ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Winterstein (DG Competition): Tranziţia verde, tranziţia digitală şi competitivitatea industriei rămân priorităţile Comisiei Europene

12 Martie 2024   |   AGERPRES

Potrivit reprezentantului DG Competition, priorităţi precum tranziţia verde, tranziţia digitală şi competitivitatea industriei europene reprezintă cheia dezvoltării economice în Uniunea Europeană.

 
 
Competitivitatea industriei europene, tranziţia ecologică şi tranziţia digitală rămân priorităţile Comisiei Europene pentru perioada următoare, a declarat, marţi, şeful Departamentului Communications Policy DG Competition, Alexander Winterstein, la o conferinţă de specialitate.

"În timpul acestui mandat al Comisiei Europene, lumea s-a schimbat, evident, foarte mult. Un număr de lucruri a rămas acelaşi, ceea ce reprezintă priorităţile Comisiei Europene, în special competitivitatea industriei europene, tranziţia ecologică şi tranziţia digitală. Practic, acestea rămân priorităţile pentru noi în Comisie şi în competiţia digitală. Desigur, aceste obiective sunt urmărite acum într-un nou context geopolitic pe care îl cunoaşteţi foarte bine, începând cu criza COVID-19 de acum câţiva ani şi acum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Consecinţele acesteia ne-au arătat o serie de vulnerabilităţi ale lanţurilor noastre de aprovizionare şi ale economiei noastre în linii mari. Când ne uităm înapoi, la 2023, cred că sunt patru lucruri pe care aş dori să le menţionez pe scurt. Primul lucru este să continuăm măsurile de combatere a crizei. Al doilea lucru este să continuăm aplicarea regulilor de concurenţă. Al treilea se referă la continuarea sprijinirii marilor priorităţi europene, iar al patrulea lucru pe care aş dori să-l menţionez se referă la eforturile noastre de a continua, în ciuda tuturor acestor lucruri, promovarea propriilor noastre iniţiative de politică în domeniul concurenţei", a spus Winterstein.


Oficialul european a punctat, totodată, faptul că ajutoarele de stat nu trebuie să excludă investiţiile private şi să ducă la denaturarea condiţiilor de concurenţă echitabile.

"În privinţa ajutorului de stat, acesta nu trebuie să excludă investiţiile private şi nu trebuie să ducă la o cursă subsidiară între statele-membre şi, prin urmare, să denatureze condiţiile de concurenţă echitabile. În antitrust şi carteluri s-au întâmplat multe. Am adoptat cinci decizii, am emis şase declaraţii de obiecţiuni care pot duce la o decizie ulterioară şi am întreprins şapte inspecţii inopinate, care poate vor duce într-o zi şi la o decizie. Aceste inspecţii sunt importante pentru că avem din ce în ce mai puţine cereri de clemenţă, aşa că acum am început să fim mult mai proactivi. (...)", a afirmat Alexander Winterstein.

Potrivit reprezentantului DG Competition, priorităţi precum tranziţia verde, tranziţia digitală şi competitivitatea industriei europene reprezintă cheia dezvoltării economice în Uniunea Europeană.

"(...) pe lângă combaterea crizei şi continuarea aplicării regulilor, bineînţeles că am continuat să sprijinim marile priorităţi ale Comisiei şi cred că aici, la Bruxelles, aceasta este cu adevărat cheia. Vorbesc în special despre tranziţia verde, tranziţia digitală şi competitivitatea industriei europene. Acum, când ne uităm la tranziţia verde, veţi vedea din nou multă activitate în ajutoarele de stat, unde am aprobat sume semnificative atunci când vine vorba de sprijinirea decarbonizării şi a altor eforturi climatice. Sprijinim industria siderurgică, sprijinim trecerea la hidrogenul regenerabil, sprijinim eolianul offshore. Aşadar, o serie de lucruri care se întâmplă în domeniul ajutorului de stat şi în domeniul antitrust, am adoptat noi orientări privind acordurile orizontale pe care probabil le-aţi văzut sau poate le-aţi folosit deja pentru a permite companiilor să coopereze împreună într-un mod legal pentru a promova îmbunătăţirile de mediu în industria lor. În ceea ce priveşte tranziţia digitală, cred că scopul este, într-adevăr, acela de a asigura corectitudinea în peisajul digital", a adăugat Winterstein.

Oficiali ai autorităţilor de concurenţă din România, Polonia şi Republica Moldova dar şi de la DG Competition participă, marţi, la o nouă conferinţă PRIA Competition Romania 2024, organizată de PRIAevents şi Consiliul Concurenţei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1231 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...