
ANRE aprobă reguli noi privind piaţa de echilibrare
29 August 2024
AgerpresComitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, în data de 28.08.2024, Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind piaţa de energie electrică. Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea preţurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport şi de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică.
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri reguli noi pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic.
"Aceste măsuri au fost luate de către ANRE pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat a preţurilor din piaţa de echilibrare în beneficiul tuturor clienţilor de energie electrică", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, în data de 28.08.2024, Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind piaţa de energie electrică. Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea preţurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport şi de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică.
"Aceste măsuri au fost luate de către ANRE pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat a preţurilor din piaţa de echilibrare în beneficiul tuturor clienţilor de energie electrică", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, în data de 28.08.2024, Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind piaţa de energie electrică. Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea preţurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport şi de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică.
Potrivit sursei citate, conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconectate toate ţările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcţionare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale. Acest concept permite OTS optimizarea şi reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale.
"În timpul utilizării acestui concept OTS comunică preţurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligaţia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, preţurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a preţurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare", precizează ANRE în comunicat.
De asemenea, au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcţiune pentru perioada de probe prin modificarea preţului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu preţul pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv. Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producător în funcţie de puterea şi tensiunea de funcţionare a acestuia.
Nu în ultimul rând, s-a aprobat o prevedere prin care se impune operatorilor de reţea să transmită furnizorilor informaţii, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025. Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea şi implicit a costului energiei electrice pentru clientul final.
În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic şi în final acestea pot avea un impact de reducere a preţurilor de dezechilibru plătite de părţile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanţii la piaţă şi, la final, de consumatori.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 192 / 5420 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...