
Transformarea industriei asigurărilor prin soluții integrate
17 Martie 2025
Camelia Iantuc (senior associate), Sandra Danciu (associate) - Filip & CompanyAsigurările integrate trebuie să opereze în limitele cadrului de reglementare care guvernează sectorul asigurărilor. La nivelul Uniunii Europene, IDD reprezintă o reglementare esențială care modelează implementarea acestor tipuri de asigurări și stabilește standardele pentru distribuția produselor de asigurare.
![]() |
1. Ascensiunea asigurărilor integrate
În mod tradițional, polițele de asigurare sunt distribuite prin brokeri, agenți sau prin vânzări directe. Asigurările integrate schimbă însă acest model prin integrarea acoperirii direct la punctul de vânzare, eliminând astfel barierele tradiționale, precum birocrația și necesitatea unor decizii de cumpărare separate. În loc să fie nevoiți să caute în mod activ o asigurare, consumatorii o regăsesc „natural” – atunci când rezervă un zbor, închiriază o mașină sau cumpără un dispozitiv electronic cu asigurare integrată.
Această integrare fluidă nu doar că îmbunătățește experiența clienților, ci și extinde aria de răspândire a asigurărilor, care ajung astfel la persoane care nu ar fi luat în calcul încheierea unor polițe separate. Cu toate acestea, adoptarea rapidă a asigurărilor integrate poate ridica probleme privind conformitatea cu reglementările în materie de asigurări și protecția consumatorilor, ceea ce face esențială găsirea unui echilibru între inovare și control.
2. Aspecte de reglementare
Asigurările integrate trebuie să opereze în limitele cadrului de reglementare care guvernează sectorul asigurărilor. La nivelul Uniunii Europene, IDD reprezintă o reglementare esențială care modelează implementarea acestor tipuri de asigurări și stabilește standardele pentru distribuția produselor de asigurare:
2.1. Asigurarea transparenței și a distribuției echitabile
IDD se aplică tuturor entităților implicate în distribuția de asigurări, inclusiv actorilor netradiționali care intră pe piața asigurărilor integrate. Directiva impune transparența, tratamentul echitabil al clienților și informarea adecvată cu privire la produsele de asigurare.
Așadar, provocarea constă în găsirea echilibrului corect între asigurarea transparenței și menținerea unei experiențe fluide și prietenoase pentru utilizatori. Ofertele de asigurări integrate trebuie să respecte cerințele stabilite de IDD privind informațiile precontractuale, evaluarea caracterului adecvat al produsului și politicile privind conflictele de interese, îmbunătățind în același timp experiența consumatorului. Astfel, este esențial ca informațiile să fie prezentate în mod clar și concis, garantând informarea corectă a clienților, fără a compromite simplitatea experienței integrate.
2.2. Autorizarea
IDD introduce cerințe de competență profesională pentru cei care distribuie produse de asigurare. Companiile care nu desfășoară activități de asigurare și care integrează asigurări în serviciile lor trebuie fie să obțină o licență de intermediar, fie să colaboreze cu asigurători autorizați pentru a asigura respectarea normelor în materie, iar acest lucru poate genera provocări operaționale, în special pentru platformele digitale care sunt obișnuite cu medii de reglementare mai flexibile.
2.2.1. O perspectivă practică: calea către o platformă digitală
Pentru a ilustra complexitatea reglementărilor în materie de asigurări integrate, să analizăm cazul unei noi platforme digitale care dorește să integreze polițele de asigurare în oferta sa de bază. Dacă această platformă intenționează să se angajeze în activități precum consultanța privind contractele de asigurare, asistența în gestionarea polițelor sau furnizarea de informații legate de asigurări adaptate preferințelor clienților, va trebui să se adapteze cadrului strict de reglementare din domeniul distribuției de asigurări. Potrivit legislației din România, care transpune prevederile IDD, distribuția de asigurări este permisă numai prin intermediari autorizați, care se împart în trei categorii principale:
a) intermediari principali – include companiile de brokeraj autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum și băncile și companiile de investiții care pot funcționa ca distribuitori de asigurări;
b) intermediari secundari –include agenții și asistenții, care distribuie asigurări sub responsabilitatea și răspunderea unui intermediar principal sau a unei companii de asigurări; și
c) intermediari de asigurări auxiliare – entitățile din această categorie sunt scutite de înregistrare sau autorizare (pe baza așa-numitei „excepții privind contractele complementare” sau „connected contracts exemption”), deoarece activitatea lor de distribuție se limitează la asigurări complementare unui bun sau serviciu și care îndeplinesc anumite praguri de primă reduse.
Astfel, pentru o companie fintech care intenționează să integreze componenta de asigurări, abordarea în materie de reglementare va depinde de obiectivele sale strategice și de flexibilitatea dorită. Pentru a oferi o gamă largă de produse de asigurare, compania va trebui să parcurgă un proces de autorizare, care poate dura între șase și nouă luni. Pe de altă parte, calea mai simplă a distribuției de asigurări fără autorizație limitează capacitatea companiei de a selecta numărul de brokeri și asigurători cu care se poate asocia, precum și polițele pe care le poate distribui.
3. Dezvăluirea potențialului de creștere prin asigurări integrate
Reglementările UE oferă o cale rapidă prin care companiile care nu desfășoară activități în domeniul asigurărilor pot include în ofertă asigurări integrate, fără a fi constrânse să treacă prin întreg procesul de autorizare. În temeiul excepției privind contractele complementare, entitățile care vând asigurări complementare cu risc scăzut (cum ar fi protecția împotriva anulării zborurilor pentru agențiile de turism sau asigurarea dispozitivelor pentru comercianții cu amănuntul de produse electronice) pot funcționa fără înregistrare sau cerințe complexe de reglementare, oferind în același timp un produs robust, ce respectă pe deplin normele legale. Această abordare nu numai că sporește încrederea și loialitatea clienților, dar creează, de asemenea, noi fluxuri de venituri, cu cheltuieli de reglementare minime, făcând din asigurările integrate un instrument puternic pentru dezvoltare.
4. Depășirea granițelor
Sistemul de pașaportare al UE permite companiilor să își lanseze produsele de asigurări integrate într-o singură țară și să se extindă pe toate piețele europene fără licențe suplimentare. Această scurtătură legislativă simplifică dezvoltarea transfrontalieră, permițând companiilor să se extindă mai rapid, să reducă costurile legate de asigurarea conformității cu legile aplicabile și să standardizeze ofertele de asigurări.
Prin abordarea strategică a asigurării integrate, entitățile își pot îmbunătăți ofertele, pot câștiga încrederea clienților și pot debloca noi surse de venit. Cheia succesului constă în selectarea partenerilor potriviți, asigurarea conformității și valorificarea tehnologiei pentru a crea o experiență simplă și eficientă. Cu o planificare atentă, provocările reglementative pot fi transformate în oportunități, iar companiile care adoptă astfel de modele se pot poziționa ca lideri într-un sector în expansiune rapidă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 362 / 9670 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...