ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Val de modificări din perspectiva TVA. Care sunt principalele schimbări și când intră în vigoare?

13 Martie 2025   |   Raluca Bâldea, Partener, și Monica Zipiș, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România

Pe termen lung, contribuabilii sunt vizați de noi modificări din perspectiva TVA și din direcția Uniunii Europene, dat fiind că, după câțiva ani de dezbateri, Consiliul UE aprobat pachetul ViDA - VAT in the Digital Age, care are ca scop reformarea legislației de TVA și va fi implementat progresiv până în ianuarie 2035.

 
 
Ministerul Finanțelor propune, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, o serie de amendamente la Codul Fiscal care vizează taxa pe valoare adăugată (TVA). Scopul acestor modificări este acela de a transpune anumite directive europene în legislația românească și de a evita declanșarea procedurii de infringement pentru transpunerea incorectă a anumitor prevederi. Printre schimbările anunțate se numără majorarea plafonului de TVA pentru întreprinderile mici, aplicarea regimului special de scutire pentru acestea, uniform în statele membre ale Uniunii Europene, dar și determinarea locului de impozitare a anumitor servicii. Principala provocare pentru contribuabili este legată, însă, de termenele scurte de implementare propuse de autorități.

Majorarea plafonului până la care întreprinderile mici sunt scutite de TVA

Prin proiectul de ordonanță, se propune majorarea plafonului aplicabil regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, în România, de la 300.000 de lei la 395.000 de lei.

Prin această modificare, persoanele impozabile, a căror cifră de afaceri anuală depășește plafonul de 395.000 de lei, vor fi obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA cel târziu la data depășirii plafonului, aceasta fiind data de la care se va aplica noul regim de impozitare.

Proiectul conține, de asemenea, și o serie de dispoziții tranzitorii prin care contribuabilii care s-au înregistrat în scopuri de TVA anul acesta, ca urmare a depășirii plafonului de 300.000 de lei, pot solicita, începând cu data de 1 aprilie 2025, scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în anumite condiții (dat fiind că plafonul a fost majorat la 395.000 de lei).

În acest context, este important de menționat faptul că întreprinderile mici care nu sunt înregistrate în scop de TVA nu colectează această taxă pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate, dar nici nu pot deduce TVA aferentă achizițiilor.

Reciprocitate în aplicarea scutirii de TVA pentru întreprinderile mici din România și din alte state UE

Prin viitoarea ordonanță se acordă posibilitatea persoanelor stabilite în România să aplice regimul pentru întreprinderi mici în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), dar și persoanelor stabilite în alte state membre să aplice acest regim special de scutire pentru întreprinderi mici în Romania. Prevederile vor fi valabile dacă vor fi îndeplinite anumite condiții, luând în calcul două praguri valorice: cifra de afaceri anuală la nivelul UE de cel mult 100.000 de euro; plafonul de scutire aplicabil în statul membru în care are loc operațiunea.

Prin aceste modificări, se urmărește transpunerea în legislația românească a prevederilor europene referitoare la aplicarea regimului special pentru întreprinderi mici prevăzute în Directiva UE 285/2020 (care modifică Directiva de TVA) și în Regulamentul UE privind cooperarea administrativă și schimbul de informații în scopul monitorizării aplicării corecte a regimului special pentru întreprinderile mici.

Determinarea locului de impozitare a anumitor servicii

Proiectul Ministerului Finanțelor mai propune și modificarea normelor care reglementează locul prestării pentru activitățile/evenimentele care presupun prezență virtuală, sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală (serviciile legate de acordarea accesului la evenimente; servicii principale și auxiliare legate de activități culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale, de divertisment sau de activități similare). Scopul acestei schimbări este acela de a permite impozitarea în statul membru de consum, astfel încât serviciile prestate unui client prin mijloace electronice să fie impozabile în locul în care clientul (persoana fizică/juridică) este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită. Totodată, se propune ca aceste operațiuni să nu beneficieze de cote reduse de TVA.

Eliminarea scutirilor de la plata TVA pentru anumite bunuri și servicii destinate entităților non-profit

În documentul menționat se propune și eliminarea scutirilor de la plata TVA pentru prestările de servicii de construire/reabilitare/modernizare de unități spitalicești către entități non-profit, precum și pentru livrările de echipamente medicale către entitățile non-profit. Măsura ar urma să se aplice și societăților deținute integral de entități non-profit.

Autoritățile fiscale susțin că această modificare este propusă ca răspuns la o solicitare adresată autorităților române de Comisia Europeană, în urma căreia România și-a asumat angajamentul de modificare a legislaţiei naţionale începând cu luna martie 2025, astfel încât să fie compatibilă cu prevederile Directivei de TVA, în vederea evitării declanşării procedurii de infringement pentru transpunerea incorectă a prevederilor comunitare.

În concluzie, proiectul publicat de Ministerul Finanțelor vizează o serie de modificări, pe care contribuabilii trebuie să le aibă în vedere în perioada imediat următoare, dat fiind că termenul de implementare este foarte scurt - o parte dintre acestea vor intra în vigoare de la data publicării Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial, iar altele de la 1 aprilie 2025.

Pe termen lung, contribuabilii sunt vizați de noi modificări din perspectiva TVA și din direcția Uniunii Europene, dat fiind că, după câțiva ani de dezbateri, Consiliul UE aprobat pachetul ViDA - VAT in the Digital Age, care are ca scop reformarea legislației de TVA și va fi implementat progresiv până în ianuarie 2035. Reformele ViDA vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE în perioada imediat următoare, iar ulterior directiva va fi transpusă în legislația națională a statelor membre.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 441 / 9751
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...