ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Legea Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere a fost adoptată. Ce principale noutăți au fost aduse din perspectiva semnăturii electronice?

09 Iulie 2024   |   Cătălina Nacev, Avocat Senior Coordonator și Roxana Bodeanu, Avocat Junior - D&B David și Baias

În contextul intrării în vigoare a Legii Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere, atât Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, cât și OUG nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice se abrogă.

 
 

Legea Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere (nr. 214/2024), mult așteptată în special de către mediul de afaceri, a fost publicată ieri în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în 3 luni de la această dată, aducând mai multă claritate cu privire la efectele juridice ale diverselor categorii de semnături electronice, la tipul de semnătură electronică ce trebuie utilizată în scopul asigurării validității unui document, dar și la efectele din perspectiva condițiilor de probă, asigurând cadrul juridic de aplicare a Regulamentului e-IDAS.

Una din modificările cheie aduse de Legea Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere este reprezentată de definirea, pentru prima dată la nivelul legislației naționale, a semnăturii electronice simple - concept nereglementat cu claritate prin vechea reglementare națională privind semnătura electronică din 2001 (Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică), ce ridica numeroase probleme practice de interpretare și aplicare, în special în raporturile B2B.

De asemenea, se reglementează expres efectele juridice ale semnăturii electronice simple, stabilindu-se că documentul electronic semnat cu semnătură electronică simplă va produce aceleași efecte juridice ca un înscris semnat cu semnătură olografă în oricare dintre următoarele cazuri:

- în cazul actelor patrimoniale evaluabile în bani cu o valoare mai mică de jumătate din salariul minim brut pe economie la data semnării actului;

- în cazul în care înscrisul este recunoscut de cel căruia îi este opus - Legea menționează că o astfel de recunoaștere va rezulta și din faptul neechivoc al executării în tot sau în parte, de către cel care contestă semnătura electronică simplă, a obligațiilor care s-au născut din înscrisul în formă electronică - prin urmare, dacă o parte își execută obligațiile contractuale (ex. livrează/recepționează produse, plătește contravaloarea produselor livrate etc.), chiar această conduită va echivala cu o recunoaștere;

- atunci când părțile contractului sunt profesioniști și au agreat prealabil, în mod expres, printr-un înscris distinct, semnat cu semnătură olografă sau cu semnătură electronică calificată faptul că vor conferi semnăturii electronice simple efectele juridice ale semnăturii olografe.

Mai mult, sunt reglementate efectele juridice ale semnăturii electronice avansate, stabilindu-se în mod expres că documentul electronic semnat cu o semnătură electronică avansată produce aceleași efecte juridice ca un înscris semnat cu o semnătură olografă în oricare dintre următoarele 3 scenarii:

- actul juridic a fost semnat cu o semnătură electronică avansată creată cu un certificat pentru semnătură electronică emis de o autoritate sau o instituție publică din România sau de un prestator de servicii de încredere calificat;

- documentul electronic este recunoscut de cel căruia îi este opus, recunoașterea putând să rezulte și din faptul neechivoc al executării în tot sau în parte, de către cel care contestă semnătura electronică avansată, a obligațiilor care s-au născut din documentul electronic;

- atunci când părțile contractului au agreat prealabil, în mod expres, printr-un înscris distinct, semnat cu semnătură olografă sau cu semnătură electronică calificată faptul că vor conferi semnăturii electronice avansate efectele juridice ale semnăturii olografe.

În ceea ce privește semnătura electronică calificată nu sunt modificări substanțiale, sens în care aceasta va produce aceleași efecte juridice ca semnătura olografă, iar documentul electronic semnat cu acest tip de semnătură este asimilat cu înscrisul sub semnătură privată, în condițiile Regulamentului e-IDAS.

În plus, se menționează în mod expres că actul juridic în format electronic, semnat cu tipul de semnătură electronică prevăzut de lege sau cu semnătura electronică calificată, produce aceleași efecte juridice ca același act juridic în format letric (cu semnătură olografă).

În contextul intrării în vigoare a Legii Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere, atât Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, cât și OUG nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice se abrogă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1 / 8781
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a consiliat firma de investiții cu capital privat Omnia Capital în tranzacția prin care a preuat o participație în Cargo Buddy
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
    Kinstellar a stat alături de acționarii majoritari ai Agrotex în vânzarea unui pachet semnificativ de acțiuni către Promat Comimpex, companie controlată de grupul Ameropa. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA
    NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
    Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
    Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
    România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
    CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
    LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...