ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări

30 Septembrie 2024   |   Andra Cașu (Partener, liderul departamentului Impozite directe) și Teona Braia (Manager) - EY România

Autorii analizează modul în care autoritățile fiscale au implementat deja soluții bazate pe AI, dar și tendințele actuale în acest demers.

 
 
Autoritățile fiscale din întreaga lume au început să analizeze oportunitatea și chiar să implementeze diverse soluții bazate pe Inteligența Artificială (IA) și învățarea automată pentru a îmbunătăți eficiența proceselor administrative, a detecta evaziunea fiscală și a optimiza interacțiunea cu contribuabilii. Autoritățile de reglementare, la rândul lor, lucrează intens la cadrul de reguli prin care noile tehnologii să fie concepute și utilizate corect, transparent și nediscriminatoriu.

Analizăm, în acest context, modul în care autoritățile fiscale au implementat deja soluții bazate pe AI, dar și tendințele actuale în acest demers.

Autoritatea fiscală din Polonia poate lua măsuri, precum blocarea contului bancar al unui antreprenor sau anularea înregistrării acestuia în scop de TVA, în funcție de indicatorul de risc furnizat de Sistemul de Compensare (STIR), mecanismul care stabilește un indicator de risc pentru fiecare contribuabil în parte, calculat cu ajutorul unor algoritmi IA.


În Irlanda, IA a fost folosită pentru a automatiza procesul de categorizare și direcționare a întrebărilor contribuabililor către experții în materie corespunzători. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a nivelurilor de acuratețe, de la 70% la 97% și a redus timpul total de direcționare cu peste 24 de ore.

În Israel, autoritatea fiscală folosește IA într-un proiect automatizat de evaluare a impozitelor pentru proprietățile imobiliare. Acest proiect a combinat componente IA care simulează munca unui inspector fiscal cu capacitățile de calcul ale sistemelor online, reducând durata evaluării și permițând oficialilor să se concentreze pe cazuri mai complexe.

În Franța, autoritatea fiscală franceză folosește IA pentru a îmbunătăți eficiența funcției lor juridice. Practic, IA este folosită pentru a oferi personalului juridic răspunsuri propuse la cereri simple și recurente, pentru a detecta noi tendințe mai devreme și chiar pentru a prezice evoluțiile juridice viitoare.

În Suedia, autoritatea fiscală folosește IA pentru a interpreta și converti textul scris de mână în text digital (n.b. în Suedia, persoanele fizice și juridice pot depune declarațiile fiscale și pe hârtie. În fiecare an, autoritatea din Suedia primește aproximativ 150.000 de formulare pe hârtie care conțin informații scrise de mână). În plus, IA este utilizat pentru a distinge cazurile cu risc ridicat de cele cu risc scăzut, permițându-le operatorilor să identifice și să respingă cererile de deducere fiscală incorecte. Modelul IA este antrenat pe date din investigații anterioare, permițându-i să detecteze caracteristicile comune celor care nu răspund la solicitările de justificare.

Tendințe în adoptarea soluțiilor IA: dezvoltare și etică în utilizare

Observăm că tot mai multe autorități fiscale utilizează din ce în ce mai des IA pentru a oferi noi servicii contribuabililor și pentru a eficientiza procesele lor interne. Există însă și provocări și sunt multe aspecte ce trebuie avute în vedere, inclusiv preocuparea constantă legată de utilizarea etică a soluțiilor de inteligență artificială, mai ales într-un domeniu atât de complex cum este fiscalitatea.

Autoritățile trebuie să se asigure că sistemele AI sunt transparente, respectă drepturile contribuabililor și nu operează cu discriminări nedorite. De aceea, și autoritățile de reglementare și experții în GDPR și cybersecurity recomandă testarea soluțiilor de tip IA în medii controlate, audit pre și post-implementare, precum și realizarea de evaluări de impact, pentru a preveni riscurile.

O bună practică vine din Canada care a experimentat implementarea soluțiilor de IA de către Autoritatea de administrare fiscală canadiană (CRA). Pentru a asigura utilizarea responsabilă a IA, CRA a stabilit o structură de guvernanță, care include Directiva privind Inteligența Artificială, implementată în ianuarie 2021. Aceasta conturează rolurile și responsabilitățile în cadrul CRA și este susținută de utilizarea obligatorie a Instrumentului de Evaluare a Impactului și Aliniamentului Algoritmic (AIAA). Instrumentul AIAA este conceput să evolueze pe măsură ce guvernanța IA se maturizează și contextul IA se schimbă rapid, susținând supravegherea informată și promovând transparența.

Utilizarea IA de către autoritățile fiscale are potențialul de a transforma radical, pe termen lung, modul în care sunt administrate taxele și impozitele, aducând beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența și corectitudinea.

Fără îndoială, ne așteptăm ca și în România, utilizarea IA în aspectele legate de fiscalitate să continue pe un trend similar. Va fi mersul natural al lucrurilor, prin urmare un semn de întrebare proeminent va ramâne cel legat de o administrare corectă a IA în ceea ce privește zona de reglementare, etică și transparență, fără a genera discriminare la nivelul contribuabililor. Vedem deja că tehnologia a căpătat un contur puternic în România, în special în zona impozitelor indirecte. Însă având în vedere complexitatea și diversitatea reglementărilor fiscale internaționale, precum și incidența lor la nivel local, este de așteptat ca în perioada următoare implementarea tehnologiei și a IA în fiscalitate să continue pe un parcurs ascendent.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2 / 8915
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
    Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
    LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
    Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
    Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...