ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vălean: În mandatul meu, România primeşte un coridor nou de transport

09 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit comisarului, România este a 6-a ţară ca poziţie în alocarea de fonduri în Uniunea Europeană, după Polonia, Italia, Franţa, Germania şi Cehia.

 
 
România primeşte un coridor nou de transport în mandatul meu şi un total de 12 miliarde de euro alocate transporturilor din diverse instrumente financiare, o sumă fără precedent, de aceea nu voi obosi să insist pe lângă cei care se află la conducerea Guvernului ca aceşti bani să fie folosiţi, în sensul în care proiectele pentru care sunt alocaţi să fie realizate la timp, a declarat, marţi, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în conferinţa de bilanţ.

"Încep cu impactul pe care mandatul meu l-a avut pentru România. Sigur că poziţia de comisar european nu presupune să lucrezi exclusiv pentru ţara din care provii, probabil că astfel de conferinţe de presă aş putea ţine şi în alte ţări europene şi aş putea spune ce am făcut nou şi care este impactul pozitiv pentru alte state ale Uniunii Europene. Dar, pentru că sunt aici, la Bucureşti, îmi face plăcere să spun câteva lucruri despre impactul pentru România. Un total de 12 miliarde de euro alocate transporturilor în mandatul meu pentru România din diverse instrumente financiare, din cel pe care îl gestionez direct - Mecanismul de Interconectare Europeană - peste 850 de milioane de euro pe 26 de proiecte. Este o sumă fără precedent, de aceea nu voi obosi să insist pe lângă cei care se află la conducerea Guvernului României ca aceşti bani să fie folosiţi în sensul în care proiectele pentru care sunt alocaţi să fie realizate la timp. Vorbim de volumul de bani obţinut prin Mecanismul de Interconectare Europeană, fondurile pe care le-am gestionat direct", a afirmat Adina Vălean.


Potrivit comisarului, România este a 6-a ţară ca poziţie în alocarea de fonduri în Uniunea Europeană, după Polonia, Italia, Franţa, Germania şi Cehia.

Adina Vălean a precizat că, în mandatul său, România a primit şi un coridor nou de transport, care va aduce Moldovei mult-aşteptatele conectivităţi cu restul regiunilor ţării.

"O chestiune legislativă extrem de importantă şi care aşează pentru viitorii ani, până în 2040, arhitectura de transporturi europeană este reţeaua esenţială de transport, aşa-zisele hărţi ale Uniunii Europene, care indică proiectele, culoarele principale de transport şi indică de asemenea prioritatea pentru finanţare. Iar în mandatul meu, România primeşte un coridor nou de transport. Este vorba de coridorul de transport Nord-Sud, care uneşte Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Egee. Sper ca acest nou coridor să aducă în cele din urmă şi Moldovei noastre mult aşteptatele conectivităţi cu restul ţării. Aceste coridoare de transport presupun şi noi standarde pentru transporturi, o nouă viteză pe calea ferată, desfăşurările de noi standarde pentru noduri urbane, 430 de noduri urbane la nivelul întregii Uniunii Europene, ca şi pentru România", a precizat oficialul european.

În ceea ce priveşte portul Constanţa, acesta a beneficiat de la Uniunea Europeană de 149 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii feroviare şi 13 milioane de euro pentru electrificarea conexiunii feroviare din port.

"Constanţa este inima coridoarelor solidarităţii. Vă spuneam că am fost nevoiţi să inventăm lucruri din cauza crizelor succesive, cea mai recentă şi încă în desfăşurare fiind invazia Ucrainei de către Rusia, ceea ce ne-a făcut - ştiţi că am mai discutat de multe ori - să inventăm noi modele de conectivitate pentru Moldova şi Ucraina cu Uniunea Europeană. Constanţa este în inima acestor coridoare ale solidarităţii. Mare parte din fluxul de mărfuri din Moldova şi Ucraina trec prin Constanţa, o creştere în volum pentru traficul de mărfuri cu containere. Aş vrea să ilustrez acum că, în afara creşterii volumului de mărfuri în Constanţa datorită acestei noi realităţi geopolitice, geoeconomice, am în vedere ca poarta de intrare pentru coridorul mijlociu, care va uni Asia cu Uniunea Europeană, să rămână Constanţa. Acest coridor mijlociu l-am pus pe agenda şi pe documentele formatelor internaţionale. Se lucrează prin diversele programe internaţionale ale Uniunii Europene, în colaborare cu parteneri din Asia, pentru întărirea acestui coridor mijlociu. Ultima dată l-am pus pe un format internaţional agreat la nivelul G7 (...) Asta reprezintă o nouă oportunitate pentru viitor pentru Constanţa, de a fi una din porţile de intrare esenţiale ale Uniunii Europene, în special pentru mărfurile dinspre Asia", a adăugat Vălean.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 8781
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a consiliat firma de investiții cu capital privat Omnia Capital în tranzacția prin care a preuat o participație în Cargo Buddy
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Kinstellar a stat alături de acționarii majoritari ai Agrotex în vânzarea unui pachet semnificativ de acțiuni către Promat Comimpex, companie controlată de grupul Ameropa. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...