ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valentina Saygo (economist): Ritmul şi haosul din legislaţia fiscală ne-a îngenunchiat

08 Iulie 2024   |   Agerpres

"Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. . Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile", a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

 
 
Economiştii, contabilii şi antreprenorii care protestează luni în Piaţa Victoriei din Capitală solicită predictibilitate arătând că deciziile Guvernului în materie de legislaţie fiscală nu mai pot fi puse în practică în condiţiile în care sunt adoptate peste noapte şi fără dialog.

Aceştia folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie: "Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!", "Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!", "E-tva România nu te vrea!", "E-tva nu-i pentru ţara mea!", "Legi clare şi corecte, fără măsuri nedrepte!", "Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!", "Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!", "Transparenţă şi respect, nu doar legi fără efect!", "Vrem normalitate, nu haos în acte!".


"Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile", a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Potrivit acesteia, principalele nemulţumiri sunt legate de punerea în practică a obligaţiilor pe care contribuabilii le au faţă de stat şi "cerinţele celor peste 60 de instituţii publice care au sancţiuni incredibile".

"Vrem să fim trataţi cu respect, vrem să fim trataţi cu încredere. Noi, mai mult decât oricine ne dorim eliminarea evaziunii fiscale. Dar evaziunea fiscală nu este în munca noastră. Evaziunea fiscală este acolo unde nu există nimic. Evaziunea fiscală nu este în e-uri. Şi prin acest act normativ şi prin acest e-TVA, Guvernul, de fapt şi de drept, ne-a acuzat pe noi, profesioniştii contabili şi pe antreprenori, că suntem toţi evazionişti. Nu, nu suntem toţi evazionişti. Nu furăm noi statul, noi dăm bani la stat. Toate procedurile sunt grele. Digitalizarea a început cu birocratizare, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Este inaplicabilă (legislaţia fiscală, n.r), totul este prea mult şi prea greu. Nu acesta este scopul digitalizării, nu acesta este scopul dezvoltării. Noi avem nevoie de predictibilitate, noi suntem cei care îi educăm şi îi învăţăm pe antreprenori. Noi le traducem legislaţia din română în română şi nu mai putem. Suntem din ce în ce mai puţini. Suntem din ce în ce mai obosiţi. Ritmul şi haosul din legislaţia fiscală ne-a îngenunchiat. Nu mai putem pur şi simplu să punem în practică deciziile Guvernului peste noapte şi fără respect, fără dialog social şi fără să ţină cont de părerile noastre, ale profesioniştilor", a adăugat Valentina Saygo.

La 9:15, protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

"Acolo (la Guvern şi Ministerul Finanţelor, n.r) vom sta cât va fi necesar să explicăm punctul nostru de vedere. Ne-am dus pregătiţi, avem o petiţie semnată cu peste 56.000 de semnături. O petiţie cu greutate, pe care am printat-o, am îndosariat-o, în dosare cu şină, evident, am legat-o cu sfoară şi o ducem atât la Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor. Este până la urmă vocea poporului", a adăugat Valentina Saygo.

Protestul organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) este susţinut şi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie şi OFA UGIR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 402 / 9177
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...