ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Capitalul social al Metrorex, majorat cu aproape 64 milioane de lei, pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de Webuild Spa, constructorul M5 (proiect)

09 Septembrie 2024   |   Agerpres

Proiectul de HG prevede "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei”.

 
 
Capitalul social al Metrorex va fi majorat cu suma de 63,7 milioane de lei pentru plata despăgubirilor câştigate în instanţă de constructorul italian Webuild Spa, care a construit Magistrala 5 de metrou, prevede proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit instrumentului de motivare care însoţeşte proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică, în prezent, Metrorex se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort.


La data de 31 decembrie 2023, activul net al societăţii (capitaluri proprii) este negativ, în sumă de 426,243 milioane lei, reprezentând: capital propriu pozitiv, în sumă de 356,889 milioane lei, aferent activităţii de operare; capital propriu negativ, în sumă de 161,953 milioane lei, aferent activităţii de administrare infrastructură; capital propriu negativ, în sumă de 621,179 milioane lei, aferent activităţii de investiţii.

"Pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 153^24 din Legea societăţilor nr. 31/1990 este necesară reconstituirea activului net la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris şi vărsat (235.089 mii lei + 426.243 mii lei = 661.332 mii lei). Majorarea capitalului social nu presupune utilizarea de surse pentru creşterea capacităţii viitoare a societăţii.
Este necesară o alocare de fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - acţionar unic, datorită următoarelor considerente: cheltuielile mărite cu întreţinerea şi reparaţiile; cheltuielile cu personalul; obligaţii de plată majore generate de litigiile în care este implicată societatea şi care nu pot fi susţinute din activitatea de exploatare", se spune în document.

Cheltuielile de exploatare au crescut ca urmare a punerii în funcţiune a unei noi staţii de metrou - staţia Tudor Arghezi, la data de 15.11.2023, dar şi a creşterii preţurilor la energie electrică, materiale consumabile, piese de schimb etc.

Conform instrumentului de motivare, beneficiile majorării de capital pot fi: reconsolidarea capitalului propriu negativ la finele anului 2024, din cauza pierderilor înregistrate şi deblocarea activităţii curente prin plata restanţelor înregistrate faţă de furnizori din exploatare, ca urmare a utilizării surselor disponibile pentru plăţile aferente litigiilor mai sus menţionate.

"Având în vedere specificul activităţii desfăşurate, Metrorex SA nu are capacitatea de a suporta plăţi aferente unor cheltuieli suplimentare - litigii, penalităţi. Conform prevederilor HG nr. 482/1999, Metrorex SA desfăşoară o activitate care are caracter de serviciu public social. Echilibrul dintre venituri şi cheltuieli se asigură prin subvenţii de exploatare acordate de la bugetul de stat. Situaţia litigiilor în care este implicată societatea Metrorex SA atrage după sine două probleme majore: plata numerarului imediat ce sumele devin exigibile, ceea ce poate afecta şi derularea activităţii curente, în contextul în care Metrorex SA nu acoperă cheltuielile de exploatare; capitaluri proprii negative, care nu au altă sursă de revenire decât prin majorarea de capital social pentru fiecare litigiu în parte. Fără majorarea de capital social, cheltuielile suplimentare generate de litigii nu au altă sursă de plată, aspect care se perpetuează şi pentru dosarele în derulare sau litigiile viitoare. Neplata acestor datorii, determină atât acumularea continuă a penalităţilor până la momentul recuperării integrale cât şi repercusiuni prin executare. Aportul la capitalul social este necesar în vederea continuării activităţii operaţionale - serviciu public de transport", explică documentul.

În aceste condiţii, proiectul de HG prevede "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi' pentru Titlul 72 'Active financiare', Articolul 72.01 'Active financiare', Alineatul 72.01.01 'Participare la capitalul social al societăţilor comerciale', pentru majorarea capitalului social al societăţii Metrorex SA, în vederea plăţii despăgubirilor datorate: - 63.700 mii lei furnizorului de investiţii patrimoniu public, respectiv pentru Webuild Spa MILANO Sucursala România Bucureşti, compusă din suma de 57.500 mii lei, sumă stabilită de instanţele de judecată în dosarul nr. 46468/3/2017, sentinţa civilă nr. 7178/22.12.2020 - magistrala 5 Metrou, la care se adaugă suma de 6.200 mii lei, dobândă legală penalizatoare începând cu data de 01.07.2023 şi până la data efectuării plăţii, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi blocarea activităţii, cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul".

De asemenea, "alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei de 43.200 mii lei la Capitolul 84.01 'Transporturi', Subcapitolul 84.01.04 'Transport Feroviar', Paragraful 84.01.04.02 'Transport cu metroul' pentru Titlul 55 'Alte transferuri', Articolul 55.01 'Transferuri interne', Alineatul 55.01.12 'Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat', obiectivul Magistrala 5, cu rugămintea de a urgenta alocarea suplimentară a sumei solicitate, astfel încât activitatea curentă a Metrorex SA de transport public de călători cu metroul, să nu fie afectată".

"Suma reprezintă cheltuieli de capital şi a fost stabilită de instanţele de judecată prin sentinţe definitive, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex SA şi riscul blocării activităţii cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul", se subliniază în instrumentul de motivare.

În anul 2019, s-a realizat testul investitorului privat prudent, iar concluzia raportului a fost aceea de majorare a capitalului social al societăţii cu suma de 744 milioane de lei. În anul 2019 s-a majorat capitalul social cu suma de 190 milioane de lei, iar în 2022 capitalul social s-a mărit cu 150 milioane de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 5236
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Bondoc și Asociații a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România într-un litigiu declanșat ca urmare a unui control ANPC
RTPR a asistat acționarii 123FormBuilder la vânzarea către grupul american Kiteworks. Alina Stăvaru (Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...