Preşedintele Eurohold: Compania Euroins dispune de active suficiente pentru a face plăţi în următoarele trei săptămâni
21 Martie 2023
AgerpresConsiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.
Compania Euroins este complet acoperită şi dispune de active suficiente pentru a face plăţi în continuare în următoarele trei săptămâni chiar dacă nu are venituri, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Eurohold, Assen Hristov.
"Valoarea activelor rămase în companie este de aproximativ 300 de milioane de lei la 17 martie şi avem de recuperat creanţe de la Fondul de garantare de 120 de milioane de lei. De asemenea, avem aproape 30 de milioane de lei în proprietăţi imobiliare, alte 30 de milioane de lei de recuperat într-o lună, două şi diferite alte creanţe. Activele proprii ale societăţii Euroins sunt în valoare de 442 de lei. Concluzia este: chiar dacă va creşte valoarea rezervelor tehnice, Euroins România este complet acoperită, contractul de reasigurare funcţionează începând cu 1 ianuarie. Compania dispune de active suficiente pentru a face plăţi în continuare în următoarele trei săptămâni, chiar dacă nu are venituri", a precizat el.
"Valoarea activelor rămase în companie este de aproximativ 300 de milioane de lei la 17 martie şi avem de recuperat creanţe de la Fondul de garantare de 120 de milioane de lei. De asemenea, avem aproape 30 de milioane de lei în proprietăţi imobiliare, alte 30 de milioane de lei de recuperat într-o lună, două şi diferite alte creanţe. Activele proprii ale societăţii Euroins sunt în valoare de 442 de lei. Concluzia este: chiar dacă va creşte valoarea rezervelor tehnice, Euroins România este complet acoperită, contractul de reasigurare funcţionează începând cu 1 ianuarie. Compania dispune de active suficiente pentru a face plăţi în continuare în următoarele trei săptămâni, chiar dacă nu are venituri", a precizat el.
El a adăugat că în pofida acestei situaţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să nu recunoască contractul de reasigurare cu EIG Re şi să ridice licenţa Euroins România, "ceea ce poate fi interpretat ca o acţiune ilegală cu intenţie" .
"Cu toate acestea, ASF decide să nu recunoască acest contract de reasigurare cu EIG Re, mai degrabă să nu-l aplice. După ce decide acest lucru, hotărăşte să ridice licenţa Euroins România, anunţă că Euroins trebuie să intre în insolvenţă şi brusc anunţă Fondul de garantare să procedeze la rezilierea acestui contract de reasigurare prin care, practic, ne spune că acest contract există. Deci ASF creează un cerc vicios între cauză şi consecinţă, ceea ce poate fi interpretat ca o acţiune ilegală cu intenţie. Nu cred că profesionişti care dispun de o experienţă nu ştiu ce înseamnă un cerc vicios şi procedează ca nişte filosofi din secolul al 15-lea. Am ajuns în situaţia să ne punem întrebarea: care e pe primul loc, găina sau oul?", a adăugat preşedintele Eurohold.
În opinia sa, răspunsul se regăseşte în textul articolului 32 din Directiva europeană Solvency 2 (directiva de solvabilitate) care este valabilă pentru toate statele membre ale UE.
"Acest articol prevede că statul membru de origine al unei întreprinderi de asigurare nu poate refuza un contract de reasigurare încheiat cu o întreprindere de reasigurare sau o întreprindere de asigurare autorizată în conformitate cu articolul 14 din motive legate direct de soliditatea financiară a acestei întreprinderi de reasigurare sau a celei întreprinderi de asigurare. Acest lucru poate face doar Autoritatea de supraveghere din statul de origine, adică Comisia de supraveghere din Bulgaria (...) Pe 14 martie, FSC (BG) a răspuns ASF că a efectuat verificări şi că solvabilitatea a EIG Re este 100% şi contractul este în vigoare", a menţionat Hristov.
