
România are resurse de materii critice şi poate juca un rol important în Planul Industrial al Pactului Verde (AEI)
05 Martie 2025
AgerpresRomânia poate juca un rol important în industria materiilor critice atât de necesare Europei, dar şi în conturarea unui lanţ integrat de producţie a echipamentelor regenerabile în concordanţă cu Planul induatrial al Pactului Verde European.
România are multe resurse de materii critice şi poate juca un rol important în Planul Industrial al Pactului Verde, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.
"Energia regenerabilă înseamnă resurse minerale şi materiile critice, dar şi capacităţi de producţie a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a energiei verzi. Circa 80% din materiile critice privind energia regenerabilă vin din China, aceasta fiind ţara care produce 71% din panourile din lume, 28% din turbinele eoliene din lume, 63% din bateriile din lume, 71% dintre maşinile electrice, 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului", susţine preşedintele AEI, într-o analiză publicată miercuri.
"Energia regenerabilă înseamnă resurse minerale şi materiile critice, dar şi capacităţi de producţie a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a energiei verzi. Circa 80% din materiile critice privind energia regenerabilă vin din China, aceasta fiind ţara care produce 71% din panourile din lume, 28% din turbinele eoliene din lume, 63% din bateriile din lume, 71% dintre maşinile electrice, 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului", susţine preşedintele AEI, într-o analiză publicată miercuri.
În opinia sa, rezilienţa şi independenţa, două cuvinte învăţate după ultimele două crize majore (pandemia şi conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească modul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independenţă chiar şi faţă de Rusia, cu o altă dependenţă chiar şi faţă de China.
"Planul Industrial al Pactului Verde este modul în care se poate asigura poziţia de lider industrial al UE în domeniul tehnologiilor care contribuie la obiectivul reducerii dependenţei energetice a Europei şi pentru a trece de la statutul de importator net de energie şi echipamente energetice, la utilizarea într-o mai mare măsură a unei baze solide de producţie internă, prin accelerarea accesului la finanţare, îmbunătăţirea competenţelor şi sprijinirea comerţului pentru a stimula competitivitatea noastră în domeniul tehnologiilor curate", a adăugat Dumitru Chisăliţă.
Potrivit acestuia, actul privind materiile prime critice a fost prezentat pentru a simplifica cadrul de reglementare, care este esenţial pentru a atrage investiţii, a reduce dependenţa UE de importurile extrem de concentrate, precum şi pentru a spori abordările economiei circulare în ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime strategice.
"În acelaşi timp, UE îşi intensifică eforturile de trecere la o economie circulară, în cadrul căreia extracţia şi utilizarea materiilor la nivel mondial ar putea fi reduse cu o treime, printr-o mai bună proiectare, durabilitate, reutilizare şi reciclare a produselor, toate acestea diminuând, de asemenea, impactul asupra mediului. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât conflictul din Marea Roşie din anul 2024 a blocat lanţurile de aprovizionare, transportatorii navali neavând altă soluţie decât să renunţe la ruta clasică prin Canalul Suez şi să ocolească pe la Capul Bunei Speranţe pentru destinaţiile din Europa. Acest ocol a scumpit transporturile pe mare (cu +175%) şi prin aer (cu +70%) şi a prelungit perioadele de livrare pe mare (până la 90 de zile, de la 40-60 de zile) şi prin aer (până la 30-45 de zile, de la 15 zile)", arată analiza.
În acest context, România poate juca un rol important în industria materiilor critice atât de necesare Europei, dar şi în conturarea unui lanţ integrat de producţie a echipamentelor regenerabile în concordanţă cu Planul induatrial al Pactului Verde European.
"Potenţialul uriaş de resurse ale României, reprezentant de magneziu, grafit, bismut, vanadiu, şi de aceea trebuie să ne uităm cum o putem adresa pentru nevoia uriaşă necesară realizării panourilor fotovoltaice, turbinelor eoliene etc", a precizat Chisăliţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 435 / 9727 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...