ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Richard (Engie România): Suntem de 20 de ani în România şi cred că în total am investit aici două miliarde de euro

27 Februarie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, compania nu îşi va schimba strategia pe care o are pentru România şi urmăreşte să fie un actor extrem de important pe piaţa de gaz, dar şi în zona de electricitate.

 
 
Engie a investit în România, timp de 20 de ani, două miliarde de euro şi va investi în continuare pe zona de gaz, dar şi în zona de energie verde, în eolian, unde are deja o capacitate instalată de 211 MW, a declarat, miercuri, directorul general al Engie România, Nicolas Richard, la un eveniment pe teme de energie.

"Este un an destul de important pentru noi. Suntem prezenţi de 20 de ani în România şi cred că, incluzând preţul de achiziţie, în total am investit aici două miliarde de euro. Totuşi, este o sumă şi este clar că trebuie să investim în continuare. Deci, asta o să facem, o să investim în continuare pe zona de reţea. Avem o reţea care a crescut extrem de mult, trebuie să reabilităm în fiecare an o mare parte şi investim peste 100 de milioane de euro numai pentru a avea o reţea standard", a afirmat Richard, la un eveniment pe teme de energie.


Potrivit acestuia, compania nu îşi va schimba strategia pe care o are pentru România şi urmăreşte să fie un actor extrem de important pe piaţa de gaz, dar şi în zona de electricitate.

"Noi nu ne schimbăm strategia în România. Vrem să continuăm să fim un actor extrem de important pe zona de gaz unde evident vrem să avem şi tot ce ţine de eficienţa energetică, să încercăm să fim un partener pentru clienţii noştri pentru a consuma mai puţin şi mai deştept. Al doilea lucru este să investim în continuare pe tot lanţul legat de electricitate. Suntem un producător de energie verde, avem acum 211 MW instalaţi, în mare parte - 180 aproape - este legat de vânt şi vrem să continuăm această dezvoltare. Vrem să ne dezvoltăm şi vrem să investim şi în baterii, adică să nu ne trezim numai când producem electricitate şi nimeni nu vrea şi preţurile sunt negative. Deci, o să investim şi în baterii. Vrem să vedem şi ce se poate face cu baterii la clienţi - asta este mult mai complicat de gestionat, dar este o temă importantă pentru noi", a susţinut el.

În opinia lui Nicolas Richard, pentru a avea un preţ corect la energie, ar trebui să avem un mecanism de piaţă legat de cerere şi ofertă, dar asta presupune ca într-adevăr să producem destul în comparaţie cu ce consumăm şi trebuie să încercăm să consumăm mai puţin "când nu este potrivit", iar în al doilea rând trebuie să avem capabilitatea de a produce când este nevoie.

"Dacă vorbim despre suportabilitatea preţului, trebuie să reamintim tuturor că factura este un consum şi un preţ unitar. Ce cred că nu facem destul în România este să ne aplecăm destul asupra modului în care să reuşim să diminuăm consumul acasă sau consumul tehnologic într-o uzină. Asta este extrem de important. Dacă punem efectul temperaturii exterioare la o parte, este clar că noi consumăm mult mai mult decât alţii din Europa de Vest. Şi nu este legat doar de faptul că avem o temperatură de confort care în general este un pic mai mare decât cea pe care o avem în Franţa sau în Germania. Dacă punem şi temperatura de confort în afara pozei, noi consumăm mai mult", a susţinut şeful Engie România.

Acesta a subliniat că, în plus faţă de "Rabla pentru termopan", ar trebui să luăm în calcul şi "Rabla pentru boilere".

