
CNA: Proiect de modificare și completare a Codului audiovizual - în dezbatere publică
05 Martie 2025
AgerpresPotrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
Consiliul Național al Audiovizualului a lansat, miercuri, în dezbatere publică un proiect de decizie privind modificarea și completarea Codului de reglementare a conținutului audiovizual.
Potrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
La elaborarea proiectului s-a ținut cont și de o serie de propuneri formulate de către diverse entității sau persoane fizice, dar și de către membrii CNA.
Potrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
La elaborarea proiectului s-a ținut cont și de o serie de propuneri formulate de către diverse entității sau persoane fizice, dar și de către membrii CNA.
Proiectul de decizie cuprinde 11 titluri, în primul, la dispoziții generale, fiind adăugate noi definiții care să corespundă noilor reglementări, precum: canal oferit prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, conținut dăunător, conținut ilegal, creator de conținut audio-vizual difuzat online, dezinformare, informarea corectă, precum și definiția utilizatorului pentru a se alinia cu toate celelalte dispoziții.
La capitolul privind protecția minorilor, conținutul care poate provoca daune fizice, morale sau mentale acestora poate fi pus la dispoziție astfel încât să se asigure că minorii nu pot vedea sau auzi acest conținut, indiferent dacă acesta este difuzat de un serviciu de televiziune sau de către un serviciu media audiovizual la cerere. Conținutul cel mai nociv, cum ar fi violența nejustificată sau pornografia, va face obiectul unor cerințe mai stricte. În cazul acesta, sunt stabilite măsuri privind protecția minorilor prin sistem de descriptor de conținut. Totodată, este interzisă colectării și generării datelor personale ale minorilor prin intermediul instrumentelor de verificare a vârstei.
Sunt stabilite o serie de măsuri mai detaliate privind comunicările comerciale. Astfel, a explicat CNA, sunt consolidate cerințele de protecție a minorilor impuse comunicărilor comerciale audiovizuale la alimente bogate în grăsime, sare și zahăr. Cerințele specifice alcoolului în publicitate și în teleshopping se extind și serviciilor la cerere. În toate mediile de servicii media liniare și neliniare sunt prevăzute reguli privind plasarea de produse.
O altă noutate vizează consolidarea promovării și distribuției operelor europene, fiind prevăzută și obligația de raportare. În acest caz, proiectul de decizie cuprinde două modele de rapoarte, în cazul serviciilor media audio-vizuale liniare și în cazul serviciilor media audio-vizuale la cerere.
Totodată, sunt stabilite norme cu privire la accesibilitate, radiodifuzorii trebuind să se asigure că serviciile de programe sunt accesibile persoanelor cu deficiențe de văz sau de auz. Astfel, în acest an, ulterior 2026 - 2027 și, începând cu anul 2028, va trebui să se asigure cel puțin un anumit procent din timpul de difuzare care trebuie să includă programe accesibile persoanelor cu dizabilități, pentru a se asigura treptat și continuu.
Modificările aduse prin acest proiect de decizie vizează și dispoziții privind comunicările comerciale audiovizuale cu privire la publicitatea la medicamente, tratamente medicale, suplimente alimentare. De asemenea, se regăsesc dispoziții prin care este inclusă și o propunere cu privire la coreglementare și autoreglementare.
Documentul a fost postat în dezbatere publică, până pe 15 aprilie, pe site-ul CNA.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 87 / 5465 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...