ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Muşat & Asociaţii: Aspecte legale de interes pentru companiile din Romania în contextul raspandirii rapide a virusului COVID-19

12 Martie 2020   |   BizLawyer

Profesionistii din Romania trebuie se asigure ca au implementat un plan de actiune pentru astfel de situatii, atat in ceea ce priveste relatia de munca cu proprii angajati, cat si raportat la executarea obligatiilor derivând din contractele comerciale in derulare.

 
 
Data fiind rapiditatea raspandirii virusului COVID-19 inclusiv in Romania, este important ca profesionistii locali sa aiba in vedere urmatoarele aspecte de ordin juridic, ce pot fi de ajutor pentru a constientiza si minimiza efectele negative asupra business-ului lor.

Sanctiune

Subliniem faptul ca nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, daca a avut loc ca urmare a raspandirii unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda (art. 352 din Codul penal). In cazul In care fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

Intrucat legea nu face nicio precizare asupra unei eventuale excluderi, apreciem ca, nu doar persoanele fizice, dar si persoanele juridice (indiferent de forma de organizare), persoanele fizice autorizate, profesiile liberale etc. pot fi subiecti activi ai infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor si, în consecinta, sanctionati penal daca le este dovedita vinovatia.


Astfel, inclusiv profesionistii poarta responsabilitatea respectarii masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase impuse si mediatizate de catre Ministerul Sanatatii, in functie de specificul activitatii desfasurate, sens in care devine imperios necesar sa ne responsabilizam si, deopotriva, sa respectam „litera legii”.

Gestionarea crizei

Pentru a gestiona cat mai facil si organizat situatiile de criza, precum raspandirea virusului COVID-19 in cadrul organizatiei, este recomandata implementarea unei Politici interne de management al situatiilor exceptionale, in cadrul careia sa se regaseasca, punctual, pasii de urmat de catre angajati/personalul de conducere in cazul incidentei pericolului de contractare/raspandire a bolilor infecto-contagioase.

Situatia salariatilor

Angajatii diagnosticati cu virusul COVID-19 beneficiaza obligatoriu de concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, conform legislatiei aplicabile in materie de securitate sociala. Suplimentar si angajatii care se afla in carantina in spatiile organizate de autoritatile locale sau care sunt obligati sa se autoizoleze, in baza ordinelor emise de autoritatile din domeniul sanatatii, vor avea dreptul la concediu medical si la indemnizatie dupa cum s-a mentionat mai sus. Aceleasi dispozitii sunt valabile si in cazul membrilor familiei care locuiesc împreuna cu angajatii obligati sa se autoizoleze.

Un eventual diagnostic de infectare cu COVID-19 nu trebuie sa atraga discriminarea, hartuirea sau marginalizarea din partea angajatorului sau a colegilor. Angajatii au dreptul la protectie impotriva unor asemenea situatii, conform prevederilor legale aplicabile.

In functie de specificul muncii, este indicata (i) desfasurarea de catre angajati a activitatii la distanta (telemunca, modificarea CIM in sensul schimbarii temporare a locului muncii), (ii) utilizarea mijloacelor de comunicare electronica si (iii) limitarea contactului cu publicul.

Nerespectarea de catre angajat a prevederilor legale si/sau a masurilor interne impuse de catre angajator in situatii de urgenta poate conduce la aplicarea unor masuri  sanctionatorii pentru a preveni raspandirea sau contractarea virusului in cadrul companiei.

De asemenea, in cazul în care se declara stare de urgenta, angajatorul poate decide suspendarea contractelor individuale de munca din motive de forta majora, ceea ce presupune suspendarea drepturilor salariale.

Executarea contractelor cu clientii sau furnizorii

Cu titlu general, un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil poate fi considerat drept caz de forta majora.

Astfel, in functie de situatia de fapt, forta majora poate fi invocata in relatia cu colaboratorii daca organizatia dumneavoastra sufera consecinte negative semnificative, urmare a aparitiei situatiei de urgenta cauzata de COVID-19 si va aflati intr-o imposibilitate obiectiva de a indeplini obligatiile contractuale asumate in raport cu acestia (e.g., in cazul imposibilitatii livrarii echipamentelor comandate din cauza închiderii unor drumuri sau aplicarii masurilor de carantina in sensul interzicerii accesului în anumite localitati).

In masura in care considerati ca incidenta COVID-19 poate avea repercusiuni asupra capacitatii dumneavoastra de a va indeplini intocmai obligatiile contractuale, este recomandabila initierea din timp a discutiilor cu partenerii dumneavoastra contractuali pentru a decala/modifica sau suspenda (în functie de gravitatea situatiei) executarea obligatiilor contractuale pe care preconizati ca nu le puteti indeplini in termenii contractuali initiali.

Concluzie

Din moment ce nu avem nicio certitudine asupra amplitudinii impactului negativ pe care il va avea COVID-19 asupra economiei nationale/pietei locale, pentru a reduce efectele sale asupra continuitatii business-ului, recomandarea noastra pentru profesionistii din Romania este sa se asigure ca au implementat un plan de actiune pentru astfel de situatii, atat in ceea ce priveste relatia de munca cu proprii angajati, cat si raportat la executarea obligatiilor derivând din contractele comerciale in derulare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8653 / 9050
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni, în valoare de 30 mil. €. RTPR, consultanță juridică în proiect
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...