"Mă bucur că l-am auzit pe domnul Fechet (ministrul Mediului, Mircea Fechet - n. r.) spunând că ar putea să existe un program 'Rabla pentru termopan', care este important. Un alt program care ar fi extrem de important ar fi o 'Rablă pentru boilere', pentru că eu cred că dacă am investi un pic într-un echipament mai performant, avem statistici care spun că putem scădea consumul cu 10 - 15%. (...) Eu cred că ar trebui să ne focusăm foarte mult pe consum, pentru că asta reduce factura, iar al doilea lucru trebuie să ne concentrăm pe structura de preţ. Noi avem un mix energetic care este echilibrat - şi investim enorm de mult - ar trebui totuşi să ne bucurăm să vedem investiţii pe zona de energie electrică sau de gaze în Marea Neagră. Ce lipseşte, este tot ce ţine de flexibilitate. Dacă nu avem un plan bine conturat pentru a avea un mix de baterii, un mix de producţie de energie electrică cu gaze flexibil o să avem o problemă şi o să plătim nişte preţuri care n-ar trebui să fie plătite", a arătat Richard.

Oficialul Engie România a atras atenţia că atunci când vorbim de zona de echilibrare digitalizarea este extrem de importantă.

"Noi nu reuşim să avem datele la timp şi, atunci, nu reuşim să le prognozăm cum trebuie şi intrăm în dezechilibre", a menţionat el.

Totodată, Nicolas Richard a arătat că România nu poate fi decuplată de Europa în privinţa pieţei de energie.

"Nu putem să fim dezlegaţi de Europa, este un plus. Noi o să importăm sau exportăm gaze şi electricitate - şi aşa trebuie - pentru că nu o să reuşim niciodată să acoperim toate vârfurile de consum pe care o să le avem. Din cauza asta revin cu flexibilitatea. Trebuie să fi investit în capacitatea de extracţie a gazelor naturale. Noi, de exemplu, avem cu Romgaz o filială în Bucureşti unde am luat şi nişte bani dintr-un program european. Vom investi mai mult de 40 de milioane de euro pentru a maximiza capacitatea de extracţie la DepoMureş. Asta este extrem de important, pentru că discuţia de ce noi am scos mai mult gaz în noiembrie este extrem de evidentă: pentru că a fost mai frig. Deci, noi trebuie să avem capabilitatea de a scoate gazul când avem nevoie de gaz, dar asta înseamnă că trebuie să investim în capacitatea de extracţie", a continuat acesta.

Întrebat care crede că sunt şansele de reindustrializare a României, Richard a răspuns: "Eu cred, totuşi, că Europa şi mai ales România are un mare atu. Şi cred că de fapt mixul energetic pe care îl avem este un motiv de a atrage investitori".

"Faptul că avem un mix extrem de echilibrat când producem energia electrică este un plus. Evident, este un plus faptul că avem gazul produs în România. Noi ar trebui totuşi, ca stat sau ca politicieni, să ne concentrăm asupra sectoarelor care azi au nevoie de o energie sigură, verde şi flexibilă. Vorbeam mai devreme de centre de date. Eu cred că în România se pot atrage investitori pentru a avea centre de date. Avem teren, avem un mix energetic echilibrat şi care este în creştere. Dacă suntem deştepţi pentru a continua să investim în reţea sigur putem să avem un factor diferenţiator în comparaţie cu alte ţări din jur. Şi ăsta este doar un exemplu, dar nu trebuie să ne iluzionăm. Nu putem să fim peste tot. Deci, trebuie să fie clar un benchmark asupra cărui sector credem că avem o plusvaloare şi să spunem că segmentăm sau încercăm să atragem investitori pe zona asta. Eu cred foarte mult de exemplu că viitorul în România ar trebui să fie, când vorbim de încălzire, de soluţie hibridă - boiler pe gaz cu pompă de căldură. Ar trebui să încercăm să aducem nişte investitori pentru a produce centralele hibride în România şi cred că sunt unii care fac asta în Europa", a transmis acesta.

Directorul general al Engie România, Nicolas Richard, a participat, miercuri, la ZF Power Summit, un eveniment dedicat în exclusivitate pieţei de energie, ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediţie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 480 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...