ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Privilegiul avocat - client este aplicabil și în ceea ce privește consultanța juridică

26 Februarie 2023   |   Adrian Cristea (senior associate), Adrian Zamfir (associate) - Filip & Company

Din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (în continuare „CEDO”) reiese că articolul 8 paragraful 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului protejează confidențialitatea oricărei corespondențe între particulari și acordă o protecție sporită schimburilor dintre avocați și clienții lor.

 
 
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (în continuare „CJUE”) a clarificat printr-o decizie recentă (în cauza C694/20 - Orde van Vlaamse Balies) că privilegiul profesional al avocaților din Uniunea Europeană (în continuare „UE”) se aplică: (i) consultanței juridice în general, iar nu doar consultanței pregătite în contextul dreptului la apărare al clientului în cadrul procedurilor judiciare și (ii) comunicărilor dintre avocat și client.

Pentru a ajunge la această concluzie, CJUE a avut în vedere, printre altele, faptul că protecția specifică1 secretului profesional al avocaților se justifică prin faptul că avocaților li se încredințează o misiune fundamentală într‑o societate democratică, și anume apărarea justițiabililor2.

Misiunea fundamentală încredințată avocaților cuprinde:

(i)                  pe de o parte, cerința ca orice justițiabil să aibă posibilitatea de a se adresa, fără nicio constrângere, avocatului său, a cărui profesie înglobează, în mod inerent, acordarea, cu independență, de consultanță juridică tuturor celor care au nevoie; și,

(ii)                pe de altă parte, cerința corelativă, de loialitate a avocatului față de clientul său3.

Din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (în continuare „CEDO”) reiese că articolul 8 paragraful 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului protejează confidențialitatea oricărei corespondențe între particulari și acordă o protecție sporită schimburilor dintre avocați și clienții lor.

Această protecție acoperă nu numai activitatea de apărare, ci și consultanța / consilierea juridică (cum ar fi consultanța în materie de reglementare sau comercială) și garantează secretul acestei consultanțe juridice, atât în ceea ce privește conținutul, cât și existența sa. Astfel, după cum a arătat CEDO, persoanele care consultă un avocat se pot aștepta în mod rezonabil ca aspectele discutate și comunicațiile purtate să rămână private și confidențiale4.

În afara unor situații excepționale, aceste persoane trebuie să poată avea încredere în mod legitim în faptul că avocatul lor nu va divulga nimănui, fără acordul lor, faptul că îl consultă.

Această clarificare este deosebit de importantă si protectivă pentru drepturile clienților, mai ales în contextul în care autoritățile publice ar putea să tindă să dobândească, pe calea reglementărilor (precum și prin mecanismul interconectarii și al schimburilor de informații), tot mai multe prerogative care să faciliteze accesul la informațiile și documentele care aparțin acestor persoane.



 

 

1. Protecție conferită, între altele, de articolul 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și articolul 8 paragraful 1 din CEDO;

2. Hotărârea CJUE din 6 decembrie 2012, Michaud împotriva Franței, par. 118 și 119;

3. Hotărârea  CJUE din 18 mai 1982, AM & S Europe/Comisia, 155/79, par. 18);

4. Hotărârea Curții EDO din 9 aprilie 2019, Altay împotriva Turciei (nr. 2), par. 49.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1773 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...