![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
AURSF solicită urgentarea publicării proiectului de OUG privind decontarea directă pentru RCA
21 Ianuarie 2021
AgerpresPreşedintele AURSF, Alin Iacob, consideră că introducerea decontării directe obligatorii îi va face pe consumatori să aleagă serviciilor asiguratorilor care nu au fost reclamaţi la ASF pentru întârzieri la plata despăgubirilor pentru RCA.
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Ministerului Finanţelor să pună cât mai urgent posibil în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decontarea directă obligatorie a daunelor aferente contractelor de răspundere civilă auto (RCA), se menţionează într-un comunicat remis joi de AURSF.
"Acest mecanism, generalizat la nivelul întregii pieţe, va permite consumatorilor să se adreseze propriilor asiguratori pentru a fi despăgubiţi, în cazul în care vor fi în situaţia de păgubiţi în cadrul unui contract RCA. În felul acesta, ne aşteptăm la o reducere semnificativă a numărului de petiţii care vor fi depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care au explodat pe parcursul anului trecut", se precizează în comunicatul Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.
Asociaţia aminteşte că a propus adoptarea mecanismului de decontare directă obligatorie încă din anul 2017, de la discuţiile pe marginea adoptării Legii RCA, pentru a permite astfel consumatorilor să se adreseze propriilor asiguratori în cazul în care devin victimele unui eveniment rutier. De asemenea, AURSF a atras în repetate rânduri atenţia asupra costurilor prohibitive impuse de unii asiguratori pentru opţiunea de decontare directă, ceea ce constituia o adevărată barieră, fiind un factor important de descurajare a opţiunii consumatorilor pentru această modalitate de decontare.
Preşedintele AURSF, Alin Iacob, consideră că introducerea decontării directe obligatorii îi va face pe consumatori să aleagă serviciilor asiguratorilor care nu au fost reclamaţi la ASF pentru întârzieri la plata despăgubirilor pentru RCA.
"Decontarea directă obligatorie va uşura situaţia consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, aceştia nemaifiind obligaţi să aştepte decontarea din partea asiguratorului şoferului vinovat. În plus, având în vedere generalizarea la nivelul pieţei, decontarea directă obligatorie ar trebui să determine scăderea, în unele cazuri semnificativă, a preţului poliţelor RCA pentru consumatorii care au optat în trecut pentru decontarea directă. Considerăm că decontarea directă obligatorie va determina şi o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesaţi să aleagă serviciile acelor asiguratori care s-au remarcat prin plata la timp a despăgubirilor aferente contractelor RCA şi care nu au fost reclamaţi pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiara", a apreciat preşedintele AURSF, citat în comunicat.
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare şi este membră în Grupul Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecţiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că şoferii îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
"Acest subiect, cu asigurarea RCA, este tabu de ani de zile şi cât de curând noi o să-l reglementăm, pentru că rolul meu aici, ca preşedinte, este nu să tratez efectele, ci să tratez cauza.(...) Pentru cauză am acţionat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislaţiei cu privire la decontarea directă. Şi în sensul acesta ştim foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp. Şi în discuţia mea cu fostul ministru al Finanţelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul şi pe procedura executivă. Să înceapă o avizare şi o aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această Ordonanţă de Urgenţă? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să îşi încaseze banii de la firma la care s-a asigurat", a spus Nicu Marcu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2630 / 5357 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...