ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Leferman (Berarii României): Procesul de înregistrare în SGR rămâne deschis şi după 28 februarie, dar cu risc de sancţiune

28 Februarie 2023   |   Agerpres

Foarte mulţi operatori economici au lăsat pe ultima sută de metri înregistrarea pe platforma SGR, mobilizarea din prezent fiind datorată şi comunicării publice a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu.

 
 
Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis şi după 28 februarie, dar intervine de la acel moment riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României.

"Procesul de înregistrare (în Sistemul de Garanţie-Returnare, n.r.) rămâne deschis şi după data de 28 februarie, dar sigur că intervine de la acel moment riscul de sancţiune, potrivit legislaţiei, pentru operatori economici care nu s-au înregistrat până la această dată. Semnalul este mai degrabă unul pozitiv, însă în piaţă există în aceste zile un interes crescut din partea operatorilor economici care au această obligaţie legală. Cu titlul de exemplu, pot să vă spun că, în cursul zilei de ieri (luni, 27 februarie 2023, n.r.), într-un interval de 30 de minute, au fost şi peste 4.000 de intrări în platformă. Din informaţiile pe care le am, acoperirea geografică este una destul de echilibrată. În ceea ce priveşte înregistrările care au fost făcute până la acest moment, cifrele sunt mai puţin relevante astăzi, pentru că oricum contextul este dinamic şi se schimbă de la minut la minut. Este foarte bine faptul că platforma funcţionează chiar şi într-un astfel de context de suprasolicitare", a declarat Leferman.


Aceasta a adăugat că foarte mulţi operatori economici au lăsat pe ultima sută de metri înregistrarea pe platforma SGR, mobilizarea din prezent fiind datorată şi comunicării publice a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu.

"Practic, foarte mulţi operatori economici au decis să lase pe ultima sută de metri acest proces de înregistrare şi acum ne bucură, totuşi, faptul că există o astfel de mobilizare. Ea a fost direct legată de momentul în care a intervenit în piaţă şi comunicarea publică a Ministerului Mediului, şi prin Garda de Mediu, motiv pentru care vreau să salut încă o dată buna colaborare în acest sens, pentru că este un proiect care până la urmă implică atât piaţa şi operatorii privaţi, cât şi autoritatea centrală de mediu. O astfel de colaborare ne va aduce, într-adevăr, la obiectivul ambiţios de a porni sistemul la finalul acestui an. Sunt în continuare multe conturi deschise care nu au finalizat procesul de înregistrare. Spun asta pentru că înregistrarea naţională are două componente: pe de o parte, înregistrarea pe platformă a datelor de identificare ale companiei şi ale reprezentantului desemnat să fie în relaţia cu ReturRO şi a doua etapă care presupune încărcarea anumitor date în platformă, care diferă în funcţie de calitatea operatorul economic", a subliniat Julia Leferman.

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Pentru a fi uşor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, iar după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Producătorii/importatorii şi comercianţii de băuturi au obligaţia să se înscrie în baza de date a SGR până pe data de 28 februarie 2023, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Înregistrarea obligatorie în baza de date a SGR reprezintă etapa preliminară intrării în funcţiune a sistemului, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.

În context, Garda Naţională de Mediu a anunţat, la jumătatea acestei luni, că va efectua controale tematice în perioada 1 - 31 martie 2023 în care va implica atât comisariatele judeţene, cât şi Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

Compania RetuRO a devenit administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

Anterior, pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu o pondere de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) a organizat, marţi, o dezbatere profesională cu tema "Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), bilanţ de etapă".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2169 / 9059
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...