ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al Curții unice în materie de brevete (Unified Patent Court)

27 Iunie 2024   |   Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Ileana Nicolescu (Senior Associate), Cristina Stoica (Associate) - BACIU PARTNERS

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem.

 
 

La prima sa aniversare de la lansarea din 1 iunie 2023, sistemul de Brevet Unitar a sărbătorit și prima extindere odată cu depunerea de către România a instrumentului de ratificare a Acordului privind Curtea unică în materie de brevete la 31 mai 2024. Această extindere semnalează o încredere puternică în sistemul Brevetului Unitar, aducând numărul total de state membre participante la 18, și odată cu aderarea României fiind acoperită o piață suplimentară de aproximativ 19 milioane de oameni.

Ca o consecință directă a aderării la acest sistem, brevetele europene cu efect unitar (Brevete Unitare) acordate după data de 1 septembrie 2024 (data de la care produce efecte aderarea) vor acoperi în mod automat și România. Beneficiul evident constă în obținerea unui Brevet Unitar care produce efecte în cele 18 state membre prin depunerea unei singure cereri la Oficiul European de Brevete, care va gestiona în mod centralizat și procedurile ulterioare acordării brevetului.

Este important de menționat că efectele Brevetelor Unitare înregistrate înainte de 1 septembrie 2024 nu se vor extinde și cu privire la România. Brevetele Unitare existente vor continua să aibă aceeași acoperire pentru întreaga lor durată, astfel cum era la momentul înregistrării efectului unitar, indiferent de eventualele ratificări ulterioare ale Curții unice în materie de brevete.

O facilitate vine în sprijinul solicitanților care se află în prezent în faza de acordare a Brevetelor Unitare și care doresc să beneficieze de efectele extinderii efectelor în România: Oficiul European de Brevete a anunțat că va accepta cereri exprese pentru amânarea înregistrării efectului unitar până la 1 septembrie 2024 sau la scurt timp după data la care aderarea României la acest sistem va intra în vigoare. În acest mod, România va fi inclusă în sfera de acoperire a sistemului de Brevet Unitar.

Așa cum a subliniat Guvernul Român în expunerea de motive a legii de ratificare, aderarea la sistemul de Brevet Unitar reprezintă un pas important pentru România, deoarece nu numai că își îndeplinește obligațiile ca stat membru al Uniunii Europene, dar și deblochează beneficiile unui sistem post-acordare simplu și eficient din perspectiva costurilor, care va stimula inovația în rândul întreprinderilor, instituțiilor de cercetare și universităților românești.

Avantajele semnificative câștigate se reflectă în special în domeniul litigiilor privind brevetele de invenție. Deși instanțele române gestionează un număr relativ redus de brevete în această materie (în medie, cinci cazuri noi pe an), lipsa unei instanțe specializate reprezintă o provocare. Dosarele de brevete se derulează pe parcursul multor ani din cauza gradului ridicat de dificultate, iar deciziile, în multe situații, se bazează preponderent pe rezultatele unor expertize tehnice, având în vedere că judecătorii nu au, de obicei, cunoștințele tehnice necesare soluționării problemelor deduse judecății.

Curtea unică în materie de brevete, care va avea competență exclusivă asupra litigiilor privind încălcarea și validitatea Brevetelor Unitare ce produc efecte în România, rezolvă aceste neajunsuri prin crearea unui forum centralizat, cu completuri multinaționale compuse din judecători calificați juridic și tehnic, care vor asigura un nivel înalt de expertiză și rapiditate în soluționarea acestor litigii. De acest avantaj vor beneficia atât titularii drepturilor care doresc să își protejeze brevetele de invenție, cât și pârâții în astfel de cazuri, acoperind în mod eficient provocarea generată în România de lipsa de instanțe specializate în materie de brevete.

De asemenea, acest demers va elimina necesitatea unor proceduri litigioase paralele în fața instanțelor naționale, proceduri de multe ori costisitoare și extrem de complexe pentru toate părțile implicate, însoțite de riscul obținerii unor decizii contradictorii în jurisdicțiile implicate. Prin urmare, Curtea unică în materie de brevete nu își propune să fie doar o alternativă mai eficientă din punct de vedere al timpului și costurilor, dar și să asigure o jurisprudență unitară.

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem. În timp ce rămâne de văzut cum va evolua relația acestui sistem cu sistemul european de brevete existent, inventatorii au acum o opțiune mai eficientă și mai integrată pentru protejarea invențiilor lor într-o parte semnificativă a Europei. Este de așteptat ca sistemul Brevetelor Unitare să impulsioneze investițiile în cercetare și dezvoltare, promovând în cele din urmă un peisaj al inovației mai vibrant în Europa și implicit în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 10 / 8768
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
    CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
    Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
    CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
    LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
    Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
    LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
    LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
    NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
    ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...