ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Kristalina Georgieva (FMI): Perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni

20 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Conform agenţiei EFE, în ultima zi a ediţiei de anul acesta a Forumului de la Davos, Georgieva a analizat, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, politicile necesare pentru impulsionarea creşterii la nivel mondial.

 
 
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni, transmite Reuters.

Prezentă la cea de-a 53-a reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia, Georgieva a explicat că ceea ce se îmbunătăţeşte este potenţialul pentru majorarea creşterii Chinei, a doua economie mondială, iar acum FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ul statului asiatic de 4,4% în 2023.

Totuşi, a atras atenţia şeful FMI, nu se întrevede "o îmbunătăţire drastică" a actualelor previziuni ale FMI, privind o creştere a economiei mondiale de 2,7% în acest an.

Georgieva a avertizat că războiul din Ucraina rămâne "un risc extraordinar" la adresa încrederii în economie, în special în Europa.


Conform agenţiei EFE, în ultima zi a ediţiei de anul acesta a Forumului de la Davos, Georgieva a analizat, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, politicile necesare pentru impulsionarea creşterii la nivel mondial.

Fără a dori să se arate "nici foarte optimistă, nici foarte pesimistă", Georgieva a avertizat în legătură cu riscuri precum incertitudinile privind evoluţia inflaţiei, care are o tendinţă de scădere ce ar putea fi inversată, şi întreruperile din lanţurile de aprovizionare, unul dintre efectele războiului din Ucraina, ce a impactat din plin comerţul, motor de creştere în ultimele decenii.

Lagarde, care săptămâna aceasta a reiterat la Forumul de la Davos că inflaţia "continuă să fie la niveluri foarte ridicate", a recunoscut, de asemenea, "anumite îmbunătăţiri", şi a admis că situaţia "nu este atât de rea precum se estima", deşi anul 2022 a fost "extrem de ciudat", cu rate de creştere neobişnuite.

China s-a trezit, speră să crească cu 5,5% şi este clar că politica sa "Covid zero" va provoca multe victime, dar va permite ţării să revină pe calea creşterii, a semnalat ea. Şi, normal, asta va impulsiona în sus preţurile la energie şi, ca atare, va afecta inflaţia, odată ce ţara asiatică va începe să îşi majoreze cererea.

În legătură cu posibile creşteri ale ratelor dobânzilor, Lagarde a subliniat că "menţinerea cursului este "mantra" politicii monetare a BCE.

Japonezul Kuroda, care a apărat efortul ţării sale de a reveni pe calea creşterii după ani de deflaţie, a optat pentru un optimism moderat şi a estimat că economia ţării sale poate creşte cu "1% -2 % în următorii doi ani".

Le Maire a preferat să se concentreze pe una dintre temele principale ale acestei ediţii a forumului, şi anume lupta împotriva schimbărilor climatice şi decarbonizarea şi a menţionat că "nu este vorba despre China, Statele Unite sau Europa, ci despre climă".

În opinia sa, tot ce se face, "tot ce se investeşte, trebuie să meargă în această direcţie", altfel factura "va fi infinit mai mare".

Poziţia FMI, a spus Georgieva, este similară, motiv pentru care instituţia încurajează investiţiile publice şi private în acest sector", în special în ţările emergente", deoarece acordurile verzi pot "să nu fie eficiente în ţările emergente".

Le Maire a subliniat, de asemenea, urgenţa "finalizării războiului din Ucraina, care nu este un conflict regional, ci mondial şi are impact direct asupra preţurilor materiilor prime şi energiei, în afară de faptul că reprezintă o ameninţare pentru valorile comune europene".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 18631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution” | Numărul, complexitatea şi valoarea litigiilor au crescut, la nivel global, de la începutul pandemiei, susțin peste 50% din companii. În schimb, încrederea în instanțele de judecată s-a îmbunătățit
Mușat & Asociații, alături de Havi HAVI Logistics într-o nouă tranzacție. Echipa, coordonată de Monia Dobrescu (Partner) și Mădălina Trifan (Managing Associate)
Firon Bar-Nir își lărgește practica de Energie, Resurse Naturale și Managementul Deșeurilor. Alina Güler va fi coordonator
Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
Schoenherr a asistat Nofar Energy în achiziția unui parc fotovoltaic de 73 MW. Monica Cojocaru, partenerul care a coordonat echipa: În ultimii doi ani, am acordat asistență juridică în peste 20 tranzacții de M&A derulate pe piața energiei. Majoritatea proiectelor se referă la parcuri solare și eoliene
Wolf Theiss a asistat RBI Group cu privire la nouă tranzacții pe piețele de capital din Austria, România și Ungaria. Claudia Chiper (Partener) şi Andreea Tudorache (Senior Associate), în echipa internațională Debt Capital Markets (DCM) a firmei de avocați
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică fondului Rockpool Investments cu privire la investiția în EC Electronics. Echipa, coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
Bulboacă & Asociații a asistat sindicatul de bănci care a acordat o importantă extensie a facilităţilor de credit Grupului Carmistin. O echipă extinsă de avocați experimentaţi în domeniile bancar şi imobiliar au asigurat succesul tranzacției cu un nivel ridicat de sofisticare a documentaţiei și o structură complexă a mecanismelor de finanțare și garantare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...