Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al Curții unice în materie de brevete (Unified Patent Court)
27 Iunie 2024
Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Ileana Nicolescu (Senior Associate), Cristina Stoica (Associate) - BACIU PARTNERSPrimul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem.
La prima sa aniversare de la lansarea din 1 iunie 2023, sistemul de Brevet Unitar a sărbătorit și prima extindere odată cu depunerea de către România a instrumentului de ratificare a Acordului privind Curtea unică în materie de brevete la 31 mai 2024. Această extindere semnalează o încredere puternică în sistemul Brevetului Unitar, aducând numărul total de state membre participante la 18, și odată cu aderarea României fiind acoperită o piață suplimentară de aproximativ 19 milioane de oameni.
Ca o consecință directă a aderării la acest sistem, brevetele europene cu efect unitar (Brevete Unitare) acordate după data de 1 septembrie 2024 (data de la care produce efecte aderarea) vor acoperi în mod automat și România. Beneficiul evident constă în obținerea unui Brevet Unitar care produce efecte în cele 18 state membre prin depunerea unei singure cereri la Oficiul European de Brevete, care va gestiona în mod centralizat și procedurile ulterioare acordării brevetului.
Este important de menționat că efectele Brevetelor Unitare înregistrate înainte de 1 septembrie 2024 nu se vor extinde și cu privire la România. Brevetele Unitare existente vor continua să aibă aceeași acoperire pentru întreaga lor durată, astfel cum era la momentul înregistrării efectului unitar, indiferent de eventualele ratificări ulterioare ale Curții unice în materie de brevete.
O facilitate vine în sprijinul solicitanților care se află în prezent în faza de acordare a Brevetelor Unitare și care doresc să beneficieze de efectele extinderii efectelor în România: Oficiul European de Brevete a anunțat că va accepta cereri exprese pentru amânarea înregistrării efectului unitar până la 1 septembrie 2024 sau la scurt timp după data la care aderarea României la acest sistem va intra în vigoare. În acest mod, România va fi inclusă în sfera de acoperire a sistemului de Brevet Unitar.
Așa cum a subliniat Guvernul Român în expunerea de motive a legii de ratificare, aderarea la sistemul de Brevet Unitar reprezintă un pas important pentru România, deoarece nu numai că își îndeplinește obligațiile ca stat membru al Uniunii Europene, dar și deblochează beneficiile unui sistem post-acordare simplu și eficient din perspectiva costurilor, care va stimula inovația în rândul întreprinderilor, instituțiilor de cercetare și universităților românești.
Avantajele semnificative câștigate se reflectă în special în domeniul litigiilor privind brevetele de invenție. Deși instanțele române gestionează un număr relativ redus de brevete în această materie (în medie, cinci cazuri noi pe an), lipsa unei instanțe specializate reprezintă o provocare. Dosarele de brevete se derulează pe parcursul multor ani din cauza gradului ridicat de dificultate, iar deciziile, în multe situații, se bazează preponderent pe rezultatele unor expertize tehnice, având în vedere că judecătorii nu au, de obicei, cunoștințele tehnice necesare soluționării problemelor deduse judecății.
Curtea unică în materie de brevete, care va avea competență exclusivă asupra litigiilor privind încălcarea și validitatea Brevetelor Unitare ce produc efecte în România, rezolvă aceste neajunsuri prin crearea unui forum centralizat, cu completuri multinaționale compuse din judecători calificați juridic și tehnic, care vor asigura un nivel înalt de expertiză și rapiditate în soluționarea acestor litigii. De acest avantaj vor beneficia atât titularii drepturilor care doresc să își protejeze brevetele de invenție, cât și pârâții în astfel de cazuri, acoperind în mod eficient provocarea generată în România de lipsa de instanțe specializate în materie de brevete.
De asemenea, acest demers va elimina necesitatea unor proceduri litigioase paralele în fața instanțelor naționale, proceduri de multe ori costisitoare și extrem de complexe pentru toate părțile implicate, însoțite de riscul obținerii unor decizii contradictorii în jurisdicțiile implicate. Prin urmare, Curtea unică în materie de brevete nu își propune să fie doar o alternativă mai eficientă din punct de vedere al timpului și costurilor, dar și să asigure o jurisprudență unitară.
Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem. În timp ce rămâne de văzut cum va evolua relația acestui sistem cu sistemul european de brevete existent, inventatorii au acum o opțiune mai eficientă și mai integrată pentru protejarea invențiilor lor într-o parte semnificativă a Europei. Este de așteptat ca sistemul Brevetelor Unitare să impulsioneze investițiile în cercetare și dezvoltare, promovând în cele din urmă un peisaj al inovației mai vibrant în Europa și implicit în România.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 334 / 9092 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...