
Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
06 Ianuarie 2025
Andra Cașu (Partener, liderul departamentului Impozite directe) și Teona Braia (Manager, Impozite directe) - EY RomâniaImplementarea directivei DEBRA va avea un impact semnificativ asupra contribuabililor din mai multe perspective.
![]() |
Inițiativa experților Comisiei Europene, lansată în primăvara anului 2022, privind stabilirea normelor referitoare la o indemnizație pentru reducerea favorizării îndatorării și limitarea deductibilității dobânzii în scopul impozitului pe profit (cunoscută sub numele de DEBRA), reprezintă o propunere legislativă prin care companiile sunt încurajate să-și finanțeze investițiile mai mult din propriile capitaluri și mai puțin prin datorii.
România, la fel ca alte state membre ale UE, limitează deductibilitatea plăților de dobânzi pentru datorii în anumite limite (conform prevederilor Directivei ATAD). Acest aspect creează un dezechilibru în deciziile de management financiar în favoarea finanțării prin datorii, în detrimentul utilizării capitalurilor proprii. Scopul DEBRA este de a neutraliza această preferință și de a stimula finanțarea prin capitaluri proprii, limitând în același timp deducerea costurilor de împrumut.
România, la fel ca alte state membre ale UE, limitează deductibilitatea plăților de dobânzi pentru datorii în anumite limite (conform prevederilor Directivei ATAD). Acest aspect creează un dezechilibru în deciziile de management financiar în favoarea finanțării prin datorii, în detrimentul utilizării capitalurilor proprii. Scopul DEBRA este de a neutraliza această preferință și de a stimula finanțarea prin capitaluri proprii, limitând în același timp deducerea costurilor de împrumut.
Ce presupune?
Propunerea DEBRA se aplică tuturor contribuabililor supuși impozitului pe profit în unul sau mai multe state membre, cu excepția întreprinderilor financiare.
DEBRA este în prezent în stadiul de propunere legislativă, cu toate că planul inițial era ca aceasta să producă efecte începând din 2024. Propunerea include două măsuri separate care se aplică independent: o indemnizație pentru capitalurile proprii și o limitare a deducerii dobânzii.
Întreprinderile financiare nu sunt incluse în domeniul de aplicare al măsurilor, deoarece acestea sunt supuse unor cerințe de reglementare privind capitalurile proprii, care împiedică subcapitalizarea. În plus, multe dintre acestea nu vor fi afectate de limitarea compensatorie a deductibilității dobânzii, aplicabilă costurilor excedentare ale îndatorării.
Indemnizația pentru capitalurile proprii se calculează prin înmulțirea bazei indemnizației cu rata relevantă a dobânzii naționale. Baza indemnizației este diferența dintre capitalurile proprii la sfârșitul exercițiului financiar și capitalurile proprii la sfârșitul exercițiului financiar precedent, adică creșterea anuală a capitalurilor proprii. În cazul în care baza indemnizației unui contribuabil este negativă într-o anumită perioadă fiscală, o sumă proporțională va deveni impozabilă pentru 10 perioade fiscale consecutive, cu excepția cazului în care contribuabilul poate demonstra că acest lucru se datorează pierderilor suferite sau unei obligații legale.
Rata dobânzii naționale relevantă se bazează pe două componente: rata dobânzii fără risc și o primă de risc. Rata dobânzii fără risc este rata dobânzii fără risc cu o scadență de zece ani, iar prima de risc este stabilită la 1% pentru contribuabilii obișnuiți și la 1,5% pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Această abordare asigură că măsura are impact, dar rămâne simplu de pus în aplicare și nu afectează bugetele statelor membre. Indemnizația se acordă pe o perioadă de zece ani pentru a aproxima scadența celei mai mari părți a datoriilor, menținând totodată sub control costul bugetar total al indemnizației pentru capitalurile proprii.
Avantajele Directivei DEBRA
Printre principalele trei avantaje evidente ale Directivei DEBRA se numără, în primul rând, armonizarea reglementărilor fiscale, ca o necesitate la nivelul UE, prin care ar fi mult reduse distorsiunile și concurența fiscală neloială între statele membre. În al doilea rând, reducerea costurilor asociate cu finanțarea prin capitaluri proprii poate stimula investițiile în companii, contribuind astfel la creșterea economică și la crearea de noi locuri de muncă. Nu în ultimul rând, directiva oferă stimulente pentru IMM-uri, facilitând accesul lor la capitaluri proprii, pentru a se dezvolta.
Propunerea Comisiei asigură condiții de concurență echitabile pentru datoriile și capitalurile proprii din punct de vedere fiscal, eliminând astfel impozitarea ca factor care poate influența deciziile comerciale ale companiilor. Directiva tratează finanțarea prin datorii versus finanțarea prin capitaluri proprii din ambele perspective: dobânda aferentă utilizării capitalurilor proprii să fie deductibilă fiscal, la fel cum se întâmplă în prezent cu datoriile, pentru a atenua diferendele legate de utilizarea datoriilor și a capitalurilor proprii din partea companiilor.
Impactul DEBRA asupra întreprinderilor
Implementarea directivei DEBRA va avea un impact semnificativ asupra contribuabililor din mai multe perspective. În primul rând, aceasta va încuraja companiile să își finanțeze activitățile prin capital propriu, reducând astfel dependența de împrumuturi și riscul asociat cu datoriile. Aceasta poate duce la o stabilitate financiară mai mare și la o capacitate crescută de a face față șocurilor economice.
În al doilea rând, indemnizația pentru capital propriu va oferi întreprinderilor un stimulent fiscal pentru a atrage investiții și a-și crește capitalul propriu. Acest lucru poate facilita inclusiv accesul la finanțare pentru proiecte de cercetare- dezvoltare și inovare, contribuind astfel la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă.
Pe de altă parte, limitarea deductibilității dobânzii la datorie poate avea un impact negativ asupra companiilor care se bazează în mare măsură pe finanțarea prin împrumuturi. Aceste companii ar putea vedea o creștere a costurilor fiscale, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea și capacitatea de a investi în noi proiecte.
Totuși, Directiva DEBRA ar putea avea implicații semnificative asupra cadrului BEPS 2.0 Pilonul Doi. Directiva DEBRA, prin modificarea tratamentului fiscal al capitalului propriu și al datoriei, ar putea influența ratele efective de impozitare (ETR) ale companiilor. Companiile ar putea fi nevoite să își ajusteze strategiile financiare și procesele de raportare pentru a se alinia atât cu cerințele DEBRA, cât și cu cele ale BEPS 2.0.
DEBRA are potențialul de a transforma modul în care întreprinderile își gestionează finanțele, promovând o structură de capital mai echilibrată și reducând riscurile asociate cu datoriile. Cu toate acestea, companiile vor trebui să își adapteze strategiile financiare pentru a beneficia pe deplin de reglementările DEBRA și pentru a minimiza - printre altele - impactul negativ al limitării deductibilității dobânzii la datorie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 355 / 9448 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...