ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Spătaru: România n-a avut absolut niciun fel de interes în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii

14 Octombrie 2022   |   Agerpres

De asemenea, el a declarat că există un proiect pentru reciclarea bateriilor, iar în perioada imediat următoare se va semna şi un memorandum în sensul acesta şi va exista o primă investiţie în acest domeniu la lucru.

 
 
România n-a avut absolut niciun fel de interes, în ultimii ani, în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii, a declarat vineri, ministrul Economiei, Florin Spătaru, menţionând că a cerut în direcţia de politici publice realizarea unei strategii pentru producţia de baterii.
 
"Eu privesc această Vinere Verde din perspectiva oportunităţii dezvoltării de business. Şi aici, dacă vorbim de mobilitatea electrică şi aş vrea să vorbim de mobilitatea electrică, dar şi de mobilitatea verde în general, pentru că e interesant să vorbim un pic şi de mobilitatea pe bază de surse de combustibil alternative. Şi aici vorbim de hidrogen. Dar dacă vorbim de mobilitatea electrică, politice publice trebuie să se bazeze pe dezvoltarea acestor ecosisteme care pot produce sau pot livra echipamente sau repere pentru această mobilitate. Vedeţi uzina de la Fort, ca şi uzina de la Dacia, de altfel, vorbeşte de transformare a liniilor de producţie în direcţia e-mobilităţii. Da, dar pentru asta au nevoie de baterii. Haideţi să spunem clar că România în ultimii ani n-a avut absolut niciun fel de interes în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii. Tocmai de aceea am cerut în direcţia de politici publice să facem o strategie pentru producţia de baterii", a precizat Florin Spătaru, la dezbaterea "Vinerea Verde la SAB2022".
 
Ministrul a menţionat că va veni în continuare în întâmpinarea acestui ecosistem prin atragerea unor investiţii în acest domeniu, investiţii care ar trebui să vizeze procesarea litiului, producţia de baterii, un lanţ de aprovizionare şi economia circulară.
 
De asemenea, el a declarat că există un proiect pentru reciclarea bateriilor, iar în perioada imediat următoare se va semna şi un memorandum în sensul acesta şi va exista o primă investiţie în acest domeniu la lucru.
 
"Nu putem veni doar cu producţia de baterii pentru industria auto, trebuie să venim şi cu partea de reciclare. De ce? Pentru că acest litru din aceste baterii se poate recupera în proporţie de 95-96%. Deci am avea materia primă. Pe de altă parte, vreau să discut un pic şi despre mobilitate pe bază de surse alternative. Şi aici vorbim de hidrogen şi vorbim de hidrogenul albastru. Pentru că este o altă direcţie pe care trebuie să ne-o asumăm. Noi vorbim de mobilitate de autoturisme, de modul în care aceste autoturisme personale ar putea funcţiona pe bază de baterii. Domnul ministru Tanczos Barna (ministrul Mediului, n.r.) spunea de dificultăţile de încărcare a acestor maşini dacă plecăm din zona Bucureştiului, dar avem şi varianta transportului pe bază de hidrogen şi acolo iar am solicitat finanţare pentru o strategie, o strategie a utilizării hidrogenului în producţia industrială. Pentru că transportul mare, transportul greu, dar şi transportul transportul public poate fi asigurat cu motoare termice, bazate pe hidrogen", a afirmat Florin Spătaru.
 
El a declarat că pentru aceasta trebuie lucrat serios, pentru că deocamdată se vorbeşte despre producţia de hidrogen, dar încă nu există o strategie de elaborare a unei reţele de aprovizionare pe bază de hidrogen şi a unei politici clare de transport urban sau transport de marfă bazat pe hidrogen.
 
"Asta mie îmi creează o dificultate ca să înţelegeţi de ce vin cu această temă. Pentru că în atragerea unui mare constructor de camioane am nevoie de această strategie. Altfel vor veni să spună că da, ne pare rău, nu aveţi o reţea, nu am putea produce camioane care să fie motorizate pe bază de hidrogen. Voi n-aveţi o structură în spate, o strategie în spate, şi este o a doua solicitare pe care am făcut-o către Ministerul Fondurilor Europene, în a asigura finanţare necesare pentru dezvoltarea unei astfel de strategii", a spus Florin Spătaru.
 
Întrebat cât ar dura elaborarea unei astfel de strategii, el a menţionat că maximum un an "dacă nu ne apucăm să reinventăm roata. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2489 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...