
Hărțuirea digitală: Cum pot angajatorii să gestioneze comportamentele neadecvate în medii de lucru hybrid sau remote?
26 Iunie 2025
Andrada Popescu (Managing Associate_ - KinstellarHărțuirea digitală, cunoscută și sub denumirea de cyberbullying, se referă la orice formă de comportament agresiv, intimidant sau abuziv desfășurat prin intermediul tehnologiilor digitale – e-mail-uri, mesaje instant, rețele de socializare.
![]() |
Într-o lume în care granițele dintre biroul fizic și cel virtual se estompează, angajatorii se confruntă cu o provocare nouă și complexă: hărțuirea digitală. De la mesaje pasiv-agresive într-un chat de echipă, la o glumă nepotrivită pe o platformă internă, formele subtile de hărțuire pot avea consecințe grave asupra sănătății emoționale a salariaților și a climatului organizațional.
Cum pot angajatorii să gestioneze și să prevină aceste situații astfel încât să protejeze atât salariații, cât și reputația companiei?
Un nou tip de provocare: Ce este hărțuirea digitală?
Hărțuirea digitală, cunoscută și sub denumirea de cyberbullying, se referă la orice formă de comportament agresiv, intimidant sau abuziv desfășurat prin intermediul tehnologiilor digitale – e-mail-uri, mesaje instant, rețele de socializare. Aceasta poate include:
- mesaje de intimidare transmise prin e-mail sau mesaje instant (e.g. Whatsapp);
- postări defăimătoare pe rețelele sociale sau pe rețelele interne;
- excluderea deliberată a unui coleg din grupurile de comunicare;
- distribuirea unor imagini compromițătoare fără consimțământ sau glume ofensatoare.
Într-un mediu de lucru virtual, există riscul ca aceste comportamente să fie considerate inofensive și, prin urmare, ignorate. Cu toate acestea, consecințele pentru victimă sunt în continuare la fel de reale ca în cazul oricărui alt tip de hărțuire.
Care sunt obligațiile legale ale angajatorilor?
În România, conceptul de hărțuirea digitală la locul de muncă nu este prevăzut în legislație. Cu toate acestea, legislația muncii impune obligații generale și extensive pentru angajatori de a asigura un mediu de lucru sigur și fără discriminare sau hărțuire prin acțiuni precum: implementarea unor politici și desfășurarea de training-uri și sesiuni de comunicare periodice. În lipsa unor mențiuni exprese în acest sens, se poate considera că aceste obligații sunt aplicabile atât în spațiul de lucru tradițional, cât și în cel digital.
Prin urmare, ignorarea de către angajatori a acestor prevederi legale poate atrage consecințe juridice precum:
- sancțiuni din partea autorităților competente;
- plângeri din partea salariaților către autoritățile competente sau către instanțele de judecată;
- prejudicii de imagine care pot afecta reputația angajatorului.
Cum pot angajatorii să prevină și să gestioneze hărțuirea digitală?
Pentru a proteja angajații și a menține un mediu de lucru sănătos, angajatorii trebuie să adopte măsuri clare pentru prevenirea și combaterea hărțuirii digitale, precum:
1. Redactarea unei politici interne care să stabilească în mod clar utilizarea tehnologiilor în scopuri profesionale, inclusiv reglementarea comportamentului online al angajaților. O astfel de politică ar trebui să definească și să exemplifice conceptul de hărțuire digitală, cum se raportează și care vor fi consecințele unor astfel de comportamente.
2. Implementarea unor mecanisme de raportare a cazurilor de hărțuire digitală. Salariații trebuie să se simtă confortabil să raporteze orice comportament abuziv fără teama de a fi sancționați sau discriminați. Aceste mecanisme pot fi aceleași cu cele folosite în alte cazuri de hărțuire.
3. Organizarea de sesiuni de informare / training-uri pentru salariați care să aibă ca scop ajutarea salariaților să recunoască semnele hărțuirii digitale și explicarea modului în care aceștia trebuie să reacționeze în cazul în care se confruntă cu un caz de hărțuire digitală.
4. Asigurarea monitorizării activității online prin tehnologii care permit monitorizarea limitată a unor anumiți indicatori fără a încălca viața privată a salariaților și numai după efectuarea unor analize interne pentru a asigura respectarea dispozițiilor legale privind protecția datelor cu caracter personal (e.g. informarea prealabilă a salariaților, stabilirea unor scopuri legitime și proporționale, evitarea monitorizării excesive sau intruzive etc.).
5. Cercetarea și sancționarea comportamentelor abuzive. Angajatorii trebuie să aplice sancțiuni disciplinare clare și proporționale pentru cei care sunt găsiți vinovați de hărțuirea digitală. Aceste sancțiuni trebuie să fie menționate explicit în politicile interne.
Concluzie
Hărțuirea digitală este o realitate a mediului de lucru tot mai conectat virtual. Gestionarea hărțuirii digitale nu este doar o necesitate juridică, ci și o oportunitate de a construi o cultură organizațională solidă, care atrage și păstrează angajați valoroși. Angajatorii care investesc în politici clare, educația angajaților și implementarea unui sistem de raportare eficient își vor consolida reputația și capacitatea de a atrage și reține talente valoroase într-un mediu competitiv.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 91 / 9748 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...