De asemenea, el a mai explicat că, în companiile de asigurări, datoriile ce trebuie achitate pe viitor înseamnă rezervele tehnice şi o mică parte care reprezintă cheltuielile operaţionale. "La toate acestea care se adaugă un buffer din fonduri suplimentare proprii, buffer denumit MCR şi SCR care e mai mare şi, în principal, e important ca fondurile proprii ale companiei să acopere acest buffer pentru a dovedi care e situaţia companiei şi capabilitatea de a acoperi ceea ce urmează a fi plătit pe viitor", a subliniat preşedintele Eurohold, Assen Hristov.
Acesta a mai semnalat că nu au fost luate în calcul situaţiile companiei la 30 septembrie 2022 şi 31 decembrie 2022.
"Potrivit informaţiilor transmise către ASF, compania are un exces de fonduri proprii, un exces peste pasivele şi peste MCR. Menţionez faptul că activele companiei sunt compuse din următoarele: reasigurarea şi celelalte active financiare, adică property. Aici se află rezultatele reale pe care noi le-am raportat către ASF şi către EIOPA. (...) În ultimii doi ani, ASF nu ne-a solicitat să corectăm nicio informaţie transmisă fie către ei, fie către EIOPA", a mai spus el
Potrivit sursei citate, ASF nu recunoaşte contractele de reasigurare ale Euroins România, dar a hotărât că trebuie majorate rezervele companiei cu mai multe milioane de lei, "fără să ia în calcul niciuna dintre ipotezele actuariale".
"Ca urmare a faptului că ei nu recunosc contractele de reasigurare şi plăţile efectuate, noi va trebui să reziliem contractele şi să efectuăm o plată către reasigurători în valoare de 400 de milioane de euro. Adică nu numai că nu le putem folosi, dar şi trebuie să le plătim. Şi aceste sume au fost calculate ca şi datorii, astfel luând în calcul activele financiare ale companiei şi o mică parte din reasigurare, ei au anunţat că societatea Euroins are nevoie de 400 de milioane de euro. Repet, acest lucru este numai pe hârtii. Întrebare este: ei recunosc contractul sau nu? Un contract de resigurare care este recunoscut de către noi Euroins România şi de către reasigurători, având în vedere că sunt contracte reale şi că deja au fost efectuate plăţi pe aceste contracte, echipa ASF însă a decis că are dreptul de a nu recunoaşte acest contract", a mai spus el.
Preşedintele Eurohold a mai menţionat că în data de 17 martie 2023, când a fost ridicată licenţa şi a fost anunţată starea de insolvenţă a companiei, în conturile Euroins existau 40 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro) şi creanţe, sume care trebuiau recuperate de la broker, de încă 70 de milioane de lei.
"Deci în total aproape 24 de milioane de euro. Cheltuielile companiei zilnice sunt 5,5 milioane de lei pentru plata daunelor şi în medie 1 sau 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli. Deci compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele 15-20 de zile", a punctat Hristov.
Potrivit preşedintelui ASF, Nicu Marcu, colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furniza documente şi informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar.
"A fost dispus un audit independent, împreună cu Autoritatea Europeană de Reglementare - EIOPA, prin care toate companiile de asigurări din România au fost auditate - şi în urma acestui audit - s-au găsit la această companie extrem de multe deficienţe care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinire. Lucrurile nu s-au oprit aici. Colaborarea cu această companie a sectorului de asigurări a fost extrem de dificilă. Pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informaţii, controalele s-au dispus aproape lunar: controale inopinate şi controale permanente. În urma acestor controale, au fost amendate atât persoana juridică, cât şi persoane fizice. A fost destituită conducerea companiei şi, zic eu, că amenzile date au fost amenzi istorice - într-un an jumătate amenzile cumulate au fost de 16 milioane, având în vedere activitatea istorică - amenzile totale cumulau 300.000 lei. Deci activitatea de supraveghere a autorităţii a fost una extrem de incisivă asupra acestei companii. Colegii noştri s-au întâlnit cu tot felul de chestiuni din partea acestei companii, refuzuri de pus la dispoziţie documente, documente care erau puse la dispoziţie neconforme cu realitatea, lucruri care au fost sancţionate de fiecare dată", a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.
"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", a precizat sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă "o preluare ostilă a activelor filialei din România" şi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2092 / 9065 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...