ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sava (ASF): Discuţiile despre înfiinţarea unui Fond suveran sunt îmbucurătoare; banii trebuie direcţionaţi către industrii strategice

23 Septembrie 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte modelul unui fond, Cătălina Sava a subliniat că nu este unul brevetat.

 
 
Discuţiile despre un fond suveran în România sunt îmbucurătoare pentru că asta înseamnă că s-a ajuns la un nivel la care ne gândim la înfiinţarea unui astfel de fond şi la faptul că banii acestui fond vor trebui direcţionaţi către industriile strategice, a declarat luni Cătălina Sava, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), la un eveniment de specialitate.

"Discuţiile despre un fond suveran în România sunt îmbucurătoare, chiar şi dacă va dura mult până la înfiinţarea acestuia, pentru că asta înseamnă că s-a ajuns, din punct de vedere conceptual, cel puţin, dacă nu şi strategic - şi aş îndrăzni să zic chiar politic, la un nivel la care ne gândim la înfiinţarea unui astfel de fond şi la faptul că banii acestui fond vor trebui direcţionaţi către industriile strategice, astfel cum vor fi acestea gândite de către Guvernul României", a menţionat Cătălina Sava, la dezbaterea "Are România nevoie de un Fond Suveran?", organizată de Biroul de Europarlamentar al lui Gheorghe Piperea, împreună cu Asociaţia Brokerilor.


Potrivit organizatorilor, în lume există mai multe modele de Fond Suveran, dar nu există un model universal. Crearea unui Fond suveran de investiţii ("FSI") a fost agreată şi de instituţiile europene, Comisia Europeană, OECD etc. Astfel, plecând de la rolul pe care fondurile suverane de investiţii îl au pe pieţele financiare, Comisia Europeană a propus o abordare comună a acestora la nivel european.

Uniunea Europeană încurajează utilizarea de către statele membre a instrumentelor existente, abordarea propusă de Comisie fiind agreată şi de OECD. FSI va fi un potenţial stabilizator la nivel macroeconomic şi soluţie de urgenţă în situaţia expunerii la şocuri asimetrice.

În ceea ce priveşte modelul unui fond, Cătălina Sava a subliniat că nu este unul brevetat.

"Chiar dacă un fond suveran este un pool de active, ceea ce îl duce spre ideea de fond de investiţii, el nu este reglementat. La nivel european s-a dorit şi acest lucru, numai că a rămas la nivel de principii, adică există discuţii referitoare la ideea de transparenţă şi de guvernanţă pentru fondurile suverane, dar nu există o legislaţie, aşa cum ea a fost adoptată în ceea ce priveşte fondurile de investiţii sau fondurile alternative. Până la creionarea unei politici comunitare, poate să îmbrace orice formă. Până la urmă, deşi este un pool de active, Fondul suveran este totuşi o companie în subordinea Guvernului, gestionată de acesta", a adăugat directorul ASF.

De asemenea, ea a menţionat că un astfel de fond va investi în companii care sunt deja listate pe piaţa de de capital.

"Piaţa de capital este pregătită şi, mai mult decât atât, dornică să vadă listate la Bursa de Valori Bucureşti companii importante, asta înseamnă lichiditate, asta înseamnă adâncimea pieţei, asta înseamnă vizibilitate. Şi, dacă fondul suveran se dovedeşte a deveni mai conştient de rolul său, adică statul mai conştient de rolul său în a gestiona activele pe care le deţine - şi nu cum a făcut-o până acum, atunci fondul suveran va putea fi văzut ca un partener important şi de încredere pentru companiile care ar vrea să intre într-o astfel de de relaţie. Pe de altă parte, aş vrea să punctez faptul că există şi o reţinere de natură istorică, de istorie recentă, care ar putea să conducă la rezerve referitoare la intrarea statului, chiar explicată fiind, prin fondul suveran, în acţionariatul anumitor companii", a mai spus Cătălina Sava.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 8910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...