ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al Curții unice în materie de brevete (Unified Patent Court)

27 Iunie 2024   |   Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Ileana Nicolescu (Senior Associate), Cristina Stoica (Associate) - BACIU PARTNERS

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem.

 
 

La prima sa aniversare de la lansarea din 1 iunie 2023, sistemul de Brevet Unitar a sărbătorit și prima extindere odată cu depunerea de către România a instrumentului de ratificare a Acordului privind Curtea unică în materie de brevete la 31 mai 2024. Această extindere semnalează o încredere puternică în sistemul Brevetului Unitar, aducând numărul total de state membre participante la 18, și odată cu aderarea României fiind acoperită o piață suplimentară de aproximativ 19 milioane de oameni.

Ca o consecință directă a aderării la acest sistem, brevetele europene cu efect unitar (Brevete Unitare) acordate după data de 1 septembrie 2024 (data de la care produce efecte aderarea) vor acoperi în mod automat și România. Beneficiul evident constă în obținerea unui Brevet Unitar care produce efecte în cele 18 state membre prin depunerea unei singure cereri la Oficiul European de Brevete, care va gestiona în mod centralizat și procedurile ulterioare acordării brevetului.

Este important de menționat că efectele Brevetelor Unitare înregistrate înainte de 1 septembrie 2024 nu se vor extinde și cu privire la România. Brevetele Unitare existente vor continua să aibă aceeași acoperire pentru întreaga lor durată, astfel cum era la momentul înregistrării efectului unitar, indiferent de eventualele ratificări ulterioare ale Curții unice în materie de brevete.

O facilitate vine în sprijinul solicitanților care se află în prezent în faza de acordare a Brevetelor Unitare și care doresc să beneficieze de efectele extinderii efectelor în România: Oficiul European de Brevete a anunțat că va accepta cereri exprese pentru amânarea înregistrării efectului unitar până la 1 septembrie 2024 sau la scurt timp după data la care aderarea României la acest sistem va intra în vigoare. În acest mod, România va fi inclusă în sfera de acoperire a sistemului de Brevet Unitar.

Așa cum a subliniat Guvernul Român în expunerea de motive a legii de ratificare, aderarea la sistemul de Brevet Unitar reprezintă un pas important pentru România, deoarece nu numai că își îndeplinește obligațiile ca stat membru al Uniunii Europene, dar și deblochează beneficiile unui sistem post-acordare simplu și eficient din perspectiva costurilor, care va stimula inovația în rândul întreprinderilor, instituțiilor de cercetare și universităților românești.

Avantajele semnificative câștigate se reflectă în special în domeniul litigiilor privind brevetele de invenție. Deși instanțele române gestionează un număr relativ redus de brevete în această materie (în medie, cinci cazuri noi pe an), lipsa unei instanțe specializate reprezintă o provocare. Dosarele de brevete se derulează pe parcursul multor ani din cauza gradului ridicat de dificultate, iar deciziile, în multe situații, se bazează preponderent pe rezultatele unor expertize tehnice, având în vedere că judecătorii nu au, de obicei, cunoștințele tehnice necesare soluționării problemelor deduse judecății.

Curtea unică în materie de brevete, care va avea competență exclusivă asupra litigiilor privind încălcarea și validitatea Brevetelor Unitare ce produc efecte în România, rezolvă aceste neajunsuri prin crearea unui forum centralizat, cu completuri multinaționale compuse din judecători calificați juridic și tehnic, care vor asigura un nivel înalt de expertiză și rapiditate în soluționarea acestor litigii. De acest avantaj vor beneficia atât titularii drepturilor care doresc să își protejeze brevetele de invenție, cât și pârâții în astfel de cazuri, acoperind în mod eficient provocarea generată în România de lipsa de instanțe specializate în materie de brevete.

De asemenea, acest demers va elimina necesitatea unor proceduri litigioase paralele în fața instanțelor naționale, proceduri de multe ori costisitoare și extrem de complexe pentru toate părțile implicate, însoțite de riscul obținerii unor decizii contradictorii în jurisdicțiile implicate. Prin urmare, Curtea unică în materie de brevete nu își propune să fie doar o alternativă mai eficientă din punct de vedere al timpului și costurilor, dar și să asigure o jurisprudență unitară.

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem. În timp ce rămâne de văzut cum va evolua relația acestui sistem cu sistemul european de brevete existent, inventatorii au acum o opțiune mai eficientă și mai integrată pentru protejarea invențiilor lor într-o parte semnificativă a Europei. Este de așteptat ca sistemul Brevetelor Unitare să impulsioneze investițiile în cercetare și dezvoltare, promovând în cele din urmă un peisaj al inovației mai vibrant în Europa și implicit în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 39 / 8797
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
  SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
  CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
  Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
  Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
  Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
  Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
  Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
  RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
  RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
  Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...