficienţa muncii a scăzut, majorarea de preţ semnalată în raport nu este de natură să îngrijoreze", a adăugat ea.
 
Referitor la modul în care au acţionat autorităţile în 2020 pentru susţinerea industriei, directorul executiv al ARC a susţinut că nu toate măsurile adoptate au avut în vedere importanţa strategică a industriei alimentare.
 
"Pandemia a arătat o dată în plus cât de importantă este industria alimentară românească pentru asigurarea securităţii alimentare. Din păcate însă, nu toate măsurile adoptate de autorităţi au avut în vedere importanţa strategică pe care o are industria alimentară şi implicit susţinerea acesteia în mod consecvent. Multe din măsurile luate de autorităţi au vizat în special IMM-urile, iar marii producători de carne şi produse din carne au fost lăsaţi într-un plan secund. Ne-am fi aşteptat ca în 2020 să fie conturată o strategie clară privind pesta porcină africană, ca dialogul cu autorităţile de resort să fie constructiv şi situaţia sectorului să fie mai bine înţeleasă", a mai spus Dana Tănase.
 
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în semestrul I al anului 2020, valoarea de producţie a cărnii de porc a fost de 1,368 miliarde de lei (281 milioane de euro), iar a produselor din carne de 2,665 miliarde de lei (548 milioane de euro).
 
"Comparând cu valoarea de producţie pentru aceeaşi perioadă a anului 2019, care a fost de aproximativ 3 miliarde de lei produse din carne şi aproximativ un miliard de lei la carnea de porc, observăm o uşoară creştere la producţia de carne porc şi o mică scădere la producţia produselor din carne", a adăugat directorul executiv al ARC.
 
În România, consumul mediu de produse din carne este în jur de 15 kg/cap/an, iar pentru carnea de porc de aproximativ 39 kg/cap/an, potrivit INS. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7771 / 9443
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...