ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popa(BNR): PNRR ar putea reprezenta acea binevenită gură de aer de care economia românească are nevoie

15 Februarie 2022   |   Agerpres

El menţionează că deficitul fiscal, diferenţa între veniturile şi cheltuielile publice sau cheltuielile suplimentare veniturilor, nu este nici el mic, însă este înscris pe o anumită tendinţă de ameliorare.

 
 
PNRR ar putea reprezenta acea binevenită gură de aer de care economia românească are nevoie, în contextul unor politici monetare şi fiscale mai restrictive, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, într-un articol publicat pe blogul OpiniiBNR.ro.
 
"Deficitele gemene reprezintă o vulnerabilitate macroeconomică importantă la acest moment. Explic mai jos de ce. În primul rând, se numesc gemene pentru că ele cresc împreună, precum copiii gemeni, deficitul bugetar creează deficit de cont curent al balanţei de plăţi. Însă copiii ne plac, deficitele nu. Contul curent arată, simplificând mult lucrurile , câtă valută intră sau iese din ţară, într-un an, din comerţ cu bunuri, servicii şi din venituri. România are cel mai mare deficit de cont din Europa în timp ce zona euro are surplus semnificativ. Anul trecut deficitul extern a crescut cu 55%, la 16,9 miliarde euro", afirmă Cristian Popa.
 
El menţionează că deficitul fiscal, diferenţa între veniturile şi cheltuielile publice sau cheltuielile suplimentare veniturilor, nu este nici el mic, însă este înscris pe o anumită tendinţă de ameliorare.
 
"De consolidare fiscală este nevoie ca de aer, un model economic bazat pe consum guvernamental, finanţat în proporţie mare prin îndatorare, nu poate fi sănătos. Dar nici un model bazat pe taxe mari şi foarte mari nu poate fi sănătos. Creşterea taxării ar afecta economia. Creşterea eficienţei cheltuirii resurselor curente trebuie sa fie primul primul pas; reducerea cheltuielilor statului ar reduce deficitul fiscal fără a impune taxe noi asupra sectorului privat sau populaţiei. La nivelul bugetat pentru acest an, deficitul fiscal de 5,8% din PIB, statul român cheltuie aproximativ 1 leu din datorii noi pentru fiecare 5 lei de venituri. Trebuie să împrumute aproape dublu, 2 lei la fiecare 5 lei venituri pentru a refinanţa şi datoriile din trecut, ce ajung la maturitate. Iar bugetarea este mai uşoară decât execuţia efectivă, mai ales atunci când dinamica veniturilor trebuie să o depăşească pe cea a cheltuielilor. Consiliul Fiscal a exprimat rezerve în a considera în calculele sale veniturile suplimentare din creşterea eficienţei colectării de exemplu şi apreciază construcţia bugetară pentru anul 2022 compatibilă mai degrabă cu un deficit cash în jurul valorii de 7%", scrie Popa.
 
Potrivit autorului, cele două deficite, luate împreună, reprezintă o vulnerabilitate la adresa economiei româneşti, pentru că o bună parte din ele este finanţată de către pieţele internaţionale. Iar pieţele internaţionale pot fi "sentimentale", cu momente în care sunt foarte îngăduitoare, dar şi momente de "risk-off", în care preferă să finanţeze doar acele ţări ce prezintă riscuri reduse.
 
"Ce ar putea însemna pentru pieţe si pentru finanţarea deficitelor un conflict geostrategic în Estul Europei? Vă las pe dumneavoastră să răspundeţi, eu cred ca nimic bun. În plus, demararea de către marile bănci centrale din lume a procesului de întărire a politicii monetare în acest an creşte riscul exodului de capital, riscul unui exod al capitalului (capital flight), riscul ca pieţele să privească cu ochi buni ţările dezvoltate şi cu ochi sceptici ţările emergente, mai ales pe cele cu dezechilibre pregnante", se spune în articol.
 
Cristian Popa menţionează că în anul 2020 deficitul bugetar a fost de aproape 9%, iar deficitul de cont curent a fost de circa 5%.
 
"Într-o privire simplistă şi foarte grosieră, în care împărţim România în două mari sectoare, public şi privat, se poate observa că sectorul public a cheltuit cu 9% din PIB mai mult decât veniturile sale, iar sectorul privat a economisit 4% din PIB. Diferenţa de 5% este deficitul extern, care a fost în totalitate generat de către sectorul public/deficitul bugetar. Iar faptul că le spunem deficite gemene nu înseamnă că sunt identice, termenul arată relaţia cauzală, de sens, între cele două", susţine oficialul BNR.
 
În opinia sa, oportunitatea este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: 29,2 miliarde euro de granturi şi împrumuturi la dobânzi preferenţiale pentru a ne consolida economia, pentru a deveni rezilienţi.
 
"Eu cred că se întâmplă foarte rar ca cineva să îţi ofere bani, mulţi, pentru a îţi dezvolta afacerea sau a îţi extinde casa, fără să ceară jumătate din ei înapoi. Banii vin însă cu anumite condiţii: să faci ce trebuia oricum să faci, să te reformezi şi disciplinezi, să îţi faci curăţenie în casă. România poate câştiga pe ambele planuri, prin investiţiile şi capitalul din PNRR, acestea crescând stocul de capital şi astfel PIB-ul potenţial, dar şi prin realizarea reformelor structurale, care cresc productivitatea şi, din nou, PIB-ul potenţial. În contextul unor politici monetare şi fiscale mai restrictive, PNRR ar putea reprezenta acea binevenită gură de aer de care economia românească are nevoie. Vom folosi oportunitatea? Acest articol de opinie reprezintă, evident, o simplificare semnificativă faţă de analizele detaliate, de anvergură pe care banca centrală le realizează înaintea luării oricăror decizii de politică monetară", mai notează Cristian Popa. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4380 / 9138
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...