ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valentina Saygo (economist): Ritmul şi haosul din legislaţia fiscală ne-a îngenunchiat

08 Iulie 2024   |   Agerpres

"Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. . Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile", a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

 
 
Economiştii, contabilii şi antreprenorii care protestează luni în Piaţa Victoriei din Capitală solicită predictibilitate arătând că deciziile Guvernului în materie de legislaţie fiscală nu mai pot fi puse în practică în condiţiile în care sunt adoptate peste noapte şi fără dialog.

Aceştia folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie: "Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!", "Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!", "E-tva România nu te vrea!", "E-tva nu-i pentru ţara mea!", "Legi clare şi corecte, fără măsuri nedrepte!", "Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!", "Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!", "Transparenţă şi respect, nu doar legi fără efect!", "Vrem normalitate, nu haos în acte!".


"Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile", a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Potrivit acesteia, principalele nemulţumiri sunt legate de punerea în practică a obligaţiilor pe care contribuabilii le au faţă de stat şi "cerinţele celor peste 60 de instituţii publice care au sancţiuni incredibile".

"Vrem să fim trataţi cu respect, vrem să fim trataţi cu încredere. Noi, mai mult decât oricine ne dorim eliminarea evaziunii fiscale. Dar evaziunea fiscală nu este în munca noastră. Evaziunea fiscală este acolo unde nu există nimic. Evaziunea fiscală nu este în e-uri. Şi prin acest act normativ şi prin acest e-TVA, Guvernul, de fapt şi de drept, ne-a acuzat pe noi, profesioniştii contabili şi pe antreprenori, că suntem toţi evazionişti. Nu, nu suntem toţi evazionişti. Nu furăm noi statul, noi dăm bani la stat. Toate procedurile sunt grele. Digitalizarea a început cu birocratizare, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Este inaplicabilă (legislaţia fiscală, n.r), totul este prea mult şi prea greu. Nu acesta este scopul digitalizării, nu acesta este scopul dezvoltării. Noi avem nevoie de predictibilitate, noi suntem cei care îi educăm şi îi învăţăm pe antreprenori. Noi le traducem legislaţia din română în română şi nu mai putem. Suntem din ce în ce mai puţini. Suntem din ce în ce mai obosiţi. Ritmul şi haosul din legislaţia fiscală ne-a îngenunchiat. Nu mai putem pur şi simplu să punem în practică deciziile Guvernului peste noapte şi fără respect, fără dialog social şi fără să ţină cont de părerile noastre, ale profesioniştilor", a adăugat Valentina Saygo.

La 9:15, protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

"Acolo (la Guvern şi Ministerul Finanţelor, n.r) vom sta cât va fi necesar să explicăm punctul nostru de vedere. Ne-am dus pregătiţi, avem o petiţie semnată cu peste 56.000 de semnături. O petiţie cu greutate, pe care am printat-o, am îndosariat-o, în dosare cu şină, evident, am legat-o cu sfoară şi o ducem atât la Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor. Este până la urmă vocea poporului", a adăugat Valentina Saygo.

Protestul organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) este susţinut şi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie şi OFA UGIR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 40 / 8815
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...