ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raluca Turcan: PNL are o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri

03 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit Ralucăi Turcan, propunerea liberalilor "încurajează operatorii economici să declare în integralitate profiturile, stimulează firmele să plătească la termen obligaţiile fiscale".

 
 
PNL propune o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri, impozit redus de 10% pentru partea de profit în plus declarat, raportat la profitul de anul precedent, iar pentru restul obligaţiei fiscale se va achita impozit de 16%, a anunţat, vineri, deputata Raluca Turcan.

"În plus, contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat. Dar numai dacă nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidat", a declarat Raluca Turcan, în timpul unei conferinţe de presă.


Potrivit Ralucăi Turcan, propunerea liberalilor "încurajează operatorii economici să declare în integralitate profiturile, stimulează firmele să plătească la termen obligaţiile fiscale".

"Impactul acestor măsuri asupra veniturilor bugetului general consolidat (pe termen scurt, mediu şi lung) va fi unul puternic pozitiv din următoarele considerente: va genera un stimul puternic pentru declararea, în România, a valorii reale a profitului obţinut, în scopul de a beneficia de cota redusă de impozit pentru diferenţa de profit; Va determina scăderea "exportului" profiturilor în zone fiscale avantajoase (cote mai reduse de impozitare), pentru că va fi mai avantajoasă declararea profitului impozabil şi plata impozitului în România; Profitul impozabil suplimentar declarat în anul n+1 (mai mare decât în anul anterior - n) şi impozitat cu 10%, va fi impozitat în anul n+2 cu 16%, determinând o creştere semnificativă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit pe termen lung", a mai spus Raluca Turcan.

Turcan consideră că "orice contribuabil care doreşte ca în anul n+2 să beneficieze din nou de cota de 10%, va trebui să obţină, să calculeze şi să declare un impozit şi mai mare decât în anul n+1, iar cota de 10% se va aplica doar pentru profitul suplimentar din anul n+2. Contribuabilii care nu declară impozite mai mari decât în anul precedent vor plăti în continuare doar cota de impozit de 16%. Bonificaţia de 10% nu reprezintă doar un tratament non-discriminator faţă de bonificaţia de care beneficiază persoanele fizice pentru plata anticipată a obligaţiilor fiscale (impozite locale), ci şi un stimul suplimentar pentru respectarea calendarului trimestrial de încasări bugetare, în vederea acoperirii, în timp real, a surselor de finanţare pentru cheltuielile bugetare. Ori de câte ori decidenţii guvernamentali au considerat că prin majorări m ale regimului de impozitare şi prin măsuri coercitive vor fi obţinute venituri bugetare suplimentare, s-a dovedit a fi o eroare".

Fostul vicepremier Raluca Turcan a mai declarat că: "realitatea economică a demonstrat contrariul - ori de câte ori s-au aplicat măsuri de simplificare şi bonificaţii fiscale, conformarea fiscală voluntară a crescut, iar nivelul încasărilor din venituri fiscale la bugetul general consolidat s-a majorat. Ar fi deosebit de grav să se adopte, din nou, măsuri eronate, orientate către companiile cu capital străin, sub false argumente naţionaliste şi într-o simplă şi eronată logică electorală. Datele furnizate de Banca Naţională a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României arată foarte clar faptul că investiţiile străine au pondere covârşitoare în economia naţională, că zeci de mii de firme româneşti depind de comenzile marilor companii străine, că zeci de mii de firme au apărut şi s-au dezvoltat graţie companiilor străine, că sute de mii de locuri de muncă superioare sunt asigurate în aceste companii şi că salturile tehnologice ale economiei României au fost sprijinite de transferurile de know how şi tehnologie realizate de firmele străine.Mai mult decât atât, un tratament diferenţiat al operatorilor economici contravine atât Constituţiei României, cât şi Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană."
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2284 / 9187
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...