ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hubati (Directorat OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep este în grafic; în 2025 începem forajul pe prima sondă

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

 
 
Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială, iar la momentul acesta pot spune că proiectul este în grafic, iar în 2025 suntem pregătiţi să începem forajul pe prima sondă, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Hubati, membru Directorat şi responsabil pentru Explorare şi Producţie la OMV Petrom.

"Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială. Din 2013-2014, lucrăm la acest proiect din altă poziţie. Deci, în proiectele de dezvoltare offshore şi în special cele de mare adâncime, vorbim de 12, 13, 15 ani de muncă continuă. Este extrem de importantă stabilitatea şi predictibilitatea, în momentul în care începi să dezvolţi astfel de proiecte. La un an şi trei luni, ce pot să vă spun este că suntem în grafic şi aş vrea să subliniez că marea majoritate a proiectelor de această anvergură încep să înregistreze întârzieri în prima treime a proiectului. Nu suntem în situaţia asta. Suntem absolut în grafic în momentul acesta din punct de vedere "schedule" şi din punct de vedere al bugetului. Am început lucrările pentru suprastructura platformei în Indonezia, la mijlocul anului acesta. Am început, de asemenea, să lucrăm pentru picioarele platformei, în Italia. Am început lucrările la staţia de tratare a gazelor şi de măsurare, iar acest lucru se întâmplă în ţară. Am pornit în luna septembrie. Curând, în 2025, suntem pregătiţi să începem forajul pe prima prima sondă (...) Cred în potenţialul Mării Negre şi categoric urmărim această oportunitate", a spus Hubati.


În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

"Din păcate, deocamdată, gazul are o pondere de 30% în mixul energetic actual al României. Până în 2030, prognozele sunt că va creşte cu 25%. Până în 2040, va avea, pe măsură ce sursele de energie verde intră în mixul de energie, un rol din ce în ce mai dominant şi va juca un rol de echilibrare, de substituire a surselor de energie care vin cu amprentă de carbon mai mare, cum ar fi de exemplu cărbunele. De asemenea, va juca un rol în producerea hidrogenului. Cred că gazul va avea pentru România în special un viitor în următorii 10-15-20 de ani", a afirmat Cristian Hubati.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii cu o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la patru miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone, anual, şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării preţurilor la energie sau care vor fi cele mai mari provocări ale iernii pentru sistemul energetic naţional, sunt doar câteva dintre subiectele abordate, luni, în cadrul evenimentului "Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediţia a VIII-a".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 801 / 9736
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...