
România are resurse de materii critice şi poate juca un rol important în Planul Industrial al Pactului Verde (AEI)
05 Martie 2025
AgerpresRomânia poate juca un rol important în industria materiilor critice atât de necesare Europei, dar şi în conturarea unui lanţ integrat de producţie a echipamentelor regenerabile în concordanţă cu Planul induatrial al Pactului Verde European.
România are multe resurse de materii critice şi poate juca un rol important în Planul Industrial al Pactului Verde, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.
"Energia regenerabilă înseamnă resurse minerale şi materiile critice, dar şi capacităţi de producţie a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a energiei verzi. Circa 80% din materiile critice privind energia regenerabilă vin din China, aceasta fiind ţara care produce 71% din panourile din lume, 28% din turbinele eoliene din lume, 63% din bateriile din lume, 71% dintre maşinile electrice, 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului", susţine preşedintele AEI, într-o analiză publicată miercuri.
"Energia regenerabilă înseamnă resurse minerale şi materiile critice, dar şi capacităţi de producţie a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a energiei verzi. Circa 80% din materiile critice privind energia regenerabilă vin din China, aceasta fiind ţara care produce 71% din panourile din lume, 28% din turbinele eoliene din lume, 63% din bateriile din lume, 71% dintre maşinile electrice, 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului", susţine preşedintele AEI, într-o analiză publicată miercuri.
În opinia sa, rezilienţa şi independenţa, două cuvinte învăţate după ultimele două crize majore (pandemia şi conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească modul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independenţă chiar şi faţă de Rusia, cu o altă dependenţă chiar şi faţă de China.
"Planul Industrial al Pactului Verde este modul în care se poate asigura poziţia de lider industrial al UE în domeniul tehnologiilor care contribuie la obiectivul reducerii dependenţei energetice a Europei şi pentru a trece de la statutul de importator net de energie şi echipamente energetice, la utilizarea într-o mai mare măsură a unei baze solide de producţie internă, prin accelerarea accesului la finanţare, îmbunătăţirea competenţelor şi sprijinirea comerţului pentru a stimula competitivitatea noastră în domeniul tehnologiilor curate", a adăugat Dumitru Chisăliţă.
Potrivit acestuia, actul privind materiile prime critice a fost prezentat pentru a simplifica cadrul de reglementare, care este esenţial pentru a atrage investiţii, a reduce dependenţa UE de importurile extrem de concentrate, precum şi pentru a spori abordările economiei circulare în ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime strategice.
"În acelaşi timp, UE îşi intensifică eforturile de trecere la o economie circulară, în cadrul căreia extracţia şi utilizarea materiilor la nivel mondial ar putea fi reduse cu o treime, printr-o mai bună proiectare, durabilitate, reutilizare şi reciclare a produselor, toate acestea diminuând, de asemenea, impactul asupra mediului. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât conflictul din Marea Roşie din anul 2024 a blocat lanţurile de aprovizionare, transportatorii navali neavând altă soluţie decât să renunţe la ruta clasică prin Canalul Suez şi să ocolească pe la Capul Bunei Speranţe pentru destinaţiile din Europa. Acest ocol a scumpit transporturile pe mare (cu +175%) şi prin aer (cu +70%) şi a prelungit perioadele de livrare pe mare (până la 90 de zile, de la 40-60 de zile) şi prin aer (până la 30-45 de zile, de la 15 zile)", arată analiza.
În acest context, România poate juca un rol important în industria materiilor critice atât de necesare Europei, dar şi în conturarea unui lanţ integrat de producţie a echipamentelor regenerabile în concordanţă cu Planul induatrial al Pactului Verde European.
"Potenţialul uriaş de resurse ale României, reprezentant de magneziu, grafit, bismut, vanadiu, şi de aceea trebuie să ne uităm cum o putem adresa pentru nevoia uriaşă necesară realizării panourilor fotovoltaice, turbinelor eoliene etc", a precizat Chisăliţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 139 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...