ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hubati (Directorat OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep este în grafic; în 2025 începem forajul pe prima sondă

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

 
 
Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială, iar la momentul acesta pot spune că proiectul este în grafic, iar în 2025 suntem pregătiţi să începem forajul pe prima sondă, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Hubati, membru Directorat şi responsabil pentru Explorare şi Producţie la OMV Petrom.

"Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială. Din 2013-2014, lucrăm la acest proiect din altă poziţie. Deci, în proiectele de dezvoltare offshore şi în special cele de mare adâncime, vorbim de 12, 13, 15 ani de muncă continuă. Este extrem de importantă stabilitatea şi predictibilitatea, în momentul în care începi să dezvolţi astfel de proiecte. La un an şi trei luni, ce pot să vă spun este că suntem în grafic şi aş vrea să subliniez că marea majoritate a proiectelor de această anvergură încep să înregistreze întârzieri în prima treime a proiectului. Nu suntem în situaţia asta. Suntem absolut în grafic în momentul acesta din punct de vedere "schedule" şi din punct de vedere al bugetului. Am început lucrările pentru suprastructura platformei în Indonezia, la mijlocul anului acesta. Am început, de asemenea, să lucrăm pentru picioarele platformei, în Italia. Am început lucrările la staţia de tratare a gazelor şi de măsurare, iar acest lucru se întâmplă în ţară. Am pornit în luna septembrie. Curând, în 2025, suntem pregătiţi să începem forajul pe prima prima sondă (...) Cred în potenţialul Mării Negre şi categoric urmărim această oportunitate", a spus Hubati.


În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

"Din păcate, deocamdată, gazul are o pondere de 30% în mixul energetic actual al României. Până în 2030, prognozele sunt că va creşte cu 25%. Până în 2040, va avea, pe măsură ce sursele de energie verde intră în mixul de energie, un rol din ce în ce mai dominant şi va juca un rol de echilibrare, de substituire a surselor de energie care vin cu amprentă de carbon mai mare, cum ar fi de exemplu cărbunele. De asemenea, va juca un rol în producerea hidrogenului. Cred că gazul va avea pentru România în special un viitor în următorii 10-15-20 de ani", a afirmat Cristian Hubati.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii cu o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la patru miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone, anual, şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării preţurilor la energie sau care vor fi cele mai mari provocări ale iernii pentru sistemul energetic naţional, sunt doar câteva dintre subiectele abordate, luni, în cadrul evenimentului "Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediţia a VIII-a".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8935
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...