
Nicoleta Radu (PAID): Modificările la Legea PAD intră în vigoare în 12 noiembrie; impactul acestora poate fi analizat în 2025
26 Iunie 2023
AgerpresNicoleta Radu a subliniat că toate aceste modificări au avut în vedere "aducerea în discuţie a unor elemente menite a creşte gradul de cuprindere în asigurare".
Modificările la legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor (poliţa PAD) vor intra în vigoare în 12 noiembrie, impactul acestora urmând să fie analizat în 2025, când va fi evaluat anul 2024 din punct de vedere financiar şi nu numai, a explicat directorul general al PAID, Nicoleta Radu, la un eveniment de specialitate.
"Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu 12 noiembrie, drept pentru care 2023 nu este relevant pentru a analiza impactul acestora. Consider că de-abia în 2025, când se va evalua întregul an 2024 din punct de vedere financiar şi nu numai, vom avea o analiză comprehensivă şi destul de clarificatoare, vom avea claritate asupra acestor modificări", a menţionat Radu, la FIAR 2023.
"Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu 12 noiembrie, drept pentru care 2023 nu este relevant pentru a analiza impactul acestora. Consider că de-abia în 2025, când se va evalua întregul an 2024 din punct de vedere financiar şi nu numai, vom avea o analiză comprehensivă şi destul de clarificatoare, vom avea claritate asupra acestor modificări", a menţionat Radu, la FIAR 2023.
Potrivit acesteia, în mare parte, creşterea pe asigurările obligatorii de locuinţă a fost organică şi s-a datorat efortului comun al asigurătorilor, distribuitorilor şi al PAID.
"Am încercat să deschidem nenumărate canale de discuţie cu instituţii publice şi autorităţi locale, astfel încât să facem din ce în ce mai obligatorie această lege, care nu s-a putut implementa în forma în care a fost gândită. Din această categorie de obiective a făcut parte şi modificarea legislaţiei pe care noi o urmărim de ceva timp. Anul acesta, probabil şi ca urmare a presiunii pe care cutremurele din Turcia şi ulterior din Gorj au avut-o - şi sprijiniţi foarte puternic şi de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară, n.r.) am putut să promovăm câteva modificări legislative care ulterior au fost şi aprobate de Parlament", a precizat directorul general al PAID.
Nicoleta Radu a subliniat că toate aceste modificări au avut în vedere "aducerea în discuţie a unor elemente menite a creşte gradul de cuprindere în asigurare".
"În primul rând, am deschis emiterea acestor poliţe către toţi distribuitorii noştri, inclusiv brokeri, făcând astfel din poliţa PAD o poliţă din ce în ce mai accesibilă pentru populaţie. Această modificare a fost solicitată şi de brokeri şi aşteptăm acum să contribuie la creşterea aceasta. De asemenea, mai există un canal pe care încă nu-l avem reglementat, e vorba de emiterea prin instituţiile publice locale. Nu ştim încă cum va fi reglementată această modificare, dar deocamdată putem să lărgim distribuţia prin brokeri. Ei au competenţele suficiente să vândă aceste poliţe şi poate cu ajutorul lor să creştem un pic acest grad de cuprindere", a adăugat ea.
Potrivit acesteia, o altă modificare importantă şi menită a aduce în portofoliul PAID un număr de poliţe relevant este introducerea poliţei multianuale.
"Până acum poliţa PAD a fost o poliţă anuală. Noi am ţinut cont şi de solicitările băncilor şi am promovat această modificare tocmai în sprijinul reînnoirii continue a portofoliului emis prin bănci pentru credite ipotecare, pentru că acolo există o discontinuitate, există un număr de oameni care nu îşi mai reînnoiesc poliţele PAD de-a lungul creditelor ipotecare. Acum acest lucru este foarte simplu de făcut. Poliţa PAD se poate emite pe durata creditului", a precizat directorul general al PAID.
În opinia sa, un alt element menit a creşte gradul de cuprindere este introducerea unor puncte de verificare a poliţei, care se va face la toate operaţiunile care vor avea loc şi care vor avea ca obiect înregistrarea locuinţelor la Cartea funciară.
"Ori de câte ori vom avea de înregistrat o locuinţă sau orice alte operaţiuni la Cartea funciară care vor avea obiect o locuinţă, va trebui să facem dovada existenţei unei poliţe PAD. De asemenea, o altă modificare prevede ca autorităţile locale să informeze cetăţenii la date foarte exacte. Aici, sigur încă nu ştim cum va fi pusă această modificare în aplicare, pentru că mai avem şi altele care sunt tot în domeniul obligativităţii şi care n-au fost puse în aplicare, dar să sperăm că, uşor-uşor, şi autorităţile vor înţelege utilitatea acestor poliţe", a mai spus Nicoleta Radu.
Ea a menţionat că mai sunt şi alte modificări de natura "a asigura sustenabilitatea companiei".
"În ultimii ani, cel puţin de la începutul activităţii, nu am avut nicio modificare de primă. După cum ştiţi, prima a fost 20 euro începând cu 2008, iar de atunci şi până acum în această poliţă a fost absorbită o inflaţie de aproximativ 60%. Desigur, contextul advers economic cu care toţi ne-am confruntat în ultimii ani ar fi făcut posibilă - fără această modificare de primă, o desustenabilizare a companiei pe care cu greu am construit-o în ultimii ani, aşa încât am explicat acest context nefavorabil şi decidenţii au hotărât că prima trebuie modificată, drept pentru care au şi aprobat modificare acesteia. În primul rând au transformat-o în lei pentru că acesta este venitul în care se câştigă în România", a adăugat Nicoleta Radu.
Potrivit acesteia, din 20 euro a fost transformată în 130 lei, mărită cu aproximativ 30%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2363 / 9780 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...