ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iordăchescu și Asociații: Drepturile și obligațiile cadrelor medicale în timpul stării de urgență

26 Martie 2020   |   BizLawyer

Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat prin art. 34 din Constituția României, iar Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. Evident, această obligație se referă atât la pacienți cât și la întreg personalul medical.

Eugen Iordăchescu, Partener Senior Iordăchescu & Asociatii

 
 
Instituția sanitară are obligația de a oferi protecție vieții și sănătății angajaților. În ce condiții cadrele medicale ar putea refuza să presteze actul medical, în lipsa echipamentelor de protecție necesare? Esența acestei probleme constă în punctarea relației dintre drepturile și obligațiile corelative a personalului medical.

În primul rând, cadrele medicale angajate în unități medicale / sanitare au obligația de a fi prezente la locul de muncă și de a acorda asistență medicală de specialitate pacienților, la cele mai înalte cote și standarde, în limitele competentelor profesionale.

În al doilea rând, este necesar ca sistemul medical (unitatea unde cadrul medical este angajat cu contract de muncă) să ia toate măsurile necesare de protecție a personalului, astfel ca acesta să nu fie decimat prin îmbolnăvire și chiar moarte. Nerespectarea uneia dintre cele două obligații / drepturi corelative se repercutează în mod negativ asupra obiectivului asumat respectiv lupta împotriva epidemiei cu coronavirusul COVID-19.


În acest sens, trebuie observat că dreptul la ocrotirea sănătății este garantat prin art. 34 din Constituția României, iar Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. Evident, această obligație se referă atât la pacienți cât și la întreg personalul medical.

Totodată, în noțiunile art. 2 și în special art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este inclus și dreptul la ocrotirea sănătății, iar Statul are și obligația pozitivă de a lua măsuri concrete și eficiente de protejare a integrității fizice a cetățenilor. De la aceste două articole, Convenția nu permite nicio derogare.

"Așadar, pornind de la aceste repere legale – constituționale și convenționale – se poate trage concluzia că în cazul în care un cadru medical constată că unitatea sanitară din care face parte nu-și îndeplinește obligația de a asigura protecția minimală necesară la locul de muncă, acestea ar avea dreptul constituțional de a refuza să muncească în acel loc până la îmbunătățirea situației 1 of 2 respective. În lipsa îndeplinirii obligațiilor corelative de către Stat, s-ar putea considera că refuzul lor este justificat, și în aceste condiții, nu poate fi calificat ca și abatere disciplinară, faptă contravențională sau infracțiune. Refuzul lor ar putea fi deci, justificat de exercitarea dreptului constituțional la viață și sănătate de care și aceștia beneficiază.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu, Partener Senior Iordăchescu & Asociații.

Desigur, în acest context, sunt de salutat inițiativele de strângeri de fonduri sau chiar și de diferite echipamente de protecție, inițiate inclusiv de cadrele medicale. Aceste împrejurări sunt dovada faptului că personalul medical depune sacrificii enorme în această perioadă și încearcă să-și îndeplinească profesia cât mai bine cu putință, chiar și în condițiile în care Statul nu-și îndeplinește obligațiile sau le îndeplinește cu întârziere / necorespunzător.

Acest subiect comportă discuții juridice complexe de la caz la caz. Societatea Iordăchescu &
Asociații
stă la dispoziția cititorilor pentru mai multe detalii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9259 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...