ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei va finanţa o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii

28 August 2024   |   Agerpres

Ministrul Energiei a prezentat, miercuri, în cadrul şedintei de Guvern, lista propunerilor de investiţii prioritare, finanţate prin Fondul pentru modernizare (FM), care va transmisă către Banca Europeană de Investiţii în vederea finanţării.

 
 
Ministerul Energiei va finanţa o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii, care vor ajuta la echilibrarea sistemului energetic naţional şi vor permite să beneficiem de energia regenerabilă şi atunci când nu bat vântul sau soarele, a anunţat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a prezentat, miercuri, în cadrul şedintei de Guvern, lista propunerilor de investiţii prioritare, finanţate prin Fondul pentru modernizare (FM), care va transmisă către Banca Europeană de Investiţii în vederea finanţării.

În vederea obţinerii finanţării prin Fondul pentru modernizare, Ministerul Energiei a iniţiat 3 propuneri de investiţii prioritare, la care se adaugă alte 3 propuneri venite din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) şi o propunere de investiţii din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).


"Fondul pentru modernizare reprezintă o oportunitate uriaşă pentru România. De la începutul mandatului meu, prin acest fond, am reuşit să atragem miliarde de euro pentru tranziţia energetică către o energie mai sigură, mai ieftină şi mai verde pentru toţi românii", a declarat Ministrul Energiei, în comunicat.

El a subliniat că aceste fonduri europene nerambursabile merg direct în economia românească, iar principalii beneficiari sunt firmele româneşti, entităţile publice şi comunităţile locale.

"Suntem mândri în mod special de apelul pentru finanţarea capacităţilor de producţie în cogenerare, inclusiv CET-urile din Bucureşti fiind eligibile pentru a fi modernizate după 60-70 de ani de la punerea în funcţiune. La fel de important, ne respectăm promisiunea şi vom finanţa o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii, care vor ajuta la echilibrarea sistemului energetic naţional şi ne vor permite să beneficiem de energia regenerabilă şi atunci când nu bat vântul sau soarele. Nu în ultimul rând, solicităm creşterea finanţării pentru producţia de energie verde, pentru a acoperi toate cele peste 1400 de proiecte eligibile deja depuse de primării, universităţi etc., depăşind suma de 650 de milioane euro pentru aceşti beneficiari.", a declarat Ministrul Energiei, în comunicat.

Potrivit acestuia, toate aceste proiecte vor face România mai sigură în sectorul energetic, dar vor conduce şi la preţuri mai bune la facturile românilor.

"Dincolo de evoluţia de pe pieţele spot, facturile sunt plafonate până la 1 aprilie 2025. Dar este important ca până atunci să punem în funcţiune cât mai multe capacităţi noi sau modernizate şi să finalizăm proiectele începute. Investiţiile înseamnă mii de noi locuri de muncă şi şansa de a renaşte industria românească pentru sectorul energetic. Pentru toate aceste motive, ne-am propus să stabilim un nou record pentru evaluarea şi contractarea proiectelor în timpul cel mai scurt, astfel încât să semnăm toate contractele aferente acestor investiţii până la finalul acestui an", a subliniat Sebastian-Ioan Burduja.

În ceea ce priveşte propunerile de investiţii prioritare ale României pentru sesiunea de toamnă a Comitetului pentru Investiţii al FM, pe listă se află: Schema de ajutor de stat privind sprijinirea dezvoltării de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, iniţiată de Ministerul Energiei şi pentru care se solicită în această sesiune plata integrală, în cuantum de 361,950 milioane euro.

Conform sursei citate, pe lista de propuneri de investiţii se mai află Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanţare din Fondul pentru modernizare, iniţiată de Ministerul Energiei şi pentru care se solicită în această sesiune plata integrală, în cuantum de 150 milioane euro.

Lista continuă cu Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru solicitanţii din sectorul public, iniţiată de Ministerul Energiei şi pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranşe în valoare de 160 milioane euro (din totalul finanţării solicitate de 200 milioane euro).

Potrivit Ministerului Energiei, o prioritate este şi Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul aerodromurilor, inclusiv sisteme de stocare a energiei, iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranşe în valoare de 70 milioane euro (din totalul finanţării solicitate de 200 milioane euro).

Totodată, ministerul menţionează Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare, iniţiată de MADR şi pentru care se solicită în această sesiune plata celei de-a doua tranşe în valoare de 50 milioane euro (din totalul finanţării FM de 500 milioane euro).

O altă prioritate este reprezentată de achiziţia de material rulant M4 (12 trenuri de metrou şi sistem de siguranţă şi automatizare), iniţiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranşe în valoare de 51,63 milioane euro (din totalul finanţării solicitate de 165,15 milioane euro).

Pe listă pe lista de propuneri de investiţii se mai află Electrificarea liniilor de cale ferată (Constanţa - Mangalia, Răduleşti - Giurgiu Nord şi Chiajna - Jilava), iniţiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranşe în valoare de 39,82 milioane euro (din totalul finanţării solicitate de 89,26 milioane euro).

Finanţarea din Fondul pentru modernizare se face pe baza propunerilor de investiţii pe care statele beneficiare le transmit BEI pentru evaluare, urmând ca, în urma analizei şi recomandărilor, Comitetul pentru investiţii al FM să aprobe finanţarea acestora. Comitetul pentru investiţii se reuneşte de două ori pe an, iar, în acest moment, România pregăteşte portofoliul de proiecte ce urmează a fi transmise în sesiunea de toamnă, care va avea loc în data de 22 octombrie 2024.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5228
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE, absolvent de Economie și Drept, implicat în proiecte multe și variate, din industrii diferite: „Pentru mine, dreptul nu este doar o sumă de norme și principii care trebuie respectate, ci constituie și un excelent instrument de realizare a unei afaceri, de așezare a regulilor economice”
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...