Capitalul social al Metrorex, majorat cu aproape 64 milioane de lei, pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de Webuild Spa, constructorul M5 (proiect)
09 Septembrie 2024
AgerpresProiectul de HG prevede "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei”.
Capitalul social al Metrorex va fi majorat cu suma de 63,7 milioane de lei pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de constructorul italian Webuild Spa, care a construit Magistrala 5 de metrou, prevede proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Potrivit instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică, în prezent, Metrorex se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort.
Potrivit instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică, în prezent, Metrorex se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort.
La data de 31 decembrie 2023, activul net al societăţii (capitaluri proprii) este negativ, în sumă de 426,243 milioane lei, reprezentând: capital propriu pozitiv, în sumă de 356,889 milioane lei, aferent activităţii de operare; capital propriu negativ, în sumă de 161,953 milioane lei, aferent activităţii de administrare infrastructură; capital propriu negativ, în sumă de 621,179 milioane lei, aferent activităţii de investiţii.
"Pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 153^24 din Legea societăţilor nr. 31/1990 este necesară reconstituirea activului net la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris şi vărsat (235.089 mii lei + 426.243 mii lei = 661.332 mii lei). Majorarea capitalului social nu presupune utilizarea de surse pentru creşterea capacităţii viitoare a societăţii.
Este necesară o alocare de fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - acţionar unic, datorită următoarelor considerente: cheltuielile mărite cu întreţinerea şi reparaţiile; cheltuielile cu personalul; obligaţii de plată majore generate de litigiile în care este implicată societatea şi care nu pot fi susţinute din activitatea de exploatare", se spune în document.
Cheltuielile de exploatare au crescut ca urmare a punerii în funcţiune a unei noi staţii de metrou - staţia Tudor Arghezi, la data de 15.11.2023, dar şi a creşterii preţurilor la energie electrică, materiale consumabile, piese de schimb etc.
Conform instrumentului de motivare, beneficiile majorării de capital pot fi: reconsolidarea capitalului propriu negativ la finele anului 2024, din cauza pierderilor înregistrate şi deblocarea activităţii curente prin plata restanţelor înregistrate faţă de furnizori din exploatare, ca urmare a utilizării surselor disponibile pentru plăţile aferente litigiilor mai sus menţionate.
"Având în vedere specificul activităţii desfăşurate, Metrorex SA nu are capacitatea de a suporta plăţi aferente unor cheltuieli suplimentare - litigii, penalităţi. Conform prevederilor HG nr. 482/1999, Metrorex SA desfăşoară o activitate care are caracter de serviciu public social. Echilibrul dintre venituri şi cheltuieli se asigură prin subvenţii de exploatare acordate de la bugetul de stat. Situaţia litigiilor în care este implicată societatea Metrorex SA atrage după sine două probleme majore: plata numerarului imediat ce sumele devin exigibile, ceea ce poate afecta şi derularea activităţii curente, în contextul în care Metrorex SA nu acoperă cheltuielile de exploatare; capitaluri proprii negative, care nu au altă sursă de revenire decât prin majorarea de capital social pentru fiecare litigiu în parte. Fără majorarea de capital social, cheltuielile suplimentare generate de litigii nu au altă sursă de plată, aspect care se perpetuează şi pentru dosarele în derulare sau litigiile viitoare. Neplata acestor datorii, determină atât acumularea continuă a penalităţilor până la momentul recuperării integrale cât şi repercusiuni prin executare. Aportul la capitalul social este necesar în vederea continuării activităţii operaţionale - serviciu public de transport", explică documentul.
În aceste condiţii, proiectul de HG prevede "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi' pentru Titlul 72 'Active financiare', Articolul 72.01 'Active financiare', Alineatul 72.01.01 'Participare la capitalul social al societăţilor comerciale', pentru majorarea capitalului social al societăţii Metrorex SA, în vederea plăţii despăgubirilor datorate: - 63.700 mii lei furnizorului de investiţii patrimoniu public, respectiv pentru Webuild Spa MILANO Sucursala România Bucureşti, compusă din suma de 57.500 mii lei, sumă stabilită de instanţele de judecată în dosarul nr. 46468/3/2017, sentinţa civilă nr. 7178/22.12.2020 - magistrala 5 Metrou, la care se adaugă suma de 6.200 mii lei, dobândă legală penalizatoare începând cu data de 01.07.2023 şi până la data efectuării plăţii, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi blocarea activităţii, cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul".
De asemenea, "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 43.200 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi', Subcapitolul 84.01.04 'Transport Feroviar', Paragraful 84.01.04.02 'Transport cu metroul' pentru Titlul 55 'Alte transferuri', Articolul 55.01 'Transferuri interne', Alineatul 55.01.12 'Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat', obiectivul Magistrala 5, cu rugămintea de a urgenta alocarea suplimentară a sumei solicitate, astfel încât activitatea curentă a Metrorex SA de transport public de călători cu metroul, să nu fie afectată".
"Suma reprezintă cheltuieli de capital şi a fost stabilită de instanţele de judecată prin sentinţe definitive, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi riscul blocării activităţii cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul", se subliniază în instrumentul de motivare.
În anul 2019, s-a realizat testul investitorului privat prudent, iar concluzia raportului a fost aceea de majorare a capitalului social al societăţii cu suma de 744 milioane de lei. În anul 2019 s-a majorat capitalul social cu suma de 190 milioane de lei, iar în 2022 capitalul social s-a mărit cu 150 milioane de lei.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 103 / 5337 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...