ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hubati (Directorat OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep este în grafic; în 2025 începem forajul pe prima sondă

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

 
 
Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială, iar la momentul acesta pot spune că proiectul este în grafic, iar în 2025 suntem pregătiţi să începem forajul pe prima sondă, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Hubati, membru Directorat şi responsabil pentru Explorare şi Producţie la OMV Petrom.

"Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012 cu prima descoperire comercială. Din 2013-2014, lucrăm la acest proiect din altă poziţie. Deci, în proiectele de dezvoltare offshore şi în special cele de mare adâncime, vorbim de 12, 13, 15 ani de muncă continuă. Este extrem de importantă stabilitatea şi predictibilitatea, în momentul în care începi să dezvolţi astfel de proiecte. La un an şi trei luni, ce pot să vă spun este că suntem în grafic şi aş vrea să subliniez că marea majoritate a proiectelor de această anvergură încep să înregistreze întârzieri în prima treime a proiectului. Nu suntem în situaţia asta. Suntem absolut în grafic în momentul acesta din punct de vedere "schedule" şi din punct de vedere al bugetului. Am început lucrările pentru suprastructura platformei în Indonezia, la mijlocul anului acesta. Am început, de asemenea, să lucrăm pentru picioarele platformei, în Italia. Am început lucrările la staţia de tratare a gazelor şi de măsurare, iar acest lucru se întâmplă în ţară. Am pornit în luna septembrie. Curând, în 2025, suntem pregătiţi să începem forajul pe prima prima sondă (...) Cred în potenţialul Mării Negre şi categoric urmărim această oportunitate", a spus Hubati.


În viziunea reprezentantului OMV Petrom, ponderea gazului în mixul energetic al României ar urma să crească, până în 2030, cu 25%.

"Din păcate, deocamdată, gazul are o pondere de 30% în mixul energetic actual al României. Până în 2030, prognozele sunt că va creşte cu 25%. Până în 2040, va avea, pe măsură ce sursele de energie verde intră în mixul de energie, un rol din ce în ce mai dominant şi va juca un rol de echilibrare, de substituire a surselor de energie care vin cu amprentă de carbon mai mare, cum ar fi de exemplu cărbunele. De asemenea, va juca un rol în producerea hidrogenului. Cred că gazul va avea pentru România în special un viitor în următorii 10-15-20 de ani", a afirmat Cristian Hubati.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii cu o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la patru miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone, anual, şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării preţurilor la energie sau care vor fi cele mai mari provocări ale iernii pentru sistemul energetic naţional, sunt doar câteva dintre subiectele abordate, luni, în cadrul evenimentului "Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediţia a VIII-a".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 242 / 9177
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...