ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dărăban (ACUE): Ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili

06 Iunie 2023   |   Agerpres

Reacţia vine după ce Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.

 
 
Trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face peste noapte, astfel că ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili, a declarat Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), pentru AGERPRES.

Reacţia vine după ce Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.

Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.


"Protecţia clienţilor faţă de fluctuaţiile din piaţă induse de criza energetică şi contextul geopolitic a fost esenţială, dar trebuie să pregătim şi revenirea la regulile normale de piaţă. Aproape jumătate din preţul final al energiei electrice reprezintă costul cu achiziţia "mărfii", iar pentru gazele naturale procentul urcă la 60%. Dacă preţurile pentru achiziţia energiei de pe pieţele angro se menţin pe acest trend descrescător, noi credem că nu va mai fi nevoie de plafonarea preţurilor la clienţii finali. Totuşi, trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face peste noapte", a explicat Dana Dărăban.

În opinia sa, piaţa trebuie pregătită din timp, iar măsurile legislative trebuie să fie cunoscute şi implementate astfel încât să nu genereze sincope nedorite şi să ofere clienţilor şi operatorilor din piaţă timp să se adapteze.

"În acelaşi timp, ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili. Măsurile de protecţie trebuie să fie cunoscute, dirijate doar către cei care sunt în această situaţie şi proporţionale cu nevoile acestora", a menţionat reprezentanta ACUE.

În context, Federaţia arată că a susţinut în mod constant că măsurile de intervenţie trebuie să fie temporare, adaptate contextului pieţei şi orientate către clienţii vulnerabili.

Conform sursei citate, pentru pregătirea tranziţiei către revenirea la piaţa liberă sunt esenţiale cel puţin trei elemente. Unul dintre acestea se referă la o discuţie aplicată cu instituţiile responsabile, în sensul definirii şi implementării unei platforme actualizate, care să permită identificarea în timp real a persoanelor afectate de sărăcie energetică.

Un alt element vizează recuperarea cu celeritate a întârzierilor la decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie care au prefinanţat diferenţele dintre plafonul aplicat clienţilor şi preţul real. În acest moment sunt întârzieri semnificative pentru decontarea sumelor. "Furnizorii au restanţe importante neachitate pentru anul 2022, deşi am ajuns deja în luna iunie 2023. Această situaţie creează o problemă serioasă de lichiditate pentru operatorii din piaţă", precizează sursa citată.

De asemenea, programele de eficientizare a consumului prin eliminarea risipei de energie trebuie continuate şi chiar accelerate.

Conform Comisiei Europene, preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată "mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă".

De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile CE pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.

Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a precizat Comisia Europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2026 / 9378
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...